Konsumförening i Småland skapar brottslingar

2011-01-27

Följetongen fortsätter, nya luckor och nya lås på containrarna där man slänger mat 2 dagar före ”bäst-före-datum”! Visst, stäng gärna ute folk som letar mat, på er bakgård, hungriga, kanske behövande, men det är ni som kallar dem brottslingar. Akta er för att ge dessa människor chansen att handla fullt ätbar mat till halva priset, utan att förfalla till kriminell verksamhet. Så slipper ni själva också att förfalla till ett slöseri, värre än kriminalitet. Lyssna på kvällens TV-nyheter i Smålandsnytt!

Följetong – ja. Inte ändrade Konsum sina rutiner efter förra programmet. Den 18 december sände Smålandsnytt ett reportage om hur COOP och Konsumbutiker – Konsumentföreningen Göta, i Småland – kastade fullt användbar och bra mat 2 dagar innan bäst-före-datum och vägrade sälja ut med 50% rabatt, som ICA och Willys gör. Jag var intervjuad i programmet och klart indignerad. Läs mitt tidigare blogginlägg där länk till TV-programmet också finns.

Nu har detta tagit en ny vändning. Brottslighet har skapats av Konsum!

Människor som visste att frisk mat slängdes letade rätt på containrarna och tog för sig, indignerade för att mat slängs eller för att de behövde dryga ut hushållskassan. Följden blev att man försökte få stopp på det som nu kallas stölder och klassade sina ”kunder” för kriminella. Så det blev nya luckor och till slut nya starkare lås. Vilket samhälle vi har. Dels har man regler som säger att frisk mat ska slängas, får inte reas, 2 dagar före bäst-för-datum. Sen kallar man folk som hittat maten för kriminella.

Nej Konsum (på vissa orter, dock inte Hultsfred!) det är ni som är kriminella och att slänga ätbar mat är värre än kriminellt, det är klimatvidrigt, det är skandalöst att slänga mat, det är ett hån emot era medlemmar och konsumenter i allmänhet och det är era fåniga interna regler som faktiskt skapar vad ni kallar kriminalitet, men som egentligen är en sund reaktion. Man borde väl egentligen  inte skapa  eller provocera till kriminalitet.

Att slänga ätbar mat i en värld där massor svälter, där människor i vårt land svälter eller har det ”knapert”, är ett brott mot mänskligheten, mot framtiden och mot vår miljö och vårt klimat. Med denna cyniska syn på andra och samhället, borde ni inte få syssla med hanteringen av livsmedel. Det skulle krävas mera av etik och moral för att få vara verksam i denna bransch. Ni har ett betydligt större ansvar också med den image ni har, den moraliska bild ni försöker skapa omkring er medlemsägda verksamhet. (Har också Med-Mera kort!)

Hur kan era butiker vara KRAV-certifierade? Vad menar ni med ”ärlig mat”?

Ändra era interna fåniga regler – för klimatets och era medlemmars bästa!

Ett nytt krav från KONSUMENT-Revolutionen!

En växande gren i KONSUMENTSAMVERKAN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: