Jag bävar för att bli gammal!

Än så länge kan jag laga min egen mat och riktigt bra dessutom. Älskar god mat, kanske lite för mycket. Men för varje år som går blir jag mer och mer vettskrämd för att snart behöva hamna i ”vården” och på bestämda tider tvingas äta av den ”kost” man serverar  på eller i plasttråg.

Har provätit en del färdiglagad mat som finns att köpa i affärerna och presenterat testresultaten på vår hemsida för Sveriges Konsumenter i Samverkan: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/marknad/prodtester.htm

De flesta är absoluta ”engångsprodukter”, som inte inbjuder till att köpa igen, antar att ”patientmaten” inte är så värst mycket bättre. Allt jag läst bekräftar denna uppfattning. Hur ofta är maten inte fettfattig, av rädslan att man blir fet av fett? I stället svälter man ut patienterna och tvingar i dom en massa svårsmälta kolhydrater och fibrer, som kräver motion för att magen ska fungera.

Läste debattartikeln i dagens Dagens Nyheter: Patientmaten på sjukhusen måste bli en del av vården: http://www.dn.se/debatt/patientmaten-pa-sjukhusen-maste-bli-en-del-av-varden-1.1212304 och håller med rubriken, sen kanske man inte bara ska lasta alliansen för att rätta till alla misstag som begåtts under decennier. Men det är bra att det debatteras.

Att de som hamnat i vården behöver stimulans, lukt, smak och energi verkar alla vara överens om, men sen kommer tydligen byråkratin och politiken i vägen. Den här diskussionen är inte ny, så det kanske inte ska enbart skyllas på den nya regeringen – alla politiker har tydligen ekonomin i fokus och inte patienternas bästa. Men är det inte vi som hamnar i vården som en gång jobbat ihop de skattepengar som man spenderar så ansvarslöst nu i vården. Har någon gjort någon analys var energin, kilokalorierna, kostar att servera den vägen? Det är troligen värre än färdigmaten som finns i butikerna.

Gör några stickprov och räkna ut priset i kr/100 kcal och ni ska bli chockade. Om en lunch kostar som anges i artikeln 100:- och man beräknar ett genomsnittsintag på 1500 kcal/dag, alltså 500 kcal per lunch är det inte svårt att konstatera att priset blir 20:-/100 kcal, att jämföra med vad genomsnittskonsumtionen kostar i Sverige, nämligen c:a 2:-/100 kcal. Det är väl ingen hemlighet att mer grädde, smör och fet mjölk skulle förbättra både smakmässigt och kalorikostnadsmässigt. Risken för att patienterna skulle bli tjocka är nog men kanske större att de skulle trivas bättre i stället minimal. Allt fler moderna forskare menar också att den kosten är bättre för både kärl och hjärta. Det skulle också ge lägre kcal-pris, för det innebär ett högre antal kcal per motsvarande viktenhet. Trivsel, hälsa och ekonomi är alla tre vinnare på en modernare syn på näringen, samt patienterna.

Är det någon som tror att man kan medicinera mot allt?

Är inte mat egentligen den bästa medicinen, med vissa undantag? Nyligen kom forskare t o m fram med resultat som visar att kosten kan påverka utvecklingen av alzheimers! Maten i vården måste betraktas som en investering för att patienterna ska tillfriskna fortare, det är riktig ekonomi. Man kan inte skilja på vård och näringstillförsel. Att maten serveras av sjukhuspersonal, betyder inte att det är en del av vården. Skicka in några duktiga kockar att ha kontakten mellan brickan och patienten, så skulle reaktionerna inte utebli. Kockarna skulle göra uppror!

Jag bävar för att hamna där!

Bengt Ingerstam

Ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan

2 Responses to Jag bävar för att bli gammal!

  1. […] Skrev ett blogginlägg för en tid sedan: ”Jag bävar för att bli gammal” […]

  2. […] Samtidigt med detta körs matlagningsprogram var och varannan dag i alla TV-kanaler, men där förekommer inte GMO-livsmedel, gaspackat kött, en massa frysmat och definitivt inte färdiglagad frysta förpackningar. Däremot i äldrevården passa det ju bättre, för det är ”rationellare”. Läs i bloggen ”Jag bävar för att bli gammal!” https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/11/20/jag-bavar-for-att-bli-gammal/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: