Lantmännen satsar på ”flygande” GMO-grisar

2011-04-01 inte aktuellt längre!

Genom en läcka hos Lantmännen har vi fått pålitlig information om en stor framgång inom gentekniken och att man nu verkar ha nått ett revolutionerande genombrott, något som  GMO-förespråkarna länge väntat på.

Det är naturligtvis med stor skepsis vi läser detta och vill avvakta mera ingående tester innan vi kan acceptera att något positivt kan komma av just genteknikutvecklingen.

Man förutser att nu kunna rädda den döende svenska grisproduktionen och kommer att lansera de första proverna för konsumenttester i slutet av året, kanske i tid för de verkliga Jul-GMO-gris-älskarna. Man räknar med att Livsmedelsverket denna gång inte kommer att ogilla beteckningen ”GMO-gris”.

Utvecklingen har skett i samarbete med systerorganisationen inom LRF, Svensk Fågel, och genom en spektakulär kombination av genteknik och kloning har man snabbat upp processen, som alltså nu gett utvecklingen en flygande start.

Från klonade kycklingar har man lyckats massproducera exakt lika lårmuskler från kyckling och med genteknik sedan införa dessa gener i grisembryon. Fördelarna lär vara uppenbara, dels blir alla grisar lika och dels kommer grisarna att växa snabbare och uppfödarna får liksom en flygande start på den svenska grisproduktionen i konkurrens med de danska och tyska konkurrenterna, som enbart för in GMO-organismer via fodret till grisarna.

Genom besparingar i tid, energi, foder och utrymme kommer man att kunna tillgodose de svenska livsmedelskedjorna med ännu lägre priser, som de säkert kommer att uppskatta för sina kampanjer, när man ofta har helgerbjudanden på skinka, filé och färs.

Som första stora testmarknad kommer man att vända sig till storproducenterna av skolmat om centralproducerad mat för sjukhusen samt äldrevården. Märkningskraven är ju där inte så utvecklade.

Som konsumentorganisation förbehåller vi oss att se resultatet innan vi gratulerar branschen till denna spektakulära framgång.

Bengt Ingerstam

ordförande

PS Skånskan hade i morse ett skämt, som var sorgligt på sitt sätt, att man bekräftade att fett var dåligt för hälsan. Däremot vore det bra med ett socker-kolhydrat förbud. Samarbetet med Vikväktarna vore ju riktigt dåligt, ifall, men det skulle nog ingen vettig människa tänka sig.

Läs för skojs skull artikeln i Skånskan:

http://www.skanskan.se/article/20110401/NYHETER/110339946/1004/-/ingen-fet-mat-for-vardanstallda#

6 Responses to Lantmännen satsar på ”flygande” GMO-grisar

 1. Maria Donis skriver:

  Hej Bengt!

  Snyggt aprilskämt, både att vi skulle vara systerorganisation till LRF och att utveckla GMO-grisen ; -)

  Det som inte är ett aprilskämt är att vi fortsätter med GMO-fri soja och förbud mot fiskmjöl till kycklingar som föds upp av svensk fågels medlemmar.

  Ha det gott!

  • Bengt Ingerstam skriver:

   Hej Maria,
   tack för att du bekräftar att ni håller borta GMO-fodret från er produktion, vilket inte grisbönderna (en del) vill göra. Så länge de inte tar ställning är vi många medvetna konsumenter som uteslutande köper KRAV-, EKO- eller Sigillmärkt griskött och därmed inte ställer upp och räddar den svenska grisuppfödningen generellt.

   Fiskmjölet, OK, för utfiskningen kräver att man stoppar massproduktionen av fiskmjöl. Kommer att tas med i begreppet PRISVÄRT som vi jobbar på.

   Systraskapet, OK det var väl lite av hela felet i skämtet.

   Hälsningar
   Bengt

 2. NillaK skriver:

  Var finns känslan för djuren. Det här är skrämmande.
  Jag kommer aldrig att köpa annat än riktig äkta kravuppfödd bondgris, och finns det inte att tillgå längre då slutar jag äta griskött. Jag blir så illa berörd av denna fabriksproduktion av köttmat, det är fruktansvärt hur det ska gå till bara för att det ska krängas billig mat i våra överfulla butiker.

  • Bengt Ingerstam skriver:

   Du gör rätt. Läs vårt inlägg i bloggen om PRISVÄRT, vill du slippa GMO-inblandning så köp KRAV, EKO eller Sigill om du enbart tänker på GMO-fritt går ju även svensk kyckling bra – ännu. Se kommentar från Maria Donis här bland kommentarerna.

 3. MEM skriver:

  Ovanstående är, hoppas jag, ett April-skämt!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: