COOP slänger mat två dagar före bäst-före-dagen

COOP slänger mat två dagar före bäst-före-dagen

2010-12-18

”Ja så är vår policy”! Kan det vara förenligt med COOPs policy för klimatet, undrar Bengt?

Följ debatten , här några TV-inslag i Smålandsnytt från den 16 och 17 dec 2010:

http://svtplay.se/v/2270789/mat_slangs_for_miljoner (16 dec)

http://svtplay.se/v/2272149/butiker_gor_olika (16 dec, längre avsnitt)

http://svtplay.se/v/2273761/inte_ok_att_slanga_mat (17 dec 19.15) med intervju Bengt Ingerstam

http://svt.se/2.33731/1.2270785/mat_for_miljoner_slangs&lid=aldreNyheter_1851260&lpos=rubrik_2270785 (16 dec, textavsnitt)

”Men de 46 Coop butikerna som hör till KF Göta är stenhårda och slänger hellre än sänker priserna.- Köttet går ju i soporna, så är det, säger Leif Fagerberg på Coop Extra Växjö.
KF Göta anser att om butikspersonalen vet om att det går att rea ut maten, så blir de inte lika noggranna när det gäller att beställa rätt mängd varor.”

Frågan om mat som slängs uppmärksammande vi redan 2006 och siffrorna då har flera senare forskningsresultat bevisat, eller kommit fram till eller…..

Var vi ute för tidigt?

Några dokument från vår hemsida:

Halva priset med kort datum
Slöseriet med mat som slängs på ”bäst-för-dagen”

Det vi slänger i hemmen motsvarar 2 månaders arbete för varje yrkesverksam! Lägg sedan till det som slängs i butikerna, som vi får betala i varupriserna, ja då är vi nära 1 månad till. + reklamen? Ja halvtid jobbar vi till vilken nytta???

Dag att vi tar en diskussion i butikerna. Fråga din handlare om de säljer  ut före ”bäst-före-dag” eller bara slänger. Rapportera in de handlare som bara slänger så lägger vi ut en ”svart lista”. Du kommer att hitta den under avsnitt

”SKAMPÅLEN”

7 Responses to COOP slänger mat två dagar före bäst-före-dagen

 1. labbibia skriver:

  Först, jag håller med dig fullständigt om att det är ett vansinnigt slöseri med mat, och att det kastas oerhörda mängder utmärkta livsmedel varje år. Därom är vi helt överens.
  Men….

  Det finns ett gammalt talesätt som lyder:

  ”Man ska inte kasta sten i glashus”

  Det betyder ju ungefär att man inte ska kritisera andra om man själv gör likadant.
  Hur är det med dig Bengt? Köper du varor där ”bäst före” går ut om 2 dagar?

  Av egen erfarenhet kan jag tala om att de allra flesta konsumenterna ratar dessa varor, trots att de fortfarande är alldeles utmärkta livsmedel. Faktum är att många produkter fortfarande är väl dugliga som föda flera månader efter att bäst före har gått ut. Då tänker jag på torra varor, som ex musli, flingor, kaffe, skorpor etc…..

  När det gäller färskvaror vägrar massor med ”miljömedvetna” kunder att ens fundera över att köpa ex ett bröd som är bara en dag gammalt.

  Så var ligger felet? Hos livsmedelshandlarna? Hos konsumenterna? Eller kanske hos myndigheterna som bestämmer reglerna och sätter gränserna för hur långt ”bäst före” en vara får ha?

  • ingerstam skriver:

   Jag kastar inte sten i glashus utan PÅ glashus. Jag är inte COOP!
   Talar ur en fristående konsumentorganisations synvinkel (Sveriges Konsumenter i Samverka) där jag är ordförande och redan 2006 startade att fokusera detta slöseri. Läs http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/ekolivsstil/sloseri.htm
   Jag köper nästan bara mat som reas med 50%, oftast delikatessostar som ju blir bättre som lagrade, allt mitt kött för jag vet hur man ska hantera det. Mycket kött blir ju bättre av att möras, annars lagar jag till en god gryta så står det säng ännu längre, sen finns ju frysen.. Varor som gått över ”bäst-före-dag” brukar inte säljas, jag får heller inte köpa dem om jag ser dem på väg ut, för butikerna har order om att slänga. Försökte förgäves köpa några paket Gorgonzola, som bar ”bäst-före” dagen innan, men nej det fick inte säljas. Men den är ju bara bättre sa jag, Nej, sådan är reglerna hos oss sa man.

 2. labbibia skriver:

  Bengt

  När det gäller försäljning av produkter med passerat ”bäst före” så är det helt enkelt så att det finns stränga regler för detta. Så fort varan passerat detta datum faller ALLT ansvar vid ex matförgiftning på säljande butik. det är Miljö och hälsomyndigheternas regler.

  Jag försvarar inte COOP, jag menar bara ett det finns många faktorer som samverkar till att fullt ätlig mat kastas i soporna. Och kanske borde ”de som makten haver” som sagt titta på ex ”bäst före” märkningen, för att åtminstone delvis komma till rätta med detta oerhörda slöseri.

  • Bengt Ingerstam skriver:

   Det är svårt att försvara COOP, det håller jag med om. Och mer kommer i dagens blogg! Att slänga bra mat, 2 dagar före ”bäst-före-datum” beror inte på att de tar ansvar eller är rädda för att folk ska få matförgiftning!
   Håller med om att reglerna och systemet med BFD är ett gigatiskt fiasko och ett överbyråkratisk påhitt. Är en flaska vatten livsfarligt dagen efter BFD, eller ska man akta sig för torr spaghetti, och helst slänga dentvå dagar före? Någon regelförändring måste tvingas fram, men det har tagit decennier att lära folk att kolla BFD så det blir inte lätt.
   Bengt

 3. […] Följetong – ja. Inte ändrade Konsum sina rutiner efter förra programmet. Den 18 december sände Smålandsnytt ett reportage om hur COOP och Konsumbutiker – Konsumentföreningen Göta, i Småland – kastade fullt användbar och bra mat 2 dagar innan bäst-före-datum och vägrade sälja ut med 50% rabatt, som ICA och Willys gör. Jag var intervjuad i programmet och klart indignerad. Läs mitt tidigare blogginlägg där länk till TV-programmet också finns. […]

  • Ja då får vi väl som konsument börja handla någon annan stans där dom är mer miljöinriktade så slipper vi snart dom butikrna och dyrare än dom andra kjedjorna är dom ju också. Ett förbannat slöseri är vad det är.

 4. labbibia skriver:

  Förslag.
  Gå på nästa ”stämma” och ta upp detta. Cooperationen är en ekonomisk förening där alla medlemmar har ett visst, om än mycket begränsat, inflytande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: