Svensk kost sötare och fetare – vilken röra

Upsala Nya Tidning skriver Svensk kost sötare och fetare

artikeln berättar bara vad Anna Karin Lindroos, på Livsmedelsverket i Uppsala anser och det är en sorglig hopblandning av vad en massa olika människor äter. Det går inte att baka en bulle av det så här enkelt. Många som bryr sig om sin hälsa och läser på olika bloggar och hemsidor och inte enbart Livsmedelsverkets, väljer alltmer fet naturlig animalisk kost och drar helt ner på socker, snabba kolhydrater, medan andra inte har en aning om vad hälsa och diabetes och övervikt är och slurpar i sig läsk som det vore vatten.

En allt större del medvetna människor börjar upptäcka att vi lurats länge nog med lättprodukter, mera kolhydrater och ändrar sin kost, drar ner på kolhydraterna och äter mera naturligt fett och en del proteiner, provar och mår bättre, går ner i vikt och får normalare blodsockervärden, får sin diabetes att ”gå tillbaka” och tidningarna har senaste tiden rapporterat mer och mer om denna ökande trend. Trenden som oroar Livsmedelsverket!

Men varför blanda ihop den söta trenden med den feta trenden, äpplen med päron?

Nu är det så att folket är till en del klokt folk och till en del oklokt (ointresserade eller oinformerade). Om somliga (många) slutar att röka och andra (inte lika många) börjar att röka kan man inte slå ihop detta och påstå att svenska folket röker mindre.

Eftersom forskningen inte kommer överens och folk litar mindre på Livsmedelsverket i just fettfrågan så uppstår frågan: Vem ska jag då lita på? Det blir helt enkelt folket/konsumenterna som bestämmer, och det kan Verket visserligen beklaga, men när folket fäller sin dom är det inte mycket för verket att göra mer än beklaga att en allt större andel av folket inte lyder deras råd.

Läs här ett par blogginlägg från 2008, dels om trendförändringen och dels om hur den effektiva förändringen av konsumtionen (försäljningen i butikerna) utvecklats och en mätning som Aftonbladet gjorde om hur föräldrarna ansåg:

Folk har gjort ”helt om” sista halvåret (2008) när det gäller konsumtionen av fett!

Vad tror du att barn mår bäst av?

Fet mat blir allt populärare

Översikt ”Debatten om matfetterna”

Kostråd eller rekommendationer från en myndighet är ingen lagstiftning och är bäst om de är uppdaterade och inte enbart försvarar de mer än 10 år gamla uppfattningarna. I mångt och mycket är SLVs rekommendationer vederhäftiga och bra, men försvaret av alla tillsatser och synen på fetterna, försvaret av margarinerna och lättprodukterna, ifrågasätter folk allt mer och det är därför allt fler tappar förtroendet för SLV.

2 Responses to Svensk kost sötare och fetare – vilken röra

 1. Rutte skriver:

  Att smörkonsumtionen ökar sedan några år finns det tydligen statistik på, men hur är det med sockerkonsumtionen? Finns det uppgifter från senare år? Att hänvisa till siffror från åttiotalet och tidigare säger inte mycket. Sockerstatistiken är också svårbedömd. Socker har ju använts till så mycket: Konservering, bakning, hembryggt vin, hembränning.

  • ingerstam skriver:

   Det finns en massa olika siffror, men generellt ökar konsumtionen av alla sockerarter, värst är glukossirap som man smyger in överallt i färdigprodukterna.
   Sen omvandlas en massa snabba kolhydrater, t ex bröd och mjöl till sockerarter. Du nämner några vägar där socker ”försvinner”. Hällde just ut sillspad efter jag hade gjort slut på sillen. Där försvann en hel del socker. Det är alltså omöjligt presentera statistik för socker, bara föra vissa arter. Även läsk är svårt men där vet väl SLV lite mera.
   På vår hemsidan hittar du en varnande artikel om just glukossirap: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/fettkolstat.pdf
   Så visst är socker ett problem, inte bara i statistiken, men populärt hos livsmedelsindustrin!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: