Desinformationens dag

I dag 2 mars fick vi verkligen uppleva desinformationen dag. Redan i Gomorron Sverige fick vi i intervjun med professor Mai-Lis Hellenius verklig desiformation om fetter. Lyssna på länk

Dels ska allt baseras på vetenskap. Men forskarna är ju aldrig eniga. I synnerhet inte om fetter. Hon anser att vi inte behöver dra ner på fettet men byta fettkvalitet. Smart tackling!

Smör var inte bra, med sina mättade fetter och ”faktiskt” även innehåller lite transfetter (vilka?), har kraftigt kolesterolhöjande effekter (det säger ju allt färre forskare i dag!). Välj oljor, vegetabiliska, som sänker kolesterolvärdet, ska du steka så använd olivolja (tveksamt) på salladen linfröolja som är rik på Omega-3 (som vi inte kan omvandla och tillgodogöra oss).

Vegetabiskt fett bra för att få i sig det vi kallar essentiella fettsyror (hoppsan, kort form av Omega-3 som vi inte kan omvandla samt massor av Omega-6 som är allergibildande bl a).

Ät lax som är rik på Omega-3 (ja av just den långa varianten som vi har nytta av, men som uppföds alltmer på vegetabilisk föda och numera har lägre halt Omega-3, inget universalmedel alltså). Intervjuaren tog synnerligen partisk ställning för boken ”Smarta val”, som Mai-Lis och några andra på Livsstilsavdelningen på Karolinska har skrivit. ”All anledning köpa den här boken, ingen ursäkt för att inte köpa den, otroligt handfast ledning ….

Sen kom EXPRESSEN med flera varningar för hög-fett-kosten LCHF:

Larm: Fettdieten kan vara farlig

”Nu kommer nya forskningslarm om att LCHF, den så kallade fettdieten, kan vara farlig.
Dieten ökar risken för diabetes och kan ge hjärt- kärlsjukdom enligt rapporterna.
– Det är nya och intressanta resultat, säger Lena Ljungkrona-Falk vid Dietisternas riksförbund.”

(inte nytt, denna ovetenskapliga insamling av data har vi skrattat åt tidigare. Gammal attack frå dietisthåll!)

Anna Bäsén: Mer forskning behövs om fettkosten

”Trögtänkt, trött, grinig och förstoppad.
Det är några av de vanligaste biverkningarna de som testar LCHF-kost brukar klaga över.
Nu kommer alltså vetenskapliga rapporter som tyder på att fettkosten, kan ha allvarligare negativa hälsoeffekter. Man vet också att förhöjda blodfetter på sikt kan leda till förträngningar i blodkärlen, och hjärtjukdom.”

(Det håller inte de som provat med om)

Sen råkade jag köpa en bok på rean, ”Ät för hälsa” av Anna Selby. Tryckt 2007, så den är ju inte stenålder, men uppdaterad på fettsidan? Nej!

Citerar:

”Det finns tre typer av fett: mättat, enkelomättat och fleromättat. Mättat fett är den farligaste sorten som ökar risken för stroke, hjärtbesvär och viktökning. Det finns i kött från tamboskap och i mejeriprodukter, särskilt i smör och hårdost”

(kommentar: men var finns palmoljan, mycket mättad olja/fett? – Jo just i margarinerna! Om de fleromättade, samma ”nyttiga” effekter på bl a det dåliga kolesterolet, t o m rekommenderas solrosoljan!)

Ja det var mycket på en dag!

Måste vi inte ställa oss frågan, allt fler och oftare: Vem har rätt? Vem ska jag kunna lita på? Får man skriva i tidningar och böcker vad som helst utan garanti för att det är att lita på? En uppgift för oss som konsumentorganisation att arbeta vidare med, för näringslivet, media och myndigheter har vi upptäckt är inte att lita på i vissa ömtåliga frågor.

Läs Konsumenter granskar


8 Responses to Desinformationens dag

 1. Per skriver:

  Bengt, du skriver i presentationen av dig själv att du är oroad för vad som händer med vårt klot. Ser du verkligen inte Annika Dahlqvist med flera använder exakt samma argumentationsteknik, cherry-picking, och anklagande förnekelsestrategi som klimatförnekarna gör? Vad som är tur i det här fallet är att det bara är din egen välbefinnande du eventuellt riskerar, till skillnad mot klimatförnekarna.

 2. Louise Ungerth skriver:

  Givetvis ska vi ställa oss frågan om vem som har rätt. Och alltid ifrågasätta gängse sanningar. Men om den absoluta majoriteten av välrenommerade medicinare och forskare anser att för mycket animaliskt fett bidrar till hjärt-och kärlsjukdom så håller jag mig till den sanningen så länge.

  • Bengt Ingerstam skriver:

   Hej Louise,

   du skriver ”om…så…..” men du anger inte vilken denna majoritet är. Det är här problemet ligger och här står två grupperingar mot varandra. Du anger bara att du personligen har intagit en ståndpunkt, men det är inte ett svar som alla kan ställa sig bakom och att därmed frågan skulle vara löst.
   Bengt

 3. Mikael Takman skriver:

  Ja det var väldigt vad mycket desinformation idag. Jo det finns ju lite naturliga tranfetter i animaliskt fett, fast dom transfetterna har människan anpassat sig till under alla miljoner år. Däremot dom nya konstgjorda vegetabiliska transfetterna som finns i margarin och köpta bakverk t.ex är dom som är farliga för oss. Men man är väldigt snabba med att baka ihop alla transfetter till farliga.
  Det totala kolesterolet kan gå upp av att äta mycket smör och animaliskt fett. Men det som går upp är det ”Goda kolesterolet” HDL. Det är positivt och bra för våra kärl. Sen är det ju faktiskt så att det är läkemedelsfirmor som säger att man ska ha ett lågt kolesterolvärde. Sanningen är att det är kolesterolets sammansättning och struktur som är det vesäntliga.
  Sen det där om att man blir trög, trött och grinig av LCHF kost (efter 5 dagar, som det nu handlade om i studien)är helt normala omställningsymptom när man går över från sockerätande till fettätande. Men symptomena försvinner och då är man piggare och gladare än innan. Är själv LCHF:are sen 6 månader.
  Skandal att solrosolja rekommenderas av ”Hälsoböcker” det innehåller ju mängder av omega 6, som i för stora kvantiteter är inflamationsframkallande.

  • Bengt Ingerstam skriver:

   Programmet i Gomorron med Mai-Lis Hellénius var rena reklamen i SVT (reklamfri kanal) för hennes bok med ohöljda sympatier och rekommendationer. I den infekterade fettdebatten är det oförsiktigt att tillåta endast ena sidan att bre ut sig utan någon debatt. Samma sker, inte sällan, i EXPRESSEN, där ”medicinreporter” anser sig vara tillräckligt kunnig för att ge uttryck för ”sanningen”. Representanten för Dietistföreningen har ju i alla fall klart deklarerat vilken intressegrupp hon representerar, så läsaren kan vara uppmärksam och sunt kritisk. Jag tycker det är på sin plats att vi från konsumentsidan tar upp denna fråga, vem ska vi lita på?

   Bengt

 4. Berith Andersson skriver:

  Du har så rätt Bengt! Fler högljudda röster om rätt och fel så får var och en bestämma vad tror själva sedan. För precis som du säger är ju inte ens forskarna överens och kanske är det som vanligt. Vill man hitta fel på något kan man alltid göra det. Oberoende forskning idag är svår att hitta. Alla letar stöd för sin redan befintliga uppfattning och tro. För mig gäller: Tillräckligt, varierat och från naturen som det är. Tack för att du höjer din röst för oss. Vi är många som gillar LCHF mer eller mindre.

 5. annelie skriver:

  Äter LCHF mår toppen i hela kroppen, Mina artros symtom är i borta, min migrän likaså.
  Har den uppfattningen att alla som står för fettfobi kosten nu har satt sig i försvars ställning, det är inte lätt att erkänna att man haft fel, ett sätt att försvara sig är att svartmåla allt den andre gör och säger, sen är jag utav den uppfattningen att står det i dagstidningen så får man sålla mellan raderna, då dessa tidningar bara är ute efter rubriker och att sälja upplagor, de är inte bättre vad gäller sanningshalten i det de skriver än ex Hänt i veckan mm. Jag har blivit frisk med LCHF.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: