Lättmjölken och sveket mot barnen och våra skattepengar

Bitterhet efter grönvit förlust på Essvik

I Sundsvalls Tidning skriver man om beslutet att bara servera lättmjölk i förskolan, något som föräldrarna inte alls gillar:

http://st.nu/medelpad/njurunda/1.2645394-bitterhet-efter-gronvit-forlust-pa-essvik

Citat:

ESSVIK (ST)

På Essviks förskola ska man dra ner på det mättade fettet och därför ersätts den grönvita mellanmjölken av den blåvita lättmjölken. Ett beslut som inte alla går i god för.
– Jag tycker inte att det är bra att min son ska dricka lättmjölk, säger Maria Bergqvist som har sonen Axel på Essviks förskola.

Debatten är inte ny, men kommer att hetta till nu. Det uppror som finns över hela landet bara ökar och vi har sedan länge engagerat oss som konsumentorganisation i frågan, i samarbete med mängder av föräldrar.

I Nyheterna (Småland) framförde vi nyligen hur allvarligt utbytet till mindre feta mjölksorter är, det får mer drycken att likna läsk, p g a det ökande förhållandet socker/energi: http://www.nyheterna.net/nyheter/hoegsby/byt_ut_mjoelken_i_skolan

Mer fakta i översiktsartikeln Byt ut lättmjölken i skolor och vården:

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/matdebatt/bytutlattmjolk.htm

Analysen över mjölkens energimängd, sockerinnehåll samt pris i förhållande till energin talar sitt klara språk. Barnen står sig dubbelt så länge på det fetare alternativet, alltså behöver de dubbelt så mycket lättmjölk för samma mättnad. Resultat: kostnaden för energin via mjölk blir den dubbla! Har kommunens ekonomer insett detta? Föräldrarna bör ifrågasätta frågan ur näringssynpunkt, men också hur man hanterat skattepengarna och utsätter barnen för högre sockerexponering. http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/matdebatt/mjolksockerfarg.pdf

I samhället i övrigt börjar nojan för ”lättprodukter” att släppa och allt fler forskare ifrågasätter om vi inte är felinformerade när det gäller de naturliga mättade fetternas effekter, som inte alls visar sig ha något med hjärt- och kärlsjukdomar att göra.

Vårt samlade material om skolmaten finns på: http://www.konsumentsamverkan.se/skolmaten.htm

Se också vår kampanj ”Operation 100-lappen” om hur vi bygger upp en starkare konsument-revolt!

http://www.konsument-forum.se/hundralapp.htm

Föräldrar! Låt er inte övertygas av förlegade kostrekommendationer, som ifrågasätts allt mer. Stå på er i kampanjen för era barns bästa – både hälsan och kommunens ekonomi!

Bengt Ingerstam

Ordförande i både Sveriges Konsumenter i Samverkan och Konsument-Forum

6 Responses to Lättmjölken och sveket mot barnen och våra skattepengar

 1. […] Lättmjölken och sveket mot barnen och våra skattepengar […]

 2. Lin skriver:

  Varför servera mjölk i huvud taget? Mjölk bör inte ens drickas utan att den pastoriseras (förstörs), det säger väll allt? Och tänk på alla länder där dem inte dricker mjölk och klarar sig alldeles utmärkt? Mjölkkonsumtionen i Sverige är ett resultat av ren propaganda!

  • Bengt Ingerstam skriver:

   På en punkt ger jag dig rätt, att det propageras för att dricka mjölk. Men det propageras ju för att vi ska äta margarin också och det är väl ännu sämre. Det du skriver i övrigt är ju din propaganda, som egentligen inte platsar här. Vad jag framför är synpunkterna på att man ska byta ut lättmjölken mot fetare varianter ur hälsosynpunkt och för att minska sockerbelastningen, samt att man kan spara på skattepengarna. Jag lägger inga synpunkter på om vi konsumenter ska dricka mjölk eller inte, det är en annan debatt och där är många konsumenter av olika uppfattning och ur olika synvinklar. Där tar vi inte ställning utan överlåter till var och en att fatta sina beslut. Det finns faktiskt frågor där en konsumentorganisation inte nödvändigtvis måste ta ställning, de s k särintressefrågorna.
   Bengt

 3. […] KRÄV VALFRIHET I SKOLMATEN för mjölken och matfettet Mer om skolmaten […]

 4. […] VI KRÄVER VALFRIHET I SKOLMATEN för mjölken och matfettet Mer om skolmaten […]

 5. […] Lättmjölken och sveket mot barnen och våra skattepengar […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: