Sjuk mat billigare

Skandalen om WWFs ommärkning, från röd till grön, av hajmalen från Vietnam är omskakande. Hörde också i går måndag att Lasse Gustavsson från WWF i Schweiz skulle kunna tänka sig grönmärka den odlade laxen i Norge och nu är mitt förtroende slut för den organisationen.  Inte undra på att man undrar varifrån de får sina bidrag, hörde något i morse i Ring P1 om att norska laxodlarna stöttar WWF. Kanske får vi snart veta sanningen. Tuffa journalister kommer att förse oss dagligen ett tag framåt med avslöjanden.

Kolla in vad jag tidigare skrivit om FISKE på bloggen, kom ihåg den populistiska aktionen inför Jul med uppmaningen att bojkotta ålen och att jag ifrågasatte varför WWF inte gjorde samma sak när det gällde Pangasius hajmalen! Det var naturligtvis inte lika intressant inför Jul. Det handlar alltså mest om populism. De aktuella svängningarna med regelverket avslöjar WWFs anpassningar till marknaden. Nu blir det bråttom att MSC-märka Östersjötorsken, för att inte släppa ”marknaden” till NÄRFISKAT! Vänta och se!

Studera vår GRÖNA LIST för fisk. Kanske får vi omvärdera MSC märkningen och WWFs fiskelista. Kanske är det just vi konsumenter som ska godkänna det vi ska köpa. Så gör man ju inom industrin, där lyder man inte religiösa falanger, särintresseorganisationers försök att påverka och övriga tredjepartsintressen

Handelskedjornas race för billigare mat att kriga om kunderna har vi att tacka för avarterna på marknaden, både denna tveksamma smaksensation hajmal och nyligen den tyska skandalen med dioxin i grisfoder. Billig mat åt folket utan hänsyn till effekterna på resurserna (fisk) och effekterna på miljö och klimat och vår hälsa, bara man får in kunderna i butikerna. Vad hördes i ekot i morse, om att COOP hade bluffat skandalöst med just hajmalen och att de inte kunde förklara varför de annonserade om ett märke men sedan sålde ett annat, känt sedan tidigare för vilseledande märkning. Prispressen är förödande, men det är ju det enda argumentet handeln har i sina veckoblad!  BOJKOTTA lågpris och vecko-fynden! Vi blir garanterat lurade.

Köp den läckra Östersjötorsken och fråga efter NÄRFISKAT.

Följ debatten i media, uppdateras kontinuerligt!

3 Responses to Sjuk mat billigare

 1. Klimatcoachen skriver:

  Hej Bengt!
  Som vanligt har du helt rätt, när det gäller de stora organisationernas sätt att lura oss konsumenter. Att WWF inte är fristående och opartiska har vi vetat länge. Att de dessutom försöker åka slalom mellan olika intressenter och också varit känt sen tidigare. Man biter inte den hand som föder en!
  Skrev i förra veckan om WWF:s energirapport från Storbritannien. Också exempel på hur WWF basunerar ut husbondens röst näringslivet. I denna rapport försöker man ingjuta mod i oss medborgare, att vi klarar en samhällsomställning med bibehållen tillväxt fram till 20 50 med hjälp av elkablar från UK till europa inkl en rejäl dos effektivisering.

 2. Björn Borg skriver:

  Hej.

  Om vi inte slutar äta odlad Lax kommer vi att förstöra för de stora däggdjuren i havet möjligheten att hitta mat. I dag finns fiskeflottor utanför Nordafrika som ”dammsuger” havet. Tar all sorts fisk för leverans till fiskmjölsfabrikerna. Fiskmjöl att mata laxen med i Norska kasseodlingarna.
  På sikt tar maten slut för Tandvalarna. Sendan finns det bara Bardvalar kvar och dom får så mycket plankton att käka så dom hinner inte med. Alla andra smådjur som hjälper till att äta plankton sugs upp och blir till fiskmjöl de också. Då försvinner maten för torsken t.ex. Det är alltså inget slut på eländet. Sluta att äta odlad Lax!!

 3. […] Sjuk mat billigare « Bengt Ingerstams blogg skriver: 08 februari 2011 kl. 15:14 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: