Hur ska vi konsumenter kunna granska ”sanningar”

Kostdoktorn, Sveriges största hälsosajt, tar idag upp och granskar hur SVD har granskat en professors granskning av några forskningsrön. Det är skrämmande hur man kan göra sanningar av lösryckta delar i forskningsrapporter, sådant som vi vanliga, vi som äter och lider, och dessutom betalat sanningsförmedlande tidningar, inte kan eller orkar läsa och förstå. Tack Kostdoktorn för din insats! Här är hans granskning av dagens ”sanningar”

SVD om ”Fettkriget” och Hellenius varningar

http://www.kostdoktorn.se/svd-om-fettkriget

De granskade inläggen som publicerats i Svenska Dagbladet är:

Fettkrig delar dieterna

http://www.svd.se/mat-och-vin/matkultur/fettkrig-delar-dieterna_6019013.svd

Sju populära dieter

http://www.svd.se/mat-och-vin/sju-populara-dieter_6019715.svd?

Jag har i flera sammanhang tagit upp behovet av det fattas en seriös och objektiv granskning av artiklar, böcker, coachers verksamhet – d v s all informationsverksamhet som sker på kommersiella villkor. Det är ju fritt fram att som ”expert” i publicerade böcker föra ut rena lögner, och bara för att man har professors titel, får man påstå att man ska minska på mättade fetter (man borde alltså inte äta margariner med mycket höga halter av mättade vegatabiliska fetter som ”Lets Dance-smörjan med högt innehåll av palmolja!). Jag har köpt många böcker om kost och hälsa i tron att de för ut sanningar, men blivit upprörd av alla motsägande budskap jag betalat för.

Vi kan ju idag tyvärr inte förlita oss på myndigheter som granskande och legitimerande av sanningar, men vem ska vi lita på. Detta är en stor konsumentfråga, som behöver debatteras, utvecklas för att hitta en bättre lösning på än tidningarnas granskning och publicering av synpunkter – mot betalning. Se vårt inslag i ”Konsumenter granskarhttp://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/granskar/granskaridx.htm

och speciellt avsnittet ”kostrekommendationer”: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kostrek/kostrek.htm

Vi välkomnar en debatt omkring spelet om vår hälsa och hur pengarna styr allt från forskninen och förmedlingen av påstådda sanningar. Det är vi konsumenter som måste lita på experter, kostråd, produkterna – allt detta vi betalar för – ända fram till löpsedlarna! Men vi får också ta konsekvenserna av ev felaktiga råd och produkter.

Bengt Ingerstam

ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan

One Response to Hur ska vi konsumenter kunna granska ”sanningar”

  1. annelie skriver:

    ja det är inte lätt att vara människa och inte heller konsument, inte nog med att man får olika budskap från de som vi lärt oss från barnsben ska veta bäst ”doktorerna”, sen har vi vår media som hjälper till att spe på med ytterligare sk ”sanningar” om vad som är rätt. Sen går vi in i vår affär där står reklampelare med budskapen att just deras vara är bra för hälsan…. Hur ska man veta vad som är rätt, vem som har rätt. Är du inte själv insatt i ämnet så står man nog och kliar sig i huvudet och undrar vem ska jag lyssna på….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: