Så svårt att äta rätt!

20101-12-07

En bonde vet att om man ska få feta och stora djur ska man göda dem med potatis, spannmål, soja och majs. Vi har myndigheter som uppmanar oss att äta mera bröd, spannmålsprodukter och frukostflingor, samtidigt som de vill att vi ska tro att fett är farligt.

Ta en titt i hyllan med frukostflingor, symbolen för en hälsosam start på dagen! Mycket majsflingor och socker, fast det börjar bli lite mindre nu för tiden, men förr kunde man hitta upp till 45-50 % socker i paketen. Jättebusiness, samtidigt som övervikten och diabetes ökar. Ingen har bevisat att detta är bantningskost.

Vi har programmerats att äta mera bröd, nyttiga spannmålsprodukter, se hyllorna med frukostflingor. Vi har lockats och vants vid att äta söta saker och blivit beroende, det är bland det lättaste vi kan lära kroppen. Snabba kolhydrater ger snabba kickar och vi känner som om vi mår bra.

Vi har t o m myndigheter som tvingar (råder) oss att äta mera bröd och frukt, sötsaker alltså, för brödet är inget annat än snabba kolhydrater. Samtidigt varnar man för det nyttiga animaliska fettet, som vi är skapade för att äta och som vår hjärna är till stor del uppbyggd av.

Hela denna kampanj är inget annat än en kampanj för gödningskosten, alltså ingen bantningskost. Få saker är så ömtåliga i debatten som just valet mellan kolhydrater och fett.

Bevisen för att den kolhydratfattiga kosten fungerar kommer på löpande band, nu igen i dagens EXPRESSEN om Gunilla som snabbt tappade 20 obekväma kilon, just på att avstå de  snabba kolhydraterna. För de flesta fungerar det, men det finns även andra saker som kan spöka, alltså måste man veta mycket mer om kroppen, ev sjukdomar, stress och funktionsstörningar, men ofta är facit i alla fall en begynnande diabetes. Enkelt att kolla sina sockervärden på en vårdcentral.

Att frågan är så infekterad är ett bekymmer.

Övervikt, fetma och på sikt diabetes är våra största risker för ökat lidande och kortare liv. Varför tillåter då vår regering att man kan fortsätta desinformera, från såväl myndigheter och näringslivet och att t o m departement ställer sig bakom dessa råd, vetande att utgifterna för vården bara ökar och behovet av mera skatteintäkter ökar. Denna form av felnäring är uppenbar för alla liksom konsekvenserna. Det måste finnas något annat som ligger bakom, annars skulle regeringen omgående ingripa, inte minst vår finansminister Anders Borg, som ska ”hålla i pengarna”.

Dags att se lite mera bakom kulisserna och se verkligheten. Det är vi konsumenter/medborgare som får både lida och betala.

12 Responses to Så svårt att äta rätt!

 1. fd fettskrämd skriver:

  De (regeringar genom många år tillbaka) kanske är rädda att befolkningen ska bli smartare än de…
  Och vad ska de göra med all personal inom vården om de blir arbetslösa…?

 2. Berith Andersson skriver:

  En tanke…..för att överleva i fängelse förr fick man bröd och vatten .Bröd är gödnings- överlevnadsmat.
  Vi måste äta lite av allt och ta bara det som naturen ger för bästa hälsa.

 3. Ann-Christin Tjernström skriver:

  Hej!

  För en tid sedan hade min son, som går i 8:an – skrivning i hemkunskap. Dom den nyfikne föräldrar jag är, och förstås för att kunna hjälpa honom, började jag att söka svar på hans uppgifter samt att fortsätta läsa i boken……

  Jag fann fortfarande det där med 6-8 skivor bröd om dagen och underförstått att man inte skall äta för mycket animaliskt fett.

  Förvissom verkar det vare en bra hemkunskapslärare som serverar smör/Bregott och röd mjölk när det skall äta, men det är tråkigt att våra barn skall inprogrameras i en lära i skolan och en förhoppningsvis hemma. Med den reklam som dessutom basuneras ut hela tiden är det inte lätt!!!

  Nu har min son det bra då han matas med ”dubbla budskp” vilket inta alla göra!!!!
  Han har en överviktig kompis som äter Lätta hemma!!!!!

  Vi föräldrar har ett ”styvt” jobb att tillse att vår predikan i stort överglänser det som samhället vill pådyvla.

  Jag oroas över det uppväxande släktets hälsa. Se har ju inte endbart fått i sig lätta och bröd – de utsätts även för andra farligheter!!!!

  • fd fettskrämd skriver:

   Hej!

   Jag har samma upplevelser med hemkunskap i skolan! Tyvärr är det också förekommande med godis”belöningar” för mellanstadieelever. Man orkar inte säga nåt, får bara konstiga blickar av både föräldrar och lärare och ignoreras. Så på föräldramöten är jag numera ett tyst UFO.Mina barn har fått för lite och dåligt fett även hemma och de har också varit överviktiga och fulla av acne, idag är varken acne eller övervikt något som existerar hos oss.

 4. Lars Berglund skriver:

  ”En bonde vet att om man ska få feta och stora djur ska man göda dem med potatis, spannmål, soja och majs.”

  Jodå, och på sina håll får han anvisningar om detta samtidigt som människor rekommenderas just detta för att FÖRLORA vikt. Se:

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/05/sa-goder-man-grisar

  • fd fettskrämd skriver:

   Intressant länk till newsmill. Sen ett år tillbaka dricker jag mitt morgonkaffe med kanel och kokosfett, mår fantastiskt bra av det, nu har jag även börjat lägga till kardemumma. Riktigt gott! Har ni tänkt på vad de riktigt överviktiga ofta har i matvarukorgarna när ni står i kön…Lätta, becel, minimjölk, lightprodukter…precis som jag själv för några år sedan…

   • Lars Berglund skriver:

    fd fettskrämd:
    ”Becel, minimjölk, lightprodukter…” Vi fick en kommentar från en som samlade allt sådant under rubriken ”lättsnusk”.

    Kardemumma var ett intressant uppslag, jag har kokosfett i tonfisk med äggröra varje morgon, men också i té, där kan kardemumma passa. Grisarna på bilden var f.ö. inte från Seychellerna, Newsmill stoppade in fel bild. Rätt bild visas på en annan av våra texter.

 5. Lars Berglund skriver:

  ”Varför tillåter då vår regering att man kan fortsätta desinformera…”

  Det har väl att göra med att jordbruksnäringen tjänar bäst på dem? Riktig mjölk har sämre vinstmarginal än skummjölk, och om alltför många övargav den hälsoskadliga mjölmaten skulle lantbruket hamna i en besvärlig situation. Och Livsmedelsverket hör som bekant till Jordbruksdepartementet.

 6. […] KOSTREKOMMENDATIONERNA måste förändras Mer om kostrekommendationer […]

 7. […] KOSTREKOMMENDATIONERNA måste förändras enligt rön från nyare forskning Mer om kostrekommendationer […]

 8. […] Jag har tidigare tagit upp hur svårt det är att äta rätt: […]

 9. […] KOSTREKOMMENDATIONERNA måste förändras enligt rön från nyare forskning Mer om kostrekommendationer […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: