RÄCKER MATEN

RÄCKER MATEN?

Vi börjar nu en serie om detta centrala tema som är av primärt intresse. Det berör alla på vår jord, inklusive även djuren och indirekt via gödningen även växtligheten, d v s den mat vi odlar. Frågan berör också alla våra länder med mer eller mindre korrupta ledare. vi ser just nu starka omvälvningar, i stora områden, där ökande matpriser skapar oro, bristsituationer skapar uppror och vi vet att hungrande människor går inte att tysta i längden. Kampen om och uppköpen av världens odlingsbara mark pågår för fullt och regeringar med fyllda kassor, inte minst KINA,  tar för sig, inte längre med vapen utan med just pengar.

70% av jordens yta är hav och vatten, där produceras också mat! Kampen om världshavens fisk är ett grymt spel och utfiskningen gör bara hotet ännu större, samtidigt som den odlingsbara markytan minskar, eroderar, förgiftas, bebyggs och utarmas. Ska nivån på havsytan öka beroende på uppvärmningen minskar ju ytterligare de mest bördiga odlingsarealerna.Vilken ljus framtid! Men det stora ljuset är väl att vi börjar inse hotet och då kan man ju faktiskt börja åtgärda det ena efter det andra. T ex kan vi börja med att sluta slänga en massa mat och sluta kasta ut en massa fisk från fartygen p g a byråkrati.

Vi ska satsa och samla ihop material under temat ”RÄCKER MATEN” i fortsättningen och lägger ut på hemsidan ett samlingsdokument som sökbas.

Men denna vecka kommer mycket viktigt i TV, så börja att se dessa superintressanta program, som en orientering för det fortstta arbetet för en bättre värd.

Det är glädjande att vi just i dessa dagar ser hur ”folket” reser sig på allt fler ställen. Det inger hopp, men kräver också engagemang och mindre likgiltighet.

Följ på vår Facebooksida ”KONSUMENTSAMVERKAN” samt se KORRESPONDENTERNA i TV2 17, 18, 19 och 20/2.

Tunga och angelägna program i TV i Dokument utifrån, också närmaste dagarna, sista reprisen av ”Land till salu” i morgon fredag 18/ därefter på Play, samt nästa program på söndag ”Stek åt alla”. Mera detaljer se info från TV direkt:

http://svt.se/2.128821/1.1894696/tabla_dok_ut

och läs vår hemsida om fiske: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/fiske/fiske.html

Oron i världen börjar med brist på mat och för höga matpriser!

RÄCKER MATEN kommer att börja byggas upp också på hemsidan, sök den i vår sökfunktion i högre över hörnet.

5 Responses to RÄCKER MATEN

 1. Louise Ungerth skriver:

  Javisst räcker maten!
  Globalt förfars 30-40 procent av den mat som produceras på grund av dålig infrastruktur, brist på förpackningar, svinn i hela livsmedelskedjan och inte minst i hemmen. Vi arbetar med att få bukt med detta. Läs mer och ladda ner tips på http://www.slangintematen.se
  Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm

  • Berith Andersson skriver:

   Gör du reklam för din egen sida här?
   Tror knappast att det bara är ni som jobbar med att få bukt på matsvinnet.
   Räcker maten….kanske inte, om det som kallas näringsriktig mat inte får chans att produceras.
   Miljödiskussionen måste in även under frågan om maten.
   Bra att du tar upp även detta tema under gruppen konsumentsamverkan…tillsammans så kan vi, bara vi inte redan tror att vi har svar på allt för det har vi inte.
   Jag följer med intresse dina inlägg för personlig del.

 2. Anders skriver:

  Javisst räcker maten! Vi producerar redan idag mat nog för 9 miljarder människor. Det finns fler överviktiga än hungrande – trots att västvärlden slänger en massa mat, trots att mat ruttnar för att det inte finns vägar att transportera den på.

  Dessutom ligger stora ytor prima åkermark helt oanvända – Tanzania odlar 10 % av sin jord, Södra Sudan 5 %, Zimbawe kanske 10 %, Ukraina, Polen, Brasilien, Argentina – det är ingen brist på bra åkermark. Dessutom sköts huvuddelen av världens åkrar mycket ineffektivt, alldeles för småskaligt och långt ifrån uthålligt – där kan man öka effektiviteten upp till 6 ggr – och samtidigt göra dem mer hållbara.

  Men det saknas pengar! Ingen investerar i dessa jordbruk så länge EU och USA håller matpriserna nere genom att vräka ut subventionerade livsmedel på världsmarknaden till priser som ligger under produktionskostnaden. Matpriserna måste så småningom stiga, och dessa bönder behöver även få inkomster från andra grödor än mat. De traditionella food, feed and fiber går inte att konkurrera med. Biobränsle är en klar möjlighet som cashcrop.

  • Berith Andersson skriver:

   Säger du i egenskap som vem? Som jag tolkar inlägget så gäller det framtiden och dess mat, mat som är näringsrik, naturlig inte genmodiferad osv….mat m kvalite åt alla människor. Fler sjuka människor pga av maten behöver inte världen.
   Och glöm inte framtidens bristvaror….RENT vatten och tystnad.

 3. Anders skriver:

  Siffrorna är FAOs och avser huvudsakligen regnbevattnad jord – dvs så länge inte klimatförändringarna ställer till det totalt så finns det vatten nog för att odla dessa marker. Det betyder att det de facto går att försörja hela den väntade ökningen av befolkningen och dessutom använda en del av marken till bioenergi.

  Det betyder inte att det blir lätt – investeringarna och strukturrationaliseringen måste börja NU. Men det betyder att hindren inte är fysikaliska utan sitter i hur vi organiserat vårt samhälle. Det finns alltså hopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: