Upp till kamp för den nyttiga o goda framtida skolmaten

Sveriges Konsumenter i Samverkan uppmanar nu till mobilisering av medborgarna, konsumenter, föräldrar och elever för den framtida skolmaten och valfriheten för fet mjölk och de animaliska fetterna, som smör och bregottliknande blandningar.

På många platser har man redan tidigare avskaffat valfriheten och begränsat tillgången enbart  till lättmjölk och lättmargariner, men opinionen är stark för åtminstone valfrihet och barnen föredrar i regel Bregott före margarinet LÄTTA.

Frågan är nu mer akut än någonsin, då ett omfattande samarbete mellan olika myndigheter, Karolinska Institutet, Kost&Näring (kostchefernas organisation) dragit igång en stor verksamhet för att vara rustade till den 1 juli då lagen om hälsosam skolmat träder i kraft.

http://www.skolmatsverige.se/om-oss

Se pressmeddelande 2011-03-29 från Skolmatssverige

http://www.skolmatsverige.se/node/251

Mycket är bra men på den heta frågan om mjölken och matfettet är vi skrämda av vilka förslag som är inarbetade i materialet:

vatten, lättmargarin, mera pasta, ris, potatis, gröt och müsli. Det är ju mot den moderna kostutvecklingen, där man nu anser att man ska minska kolhydraterna och införa mer av de mättade animaliska fetterna. Men frågan är ömtålig och nu kräver vi konsumenter, föräldrar och barnen – medborgarna – att få ”ett ord med i laget” och inte bara bli överkörda av myndigheterna, utan dialog. Det är inte förenligt med demokratiska principer i ett öppet samhälle att genomdriva så omfattande och viktiga beslut som drastiskt utmanar både den kommunala ekonomin som barnens hälsa utan en dialog med medborgarna och de berörda parterna.

Vi är en färdig organisation,   om än nerbantad,  som länge har jobbat med dessa frågor

http://www.konsumentsamverkan.se/skolmaten.htm

men utan mera muskler kan vi inte göra vad som behövs NU.

Stöd oss OMGÅENDE med frivilliga bidrag, kontakta vänner och bekanta som har intresse av dessa frågor, få dem att gå med som medlemmar

(200:-  PlusGiro: 638 20 78-1) och engagera sig lokalt

Det är verkligen bråttom, vi måste bygga ut snabbt med flera som kan jobba praktiskt, frivilliga insatser eller på deltid, hjälpa till att sprida på alla sätt, vidga nätet med medlemmar och lokala grupperingar, dela ut flygblad lokalt, kontakta elever och deras lokala organisation, samla in pengar – för det här går inte att få effekt på utan resurser.

Tar vi inte chansen att BYGGA UT, är chanserna små att orka  BYGGA UPP NÅGOT NYTT, snabbt.

Följ utvecklingen snabbast via bloggen:

https://bengtingerstam.wordpress.com/category/skolmat/

Gå också in och rösta på namninsamlingen för SKOLMATEN LANDET RUNT:

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2818

Vi är nära målet nu 10 000 underskrifter.

8 Responses to Upp till kamp för den nyttiga o goda framtida skolmaten

 1. Björn Borg skriver:

  Fikade i dag på mitt favoritfik. Kaffe o fralla, vill inte ha Flora, Milda eller andra margariner på mina smörgåsar sa jag. Men nu har vi Lätt o Lagom sa flickan bakom disken. Nej, det får vara sa jag. Senare såg jag att dom hade en stor skål med Lätt o Lagom i små förpackningar. På skålen stod det:
  Smör, Lätt o Lagom, BregottⓇ. Nu blir man förvirrad? Är Lätt o Lagom att jämföra med Smör o Bregott? Lätt o Lagom har 25% mjölkfett, resten är från Karlshamn. Hur står det till?

 2. Yvonne skriver:

  Jaha det förklarar gårdagens artikel i Smålandsposten på Tingsrydssidan. Kostchefen varnar för att det serveras standardmjölk i skolorna. Enligt henne får barnen i sig ett för högt intag av mättade fetter.

  • Bengt Ingerstam skriver:

   Intressant! Kan du skicka mig en kopia eller länk?
   Vem var det som yttrade sig i artikeln? Ta kontakt med journalisten och ge henne del av vårt material, så brukar de följa upp det och då är det bra om ni är några personer lokalt som gör ett uttalande.
   Du får gärna ringa för mer info!

   0495-498 34 eller 070-604 77 25

   Bengt

 3. Georg skriver:

  Tack Bengt I. för ditt hängivna arbete för bättre mat till mina barn. Jag är dig evigt tacksam och önskar jag kunde göra en insats också. Nästa vecka ska vi träffas här i Västervik och ta upp en diskussion om vad vi kan göra åt saken lokalt.
  Om myndigheterna/etablissemanget ska bedriva en kampanj mot det mättade fettet, till förmån för lättprodukter och bröd från en desperat livsmedelsindustri. Så kommer de att gräva sin egen grav. Frågan tål inte att lyftas fram i ljuset av vår motpart. Den vansinniga hanteringen av skolmaten kräver en ”ICKE-DIALOG”, från myndighetens sida. Därför ska ju myndighetens kampanj för att minska den naturliga fett-konsumtionen, bli intressant att se.

  • Bengt Ingerstam skriver:

   Hej o tack, ytterligare ett inlägg lades ut i dag, vi tar in även äldrevården och vården i debatten, för det är samma manöver och jag vill medverka till att få till förändringar innan jag själv hamnar där (ålderdomshemmet), för då vågar jag inte bråka längre och riskera att bli mobbad!

   Vi ska inte låta dem gräva sin egen grav, alla kan hjälpa till att förbereda den, om vi samarbetar och gör denna drive till en landsomfattande lyckat kampanj.

   Ring mig, så ska du få mer material inför ert lokala möte. 0495-498 34 eller 070-604 77 25

   Bengt

  • Bengt Ingerstam skriver:

   Glömde en sak, i projektet KONSUMENTREVOLUTIONEN finns en hel del tips och områden vi behöver ta tag i på ett organiserat sätt.

   En bra början är att uppmana alla att gå över till smör, bregott och liknande smörblandningar. Då ger vi rätta marknadssignaler och vad ska UNILEVER, med de ”LÄTTA” fötterna då göra? Om marknaden sluta köpa margariner så måste väl myndigheterna fatta att de är fel ute!

 4. […] Upp till kamp för den nyttiga o goda framtida skolmaten […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: