Massutfodring i vård och skola

Läste med skräck just nu ledaren i GP av Emma Wange: Kräv klara besked.

http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.588608-emma-wange-krav-klara-besked

Håller man fortfarande på att experimentera med att göra som man var på gång för en tid sedan, organisera så att vi bara skulle ha ett mejeri för hela Sverige?

Skrev ett blogginlägg för en tid sedan: ”Jag bävar för att bli gammal”

https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/11/20/jag-bavar-for-att-bli-gammal/

Vi håller just på att mobilisera medborgare, konsumenter, föräldrar och elever för det som just offentliggjorts, d v s myndigheternas kampanj för att ha monopolet för definieringen av vad som är ”näringsriktig mat” inför att nya lagen träder i kraft 1 juli att skolmaten ska vara näringsriktig. I detta har man smugit in att barnen endast ska få vatten till maten samt lättmargariner till ”smör”gåsarna. Utan att höra ”folket”! Experterna vet bäst!

Men vad är detta för maktutövning i en demokrati? Det värsta (för experterna!) är ju att både opinion och forskning håller på att vända och att vi ”folket” insett att vi blivit lurade i flera decennier. Man börjar inse att fettfobin var fel och inget pekar på att de animaliska naturliga fetterna är skadliga, medan margarinerna och i synnerhet lättmargarinerna innebär hälsorisker.

Men det gäller ju att hålla fast vid de gamla ”sanningarna” så länge som möjligt och slippa erkänna misstagen man gjort. Man hoppas på att hinna gå i pension och överlåter åt nästa generation experter att ta ansvaret eller den pinsamma uppgiften att krypa ur denna obehagliga hörna. Under tiden har vi konsumenter fått ta det verkliga ansvaret med övervikt, fetma, diabetes och annat! Det kan vi inte skjuta fram till nästa generation.

Men för att det inte ska ske i verkligheten, skjuta fram problemet till nästa generation, måste vi medborgare, konsumenter, föräldrar och även eleverna ta upp fighten NU och kräva en dialog med överförmyndargruppen med myndigheterna i samverkan.

Läs startdokumentet som publicerades 30 mars 2011

Upp till kamp för den nyttiga o goda framtida skolmaten

https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/03/30/upp-till-kamp-for-den-goda-framtida-skolmaten/

Det gäller MATEN som används för ”utfodring” av skolelever, patienter i vården, vårdtagarna i långtidsvården , ja all den mat som stora multinationella företag ska ta hand om och tjäna pengar på, medan vi även i det sammanhanget blir ”mottagare” av livsnödvändigheter från ett alltmer monopoliserad ”matdiktatur”. Nej nu är det dags med en KONSUMENTREVOLUTION, med fredliga och effektiva vapen, våra pengar och opinionen. http://www.konsument-forum.se/dokument/konsumentrevolutionen.pdf

”Folket” har lyckats förr, så varför inte nu – både om fettfobin och matskräcken och monpoliseringen

Bengt Ingerstam

Ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan och KONSUMENT-FORUM

http://www.konsumentsamverkan.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: