Operation 100-lappen för VALFRIHET i skolmaten

Operation 100-lappen  –  KONSUMENTAKTIONEN  –   kampen för VALFRIHET i skolmaten

Idén föddes för att snabbt kunna få igång en mycket stor konsumentorganisation med stödjande medlemmar, det är ju ändå antalet som ger tyngden. Möjligheten för dem som lättare kände för att stödja med en 100-lapp i stället för med 200:- kanske skulle göra att fortare bli många fler. Så blev då namnet  ”Operation 100-lappen”

Vi tyckte också att en sådan organisation skulle kunna vara betydligt ”tuffare” och då låg det bra till och samla viktiga aktioner i KONSUMENTAKTIONEN.

Vi saknar också ett mellanting mellan de sociala nätverken, som ju är gratis för det mesta och den mera formella formen av organisation, som ändå måste finnas med kontor, anställda och ekonomi, något som inte krävs i de sociala nätverken.

Nu kommer just aktionen för och kravet av VALFRIHET i skolmaten och även maten för äldre och i vården. Vi får på så vis olika nivåer av aktionerna, en via Facebook som ett socialt opinionsskapande nätverk, en via KONSUMENT-FORUM som en organisation för de som väljer ett ”lättare” engagemang, en via Sveriges Konsumenter i Samverkan för ett mera aktivt engagemang.

I den pågående kampanjen från myndigheterna om skolmaten och kampen om vem som ska bestämma vad som är näringsriktig skolmat, har vi synpunkter. Den fria konsumentrörelsen måste få ett ord med i laget om vi sedan ska erkänna det planerade ”verktyget”. Vi ska driva frågan om VALFRIHET. Märkligt att valfrihet förnekas endast när det gäller 2 produkter i hela utbudet i skolmaten – mjölken och matfettet. Tvånget är unikt, bara för dessa två produkter och att man vill undvika för mycket naturligt mättat fett, men farligare industriella fetter går bra. Vem ligger bakom detta? Forskningen och opinionen svänger snabbt och det vore sorgligt om man skulle tvinga på oss något som man snart ändå måste ändra.

Med tanke på att tiden snabbt rinner iväg och flera möten och aktioner redan är inplanerade, t ex aktiviteter från myndighetshåll veckan 9-15 maj, är det också angeläget med en snabb ”mobilisering” både för att antalsmässigt vara något att räkna med men också naturligtvis för att snabbt få fram resurser för ökade insatser. En organiserad konsumentrörelse väger tyngre än 100 000 ”gilla” på en Facebooksida!

Vi har här ett gynnsamt projekt att verkligen visa att vi konsumenter, medborgare, föräldrar och även eleverna har något att säga till och därför kräver vi att få ett ord med i laget i denna fråga.

Visa ditt engagemang snabbt nu, du också.

100:- som du sätter in på  Plusgirokonto: 35 03 71-1 – Konsument-Forum.
Glöm inte uppge även e-postadressen.

Bengt Ingerstam

Initiativtagare och ordförande i bägge organisationerna

Sveriges Konsumenter i Samverkan           KONSUMENT-FORUM

http://www.konsumentsamverkan.se         http://www.konsument-forum.se

Debatten börjar nu igen om skolmaten och vi väljer nu att offentliggöra de olika lokala debatterna. Här kommer ett inlägg ifrån Eskilstuna

Barn ska ha standardmjölk

http://ekuriren.se/ledareasikter/insandare/1.1012393-barn-ska-ha-standardmjolk

Vi kan inte mindre än hålla med och uppmana alla politiskt aktiva och tjänstemän i kommunen att inse att man slösar ju med skattepengar och utmanar barnens hälsa genom att förhindra dem de naturliga fetterna, i synnerhet från mjölken.

Läs här

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/matdebatt/tvang.pdf

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: