Bojkotta hit och dit?

2010-12-22

Efter WWFs uppmaning till oss konsumenter att BOJKOTTA ÅLEN, väntade jag bara på att någon organisation skulle komma med BOJKOTTA JULSKINKAN och BOJKOTTA JULGRANEN och många andra försök att påverka konsumenterna i specifika syften eller i värsta fall påverka handeln att sluta sälja något, t e x ålen, som man lyckats väl med att få alla handelsblocken att lyda, alltså manipulerat marknaden och konsumenternas frihet att välja.

Ingen har emellertid försökt sig på att uppmana till BOJKOTTA TOBAKEN, i syfte att få handeln att sluta sälja tobak. Allt för lönsamt för att få med handeln på det. Men vilken feghet att låtsas lyda WWF och offra den lilla omsättningen som ålen stod för och framstå som ansvarstagande och kanske vinna en poäng på att vara präktiga!

Skulle man inte kunna börja med att uppmana handeln att sluta slänga framför allt kött 2 dagar före ”bäst-före-dagen” och i stället sälja ut det med 50% och slippa slänga. Tänk så många grisar som skulle slippa slaktas helt i onödan!

Jag deltog i ett TV-inslag nyligen där COOPs KF Göta föreningen hade tagit en ”policy” att alltid slänga kött 2 dagar före ”bäst-före-dagen” – SKANDAL! Bojkotta alla Konsumbutiker inom området KF GÖTA och kräv av dem att ändra ”policyn”.

Se programmet i Smålandsnytt:

http://svtplay.se/v/2272149/butiker_gor_olika (16 dec, längre avsnitt)

http://svtplay.se/v/2273761/inte_ok_att_slanga_mat (17 dec 19.15)

http://svtplay.se/t/103335/smalandsnytt (22.15  3.50 min in)

Det bästa man kan göra både för hälsan, plånboken och djuren och klimatet är att KONSUmindre, rakt av! Se http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/konsumindre/konsumindreidx.htm

Och följ det på Facebook, sök på ”KONSUmindre”

Så kom då den väntade uppmaningen, lite väl sent, men ändå:

Ta ditt ansvar – skippa skinkan i jul” i artikel i AB. http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/miljo/article8317349.ab

Enfaldigt och alltför sent! Uppmaningen borde ha skickats ut i våras, innan bönderna planerade för produktionen av alla grisarna. Men då skulle den inte ha fått någon effekt. Populistiskt av AB att publicera den nu, för att sälja lösnummer? Definitivt klimat-o-smart för att slänga alla redan producerade julskinkorna är 25 kg koldioxid per kilo kött rätt upp i rök. Alltså en miljöskadlig verksamhet.

Dags att ändra på strategi för opinionsbildning, så att den blir mera effektiv och inte destruktiv. Gärna opinionsbildning från vem det vara må, men öppen, så man vet vem som sänder ut budskapet. Det är demokrati, att försöka påverka handeln med hotet om konsumenternas eventuella kommande beteende, det är diktatur.

Handeln ska inte lyda särintressen, i vart fall inte innan man tar bort tobaken från hyllorna och alla sötade frukostflingor och enorma godisväggar, alla margarinerna och sådant som vi vet är onyttigt för hälsan (men lönsamt).

Det är dags med uppror, se kampanjen RÄDDA VÅR MAT

Ett upprop kommer i dagarna i Bengts nya blogg  https://bengtingerstam.wordpress.com/

Men ät upp årets julskinkor i år för klimatets skull, sen kan det diskuteras vad bönderna ska producera till nästa år.

Bengt Ingerstam

ordf

One Response to Bojkotta hit och dit?

  1. […] Här har Bengt Ingerstam skrivit mer om den småländska matsvinnsdebatten. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: