Fanatisk kostchef i Älvsbyn slåss för att behålla lättprodukter

Allt fler forskare och experter är nu eniga om att riskerna med det mättade fettet, som man tidigare hävdat, är helt obefogade och man har konstaterat att varningarna saknar relevans. Att Livsmedelsverket ännu inte reviderat sin uppfattning beror på traditionell tröghet och även att man bitit sig fast så hårt att man har svårt att ändra sig. Under årtiondena då man kampanjat mot de mättade fetterna och rekommenderat mera omättade och främst fleromättade har fetman bara stigit hos befolkningen. Den senaste i raden av experter som nyligen gått ut i debatten är professor Martin Ingvar, som kom ut med boken ”Hjärnkoll på maten” förra året, hävdar att vad man ska se upp med är de snabba kolhydraterna, sötsakerna och läsken. Enda risken med för högt intag av fett är att kalorierna kan bli för mycket, men drar man ner då på kolhydraterna är risken med ökad fettkonsumtion inte någon risk, snarare en fördel.

Vad man talar så lite om ifrån de ”fettskäckslagna” är den höga halten av vegetabiliska mättade fetterna i margariner, palmoljan! Dessa anges oftast bara som ”vegetabiliska fetter”. Då borde ju man ju dra ner på margarinanvändningen, även beroende av den höga hälten av Omega-6 bland de fleromättade. Men märk väl, även för dessa fleromättade står Livsmedelsverket upp till försvar, alltså sammantaget är man för margariner.

Fettkriget har pågått länge och många kostchefer och beslutsfattare på kommunerna har litat på eller gömt sig bakom att man tillämpar Livsmedelsverkets rekommendationer (inte lag!), utan att veta vad som egentligen ligger bakom. Av okunnighet försvarar man alltså det som både blir dyrare och hotar barnens hälsa. Lär mer om detta på: ”Kommunernas tvång att servera lättprodukter i skolmaten ger högre kostnader och hotar barnens hälsa”

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/matdebatt/tvang.pdf

I Älvsbyn har oppositionen mot lättprodukter varit tuff, till en början från eleverna, sedan med stöd av föräldrarna och slutligen tog politikerna enhälligt beslutet att föreslå att ändra på tidigare beslut att enbart servera lättmargarin och lättmjölk..

Men nu har Älvsbyn en ovanligt envis och stridslysten kostchef, som biter sig fast och går emot opinion och även de politiska uppfattningarna.

Hennes argument är inte sakliga, men har mer karaktären av hot. Tvingas vi återgå till att servera bregott och fetare mjölk så kommer jag att ta bort några av de maträtterna som barnen tycker bäst om, säger hon. Det är utmanande och tyder på att envishet ska gå före fakta och opinion. Det är som ett tjurigt barn, ”får jag inte som jag vill så ska jag minsann hämnas”! Är det inte kanske vägran att lyda order? Livsmedelsverkets rekommendationer är inte lag eller någon order! Men lagen förskriver nu efter 1 juli att maten i skolan ska vara näringsriktig.

Jag är orolig för att detta fall i Älvsbyn är ett viktigt pilotfall, för att skapa ett prejudikat inför att den nya lagen ska träda i kraft. Men det är inte på detta sätt som man ska tolka lagen.

Det råder oeninghet i Älvsbyn om vad som är näringsriktig mat. Då får man ta den diskussionen på annat sätt, innan man går in och låser fast en tolkning, som bara en part slåss för. Det hör inte till i en demokrati att envisa kostchefer tar sig rätten att skriva lagar, emot folkopinionen och allt fler forskare, på bekostnad av kommunens hantering av skattemedel och hotande barnens hälsa.

Bengt Ingerstam

Ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan

Läs artikel i Piteå tidning 12 mars 2011:

http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/senaste_nytt/artikel.aspx?ArticleId=6030057#fank6030334

Tidigare debatt i Piteå:

Nu återinförs Bregott och helmjölk i Älvsbyns skolor

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/matdebatt/alvsbyn.htm

Hela avsnittet ”Skolmaten”

http://www.konsumentsamverkan.se/skolmaten.htm

Länk till KONSUMENTSAMVERKAN på FACEBOOK

http://www.facebook.com/group.php?gid=194319576738&v=wall

3 Responses to Fanatisk kostchef i Älvsbyn slåss för att behålla lättprodukter

 1. Per Wikholm skriver:

  Jag delar din oro Bengt för att detta är ett pilotfall och att det finns uppbackning från SLV i bakgrunden. Men sanningen är att regering och riksdag i sitt beslut varit mycket tydliga med att inte – som SLV ville i sitt remisssvar – göra de svenska näringsrekommendationerna till lag.

  Läs mer här:
  http://tinyurl.com/6cyb9pc

  • ingerstam skriver:

   Frågan är bara vem som ska bestämma vad ”näringsriktig kost” är? Det är ännu en öppen fråga och jag menar att vi både som föräldrar, elever, konsumenter måste få vara med och ha något att säga till om. Bengt

 2. […] Vad som nu ska bli intressant att se är vad den envisa och trotsiga kostchefen ska utlös för bestraffning, genom att ta bort några populära rätter, för att totalt få ner det mättade fettet. Hon gräver nog en liten grop, och även ”en liten tuva….”. Barnen kommer inte att gilla hennes åtgärder. Se blogginlägget från den den 13:e […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: