Konsumentministern tar tag i ”konsumentbeskyddandet”

Äntligen!

Hittills har ”konsumentbeskyddandet” varit något gammeldags, att ”hjälpligt” försöka hjälpa de stackars konsumenterna som råkat illa ut, drabbade av kriminella metoder, utmanande reklam, locktoner och fällor, vilseledande marknadsföring och reklam, ensidig prisfokusering, en marknad med våldsamt överflöd av både onödiga och snarlika produkter (t ex EMV), överförpackningar, gamla kostråd, kändisreklam och allt möjligt för att locka oss att behöva och för att effektivt ”plocka av oss pengarna” snabbt och ofta.

Det har mest handlat om att vi konsumenter ska ”konsuMERA” för andras bästa och inte KONSUmindre för vårt eget bästa. Menar här inte enbart fetmaskapande konsumtion utan även att handla ekonomiskt sunt.

Konsumentminister Birgitta Ohlsson skriver i en debattartikel i Göteborgs Posten ”Konsumentskyddet ska bli effektivare”

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.617768-konsumentstodet-ska-bli-effektivare

Hon avslutar med att hon vill se fler konsumenter ”som röstar med plånboken.” Ja däri ligger ju vår makt som konsumenter, det är så vi väljer var dag medan som medborgare väljer vi vart fjärde år vilka som ska styra både näringsliv och oss medborgare/konsumenter.

Hon skriver också att ”en fungerande marknadsekonomi kräver ett starkt näringsliv”, ja men också ansvarstagande. Men jag skulle nog gå längre och kräva en bättre ”marknadsdemokrati” där båda parter har något att säga till om. Så var det ju förr, när säljare och köpare kom överens.

Vår nuvarande skydds- och rådgivningsapparat är inte tillräckligt anpassad och proaktiv, opinionsbildande för den marknadsekonomi vi lever i idag.

Samtidigt tillåter regeringen att Konsumentverket godtyckligt får eliminera ett av Sveriges ”konsumentparaplyer”, Sveriges enda fristående och obundna och konsumentstyrda konsumentorganisation, som försöker växa med konsumenterna i ”styret” och med konsumenternas bästa i centrum. Myndigheten gynnar helt klart en monopolbildning bland organisationerna på grunder som är så godtyckliga att man häpnar och på smådetaljer som inte har stöd i direktiven.Upplägget är också omöjligt att leva med, med en så kortsiktig och osäker styrning, utan möjlighet att överklaga. Myndigheten har fått regeringens mandat att utdela dödsstöten för en organisation som verkat i 25 år! Kanske var det inte meningen, men så tolkade man sin rätt att med petitesser utdöma ”maxstraffet”.

Svårigheten att engagera konsumenter att själva ta ett större ansvar, gå samman i lokala grupper och på riksplanet agera för konsumenternas sak är enorm, efter årtionden med myndighetsbeskydd. Konsumenterna har inte klart för sig behovet av ta mera eget ansvar, 0att bygga upp sin egen organisation, vana vid att myndigheter och vägledningar och skuldsanerare sköter om oss konsumenter, staten har åtagit sig det så vi behöver inte bry oss. Förre statsminister Göran Person sa i en intervju för många år sedan: ”Vi har av tradition låtit fackföreningarna sköta konsumentorganiseringen.” Vi lägger ut den exakta texten på vår hemsida i morgon fredag och följer upp med mera avslöjanden under ny rubrik ”RÄDDA KONSUMENTSAMVERKAN”. Adressen är http://www.konsumentsamverkan.se

(Facebook tre sidor, se länkar från startsidan på webben)

Bengt Ingerstam,

ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan (blanda inte ihop oss med Sveriges Konsumenter som tidigare hette Sveriges Konsumentråd.)

Även Helsingborgs Dagblad har kommenterat

http://hd.se/ledare/2011/05/06/mer-makt-at-konsumenten/

One Response to Konsumentministern tar tag i ”konsumentbeskyddandet”

  1. […] När konsumentministerns häromdagen tillsatte en utredning om mer för konsumenterna att säga till om och mera stöd för det, ÄR DET UPP TILL OSS att ta initiativet! https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/05/06/konsumentministern-tar-tag-i-konsumentbeskyddandet/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: