NANO-tekniken Vetenskapligt säker eller historiskt säker?

Uppdrag granskning sände 16 februari ett mycket intressant program om en av de ”nya teknikerna” som utvecklats våldsamt och utan eftertanke och kritisk granskning, som vanligt

En forskare i programmet jämför med utvecklingen av asbest och menar att hade man varit lite mer försiktig och eftertänksam så hade vi sluppit en massa problem

”Den snabba utvecklingen på nanosidan har därför börjat oroa forskare. Ken Donaldsson professor i toxikologi vid universitetet i skotska Edinburgh och har tidigare forskat om asbest. Han har hittat flera orosmoln på nanohimlen.
– Stora partiklar är inte farliga för lungorna, men riktigt små partiklar åker djupt ned i lungorna och orsakar problem, säger Ken Donaldsson.

Han har också upptäckt skrämmande likheter med just asbest – ett ämne många förknippar med stora problem . Likheten handlar om den avlånga formen på de skadliga partiklarna.
– I vanliga fall kan lungorna rensa bort partiklarna, men de kan inte hantera den här långa, smala formen, hävdar han.

Inom EU har man nu börjat diskutera gränsvärdena och svenska Kemikalieinspektionen vill gärna se att mer resurser satsas på forskning kring riskerna. Sten Flodström tycker att historien förskräcker.
– Vi har gjort många misstag vi fått betala dyrt för. Asbest, som vi dras med i byggnader och höga kostnader för sanering. PCB och dioxiner som förorenar haven och hindrar oss att använda fisk. Det finns massa exempel där bättre kunskap från början hade gjort att vi inte spritt ämnena i teknosfären”, säger han.

Vi har inom Sveriges Konsumenter i Samverkan i flera sammanhang, bl a remissvar krävt att man inte enbart ska åberopa ”scientific evidence” utan som ett skydd för konsumenterna, miljön och framtiden även införa ”historic evidence”, inte minst i CODEX-arbetena för internationella livsmedelsstandarder.

Vi håller på att sammanställa en mängd material i ett speciellt avsnitt på hemsidan om NANOTEKNIK så mer kommer där på sikt.

Programmet kan ses i SVTPlay till juli månad.

Här några länkar som fanns med på SVT presentation av programmet:

Forskare varnar för nanoteknikens hälsoeffekter

Publicerad 16 februari 2011 – 06:00

Säker användning av nanomaterial

KEMIKALIE inspektionens rapport nr 10

Om kommande världskongress NANOFORUM, ingen liten bagatell!

One Response to NANO-tekniken Vetenskapligt säker eller historiskt säker?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: