Transfetter eller härdade fetter

Frågan om de industriella transfetternas vara eller inte vara i vår mat, är en följetong.

Vi har aktivt jobbat med frågan sedan början av 2003 och startade kampanjen Härdade/delvis härdade fetter i våra livsmedel

2003-03-26 bl a genom att lansera Svarta listan med produkter som innehöll härdade eller delvis härdade fetter, (de senare är de som innehöll industriella transfetter).

Frågan är oerhört komplicerad eftersom det finns naturliga transfetter i produkter som kommer från t ex kons mjölk men också onaturliga som bildas vid industriell härdning av växtoljor/fetter. Vi har alltid hävdat att dessa industriella transfetter är skadliga och ska bort från maten, men det bildas ytterligare en del obehagligheter vid härdningen, alltså ska processen bort för fetter som används i livsmedel. I de s k fullhärdade fetterna finns inga transfetter kvar, men annat ”skräp”, därför ska härdningen bort.

Det har också legat i många parters intresse att blanda ihop begreppen, t o m våra myndigheter. Ofta drar man transfetter över en kam och tidigt i debatten om att ta bort transfetterna har man inte skiljt på industriella och naturliga. Nu verkar det som man i senaste förslagen börjat göra denna skillnad och det är bra, men inte tillräckligt.

I vår svarta lista ligger många produkter kvar, trots att de stora fabrikanterna bytte till andra fetter. Men det beror på att man gått över från delvis härdade till fullhärdade fetter och t o m gjort reklam om att de är ”fria från transfett”.

I september 2008 var debatten uppe och här finns mer att läsa i media, bl a Webfinanser:

Bengt Ingerstam: Ska transfetter förbjudas

Nu har frågan kommit upp i Riksdagens miljö- och jordbruksutskott och bearbetats där och enligt uppgift under tisdagen ”enades” om att föreslå att regeringen ”snarast lägger fram en lagstiftning som förbjuder användningen av industriellt framställda transfetter i livsmedel” enligt meddelande från utskottet

Miljö- och jordbruksutskottet vill förbjuda transfetter i mat

citerar:

2011-03-01 15:11

Miljö- och jordbruksutskottet vill att regeringen lägger fram en lag som förbjuder användningen av industriellt framställda transfetter i livsmedel. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna står bakom förslaget. Regeringspartierna reserverar sig.

Läs hela texten i meddelandet ovan. Det blir dessutom en debatt som sänds i Web TV den 16 mars. Länk finns till hur frågan behandlats och alla motioner som ingår i behandlingen.

Det är inget fel att bli av med de industriella transfetterna, men det blir troligen ingen lagstiftning om det. Bäst vore att hitta en lösning så att den industriella processen inte kunde användas för produktion av fetter för livsmedel. Den må duga för smörjmedel men inte i mat. Det borde man kunna få igenom på något sätt.

Det är i varje fall ett krav från oss konsumenter.

One Response to Transfetter eller härdade fetter

  1. […] Transfetter eller härdade fetter […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: