Opinionen ökar runt om i landet mot lättprodukter i skolmaten


Nu har det hänt i Piteå!

Läs direkt ur Piteå Tidning:

Elever ratar lättprodukter

ÄLVSBYN

Barnen i klass två på Norrgården, Tärnstigens skola, vill inte ha det nya lättmargarinet som införts i grundskolorna i Älvsbyns kommun. Förändringen till lättmjölk i stället för mellanmjölk gillar de inte heller.
– Det smakar dåligt och är inte bra för oss, säger eleverna bestämt.

http://www.pitea-tidningen.se/alvsbyn/artikel.aspx?ArticleId=5915488

”Vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer”

http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5915659

Snabbt ingripande av S i skolmatsfrågan ÄLVSBYN

Införandet av nya lättprodukter i skolmaten har föranlett Socialdemokraterna i Älvsbyn att agera snabbt: ”Arbetarkommunens styrelse vill att våra barn i Älvsbyns skolor ska dricka mellanmjölk och få Bregott till smörgås och palt!” deklarerar styrelsen.

http://www.pitea-tidningen.se/alvsbyn/artikel.aspx?ArticleId=5915458

Några dokument av vikt i sammanhanget:

Den frenetiska kampen för att försvara Livsmedelsverkets kostråd när det gäller matfetterna verkar inte bita, folket går mer och mer över till smör/bregottblandningar och fetmjölk. Försäljningen av smör/bregott ökar medan margariner sjunker.

Säljstatistik

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/fettdebatt/smorokar.htm

Tendensen såg man redan 2008:

http://bengtingerstams.blogg.se/2008/february/

Se upp för den höga konsumtionen av Omega-6 fettsyra

Hämtar detta ur Prof Göran Peterssons senaste dokument:

Kostfetter – från bäst till värst
https://bengtingerstam.files.wordpress.com/2010/12/smc3b6r-och-margariner-1.pdf

citat
Becel och Solrosolja
Hälsofarligt omega-6
Halva fettmängden i Becel utgörs av fleromättat fett av typ omega-6 som de flesta får för mycket av redan utan matfetter.
Det höga innehållet av omega-6 i Becel kommer från solrosolja som liksom majsolja domineras av fettsyran linolsyra.
Överintag av fleromättat fett skadar både livsviktiga blodfetter och biologiska membraner via lipidperoxidation och syreradikaler.
Mer av omega-6 ökar också bildningen av inflammatoriska ämnen av typ eikosanoider med negativa effekter på blodkärl.
Trots det höga innehållet av omega-6 marknadsförs Becel fortfarande med slagord som kopplar till hjärthälsa.
Hälsoråd: Farligt högt innehåll av omega-6 gör det angeläget att välja bort olika varianter av Becel.

Se också hans utmärkta tabell i dokumentet, det visar klart varifrån Omega-6 kommer och var det finns. Rapsoljan är betydligt bättre – har bara ett + mot solrosoljans tre +++.

Vår analys av relationen socker/fett i mjölken (ju fetare desto bättre)

Ytterligare varning för Omega 6, från Prof Birgitta Strandvik:

Omega-6 ett hot mot hälsan
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/fettdebatt/o6hot.htm

Omega 6 bakom svår tarmsjukdom

Omega-6 kan ligga bakom en tredjedel av samtliga fall av den svåra tarminflammation ulcerös kolit. En variant av den ”närbesläktade” omega-3 däremot minskar risken för denna sjukdom med 77 procent. För första gången har tydliga hälsoskillnader mellan de två livsnödvändiga fettsyrorna kunnat påvisas. http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=10908

Översiktssida området SKOLMATEN
http://www.konsumentsamverkan.se/skolmaten.htm

Kalkyl över mjölkens socker/fett visar klart fördelen med fetare mjölk, både hälsomässigt och ekonomiskt för skolmatsbudgeten
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/matdebatt/mjolksockerfarg.pdf

Kommunernas tvång att servera lättprodukter i skolmaten ger högre kostnader och hotar barnens hälsa
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/matdebatt/tvang.pdf

När skolornas beslut tas att använda endast lättmargarin och lättmjölk skapas en egendomlig ”diktatur” där man inte medger eleverna att välja, som för allt annat, dessutom utmanar man deras hälsa och kastar bort skattepengarna på dyrare alternativ. Kan vi inte utkräva ansvar för dessa oansvariga beslut?

Rösta till att börja med

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=2818
nu nära 9000, vid 10 000 begär vi uppvaktning hos skolministern Jan Björklund.

Har du barn i skolåldern,  ta kontakt med oss för vidare samarbete.

 

NYTT: artikel i Lärarnas Nyheter 2011-02-15

Dags att lyfta maten

http://lararnasnyheter.se/forskolan/2011/02/14/dags-lyfta-maten

notera att ofta innehåller inte lättmargarinerna något nyttigt, bara rapsolja och en massa Omega-6

samt att det blir näringsriktigare och billigare med fullfet mjölk, se vår kalkyl.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: