Beslut klart i Älvsbyn om riktigt fett och mjölk

2011-03-15

Striden är nog inte över, men nu har i alla fall kommunstyrelsen i Älvsbyn, med total enighet bland politikerna, i går 14 mars beslutat att barnen ska få välja och även ha tillgång till Bregott (eller liknande bredbart gräddbaserad fettblandning (inte enbart margarin alltså), samt mellanmjölk.

I Piteå tidning kom detta i morse: Politikerna upphäver kostchefens beslut

http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=6035757

”Politikerna upphäver kostchefens beslut. Bregott och mellanmjölk ska återinföras i skolmaten och kostchefen måste informera politikerna om nya ”radikala förändringar i utbudet”.

Nu återstår bara att få in fetmjölken också, men debatten hittills har ju rört valfrihet eller ej och inte det mättade fettets överlägsenhet, men det kan ju komma. Läs min analys om mjölken och hur länge barnen står sig på de feta alternativen och hur mycket billigare det blir för kommunen:

Analys över mjölkens innehåll av mjölksocker i förhållande till energiinnehållet

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/matdebatt/mjolksockerfarg.pdf

Kalkyl lätt/normalfet skolmat

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/matdebatt/kalkyl_skolmat.pdf

Kommunen skulle tjäna 150 000 kr per 1000 elever bara på att byta från LÄTTA till Bregott och från lättmjölk till standardmjölk. Barnens hälsa gynnas också.

Vad som nu ska bli intressant att se är vad den envisa och trotsiga kostchefen ska utlösa för bestraffning, genom att ta bort några populära rätter, för att totalt få ner det mättade fettet. Hon gräver nog en liten grop, och även ”en liten tuva….”. Barnen kommer inte att gilla hennes åtgärder. Se blogginlägget från den den 13:e

https://bengtingerstam.wordpress.com/2011/03/13/fanatisk-kostchef-i-alvsbyn-slass-for-att-behalla-lattprodukter/

Det viktiga var att samtliga partiers representanter var eniga inför beslutet.Det ger en ny dimension i debatten, att inte plocka politiska poäng utan ta sitt gemensamma ansvar för barnens bästa och kommunens bästa för ekonomin också. Det är ju nog att hälsoaspekterna diskuteras och oenigheten mellan å en sidan Livsmedelsverket och dietister och å andra sidan barn, föräldrar och allt fler forskare fortfarande är en het potatis. Enklast hade det varit om Livsmedelsverket hade en uppdaterad syn på fetterna, så vi kunde lita på dem, men så länge de slåss för en föråldrad syn på fetterna får väl debatten fortsätta. Älvsbyn har nu skrivit historia, lokala politiker tog ansvaret och skapade detta prejudikat, och visade nu vem som kan bestämma.

I förra inlägget (se ovan) svarade jag på en kommentar från Per Wikholm följande:

”Frågan är bara vem som ska bestämma vad ”näringsriktig kost” är? Det är ännu en öppen fråga och jag menar att vi, både som föräldrar, elever, konsumenter måste få vara med och ha något att säga till om. Bengt”

Att man inte i lagtexten gick längre och bara skrev in ”näringsriktig kost” utan att definiera vad man menade med det, emot Livsmedelsverket vilja, betyder inte att det är fritt fram. Det har nämligen tillkommit, säkert efter påtryckningar, att man gett Livsmedelsverket uppdraget att bygga ut

Centrum för offentliga måltider till Livsmedelsverket

http://www.slv.se/sv/grupp3/Nyheter-och-press/Nyheter1/Centrum-for-offentliga-maltider-till-Livsmedelsverket/

och det öppnar för att fortsätta att ha sina förlegade uppfattningar. Det är bara att hoppas att SLV tar chansen nu och blir mera uppdaterade och accepterade. Det skulle förenkla. Annars får vi ta de här frågorna i samarbete mellan parterna och med hjälp av politikerna. Även Livsmedelsverket måste kunna ifrågasättas främst av ”användarna” och politikerna. Styra kan dom inte, eleverna kommer bara inte att äta skolmaten utan gå till kiosken och äta sämre mat i stället. Det hotade de ju med i TV-inslaget klicka på TV-bilden (se artikeln i Piteå-tidningen i förra inlägget).

http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/senaste_nytt/artikel.aspx?ArticleId=6030057#fank6030334http://

Slutsatsen blir att så länge forskarna är oeninga och SLV inte blir mer lyhörda för de senaste forskningsresultaten, måste vi som konsumenter, elever och föräldrar, bli mer insatta liksom de lokala politikerna, så vi tillsammans kan bestämma hur vi vill ha det. Vi har ju rätt att prata med våra politiker också, som inte bara behöver lyda envisa kostchefer eller dietisterna eller SLV.

Övertron på myndigheter och experter håller på att ge vika, det är vad vi menar med KONSUMENTREVOLUTIONEN!

http://www.konsument-forum.se/revolution.htm

Grattis Älvsbyn, politikerna, eleverna och föräldrarna – samt kommunens ekonomi!

2 Responses to Beslut klart i Älvsbyn om riktigt fett och mjölk

  1. annelie skriver:

    Låter bra och jag får säga grattis till Älvsbybarnen, hoppas nu att även mjölken får bli den feta varianten!!
    Att sen kostchefen är otroligt barnslig, vet jag inte vad man ska göra åt, men man kan hoppas att denne växer i sina kläder och blir torr bakom öronen någon gång. Som sagt grattis älvsbybarnen Hoppas att våra politiker på fler orter kunde fatta samma beslut. Ja plus fetmjölk då förstås.

  2. […] Senaste segern nu i Älvdalen: […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: