PRISVÄRT med KVALITETSKRAV

Detta är ett förslag. Vad tycker du om idén? Har du förslag på vad som ska omfattas av och ingå i avsnittet PRISVÄRT?

Det kommer att bli ett avsnitt i KONSUMENT-NYCKELN och introduceras i kommande KONSUMENT-NYHETER nr 47. Det kommer i den låsta delen som endast medlemmar kan läsa, alltså lösenordskyddat.

Handeln skyller ju på att det är vi konsumenter som alltid letar billigaste alternativ, ja kanske det när de har gjort det så svårt att välja. Men för det mesta är det ett lockbete, man vill få in oss i butiken, med lågpris. Det är handelns trix. Då kontrar vi med PRISVÄRT med KVALITETSKRAV.

Några exempel:

Jämfört i samma butik:

Självklart är det prisvärt att köpa makrill i tomat i tre-pack i st f styckvis,

COOP 17:95 per st och 10:63 per st om du köper i 3-pack. Du tjänar 7:32 per burk.

(Makrill i tomat är en fantastisk frukost tillsammans med ett par ägg för att dra ner på kolhydraterna, gå ner i vikt om du behöver, dra ner på bacon och fläsk, eller bara variera ibland. Låt alla frukostflingor stå kvar i hyllorna i butikerna! Bra intag av Omega-3, så behövs inga tabletter.)

Att köpa COOPs Änglamark Ekologiska havregryn (om du inte har problem med blodsocker, insulin, övervikt eller diabetes) i 1,5 kg förpackning för 17:30 /kg eller i 750 g förpackning i samma butik för 23:87 per kg och du kan tjäna 6:57 per kg

Är du lat och vill att det ska gå fort kan du välja Änglamarks Snabbgryn EKO i 750g förpackning  för 27:87 per kg. Då lägger du 10:- mer per kg på havregryn, när du väljer fel.

Bortser du från EKO och väljer X-tra, COOPs billiga linje kostar havregryn 9:27 kr/kg i 1,5 kg förpackning. Är det så COOP gynnar det ekologiska?

Skiljer mellan butiker:

att välja gula småtomater på Willys i lös vikt för 59:- kg i st f packade på ICA för 147:- kilot.

Det är ofta det skiljer mycket mellan butikskedjorna, här i Hultsfred är Willys (väl skött butik)  ofta mycket billigare just på ”grönt”, därefter kommer COOP och sämst är ICA. Det har jag nu lärt mig så jag behöver inte jämföra jämt.

Några ytterligare exempel:

Grönmögelost Bluealp 189:- på Coop och 118:- på Willys.

FINDUS gröna ärtor på burk 370 g:  ICA 12:90 och Willys 9:98

Eiderns kaviar, den med hela 77% torskrom och riktiga kaviarsmaken, 25:90 för 165 g tub på COOP och ICA, medan Willys tar 20:50 – det är 26% som skiljer.

Räkor handskalade 312:- kilot på ICA och på Willys 250:- kilot, skillnad 62:- kilot. Vill du skala själv och jämför frysta tar COOP 129:- kilot medan Willys tar 68:90 (OBS ta en plastpåse till räkorna och en räkpåse lös, så slipper du betala den tyngre räkpåsen till priset av räkorna!).
Detta är bara några exempel för att visa att det lönar sig att jämföra.

Bilda en liten samarbetsgrupp (se under studiecirklar, på webben) och hjälps åt lokalt att jämföra. Börja med de varor ni handlar oftast och mest, men ta med några udda också, för det är ofta där det skiljer mycket.

Tro inte jag avsiktligt skriver detta för att gynna WILLYs , det är faktum jag redovisar, snarare ifrågasätter jag varför ICA och COOP ska behöva vara så mycket dyrare! Har du inte en WILLYs på rätt avstånd, då är det bara att beklaga.

Ett litet kuriosum, tog 1 bit engelsk konfekt för att testa hur det slår med öresutjämningen.  Först kunde kassörskan inte ta betalt för det var för lite, så hon fick ta miniräknaren till hjälp. Då blev det 0:51 kr och då fick jag betala 1:- . Föreslog då att jag kunde gå och hämta en bit till, så skulle det bli 1:02, alltså 1:- avrundat, men då började folk i kön att grymta!

Men det finns andra viktiga aspekter på PRISVÄRT – KVALITET.

Kolla vad priserna blir i Kr/100 kcal –  kcal-priset!

Läs avsnittet ”Vad kostar egentligen maten?”

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/konsumentnyckeln/kcal.htm

Jämförde WeightWatchers´ (Viktväktarns) mat och blev chockad. Visste att det var rena bluffen, ägs ju av ett stort amerikansk bolag Heinz.

Potatis- och purjolöksoppa på WILLYs 15:50 för 400ml (37:13 per kg)  innehöll 131 kcal för 400 ml. Alltså 131 kcal för 15:50 ger kcal-priset  11:70 /100 kcal.

Att jämföra med kokt ägg  2:90 /100 kcal räknat på EKO-ägg från WILLYS eller frigående också från Willys 2:13 kr/100 kcal, eller 4:20 kr/100 kcal räknat på Ekoägg från ICA.

Det blir dyr mat för att ”banta”!  Du behöver 1,3 ägg (3:80) för att kompensera soppan (15:30). Här jämför vi ju samma antal kcal, så ska du banta är det bättre att dra ner på priset på kalorierna samt dra ner på kalorierna, det ger dubbel effekt och du får betydligt bättre näring med ägg i stället för WeightWatchers bluffsoppa. Från 11:70 till 2:90 per 100 kcal är en sänkning med drygt 75%. Inget merarbete, men en plåtburk mindre – bra för miljön! Sen är det upp till dig att promenera mera, minska på energiintaget och äta mera ägg och animaliskt fett och avstå margariner och alla snabba kolhydrater.

Grädde, också bra när man ska banta, i stället för mjölk,  ger 375 kcal per 100 g. Grädde kostar från 14:25 på WILLYs och 19:95 på ICA för en halvliter. Räknar vi på 15:- /0,5 liter (500 g) så blir det 3:- per 100 g och 375 kcal, alltså  för 100 kcal (dividerat med 3,75)  ett kilokaloripris på 0:80, jämfört med WeightWatchers´ 11:70 – alltså nära 16 gånger så dyrt att banta med WeightWatchers´ än med mera grädde i maten, räknat på samma mängd energi! Samtidigt undviker man mjölksockret i mjölken, 5 g per liter!

Gör bara inte bedömningen att socker som kostar 0:22 kr/100 kcal är ett bättre alternativ, det är det värsta man kan äta, ger rena fettupplagringen. Billig energi ja, men jobbigt att banta bort.

Det kommer mera, ska undan för undan lägga ut exempel på kcal-priser och vi bygger upp en större ”databas”. Men den kommer att ligga tillgängligt för medlemmarna bara (lösenordsskyddat). Det lönar sig alltså att vara medlem.

Läs hur man räknar. Det visar att snabbmaten, den färdiglagade ofta ligger på 10-20 kr per 100 kcal medan råvarorna och basmaten ofta bara ligger på någon krona. Genomsnittspriset i Sverige på all konsumtion ligger runt 2:- per 100 kcal. Visst är grädde och ägg (flera om dan går jättebra) trevligare än bluffsoppor med mycket vatten och bluff-fetter som lättmargariner i st f smör och BREGOTT!

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/marknad/Matpriser/vattenbluff.htm

 

Om perspektivet KVALITET kommer det i nästa inlägg.

2 Responses to PRISVÄRT med KVALITETSKRAV

  1. […] Den heter PRISVÄRT och förslaget ligger redan ute: […]

  2. annelie skriver:

    Vad får du för dina pengar? Vad bär du med dig hem från affären?
    Vem vinner på alla lågpriser, kunden/handlaren vi vet ju att handlaren tjänar på att vi lockas in i butiken för att köpa lågpris men vad är det då du köper? Jag tycker att det är jätte bra med Prisvärt för att ge konsumenten en möjlighet till valfrihet, visst har kunden valfrihet men vi måste få kunden mer medveten om vad som egentligen följer med ner i kundvagnen. Så jag tycker att det är viktigt att detta kommer ut till konsumenten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: