Tänk om vi någon gång skulle få veta sanningen om kolesterolet

Historien bakom kolesterolskräcken känner vi till, forskare som bluffade. Tänker på Ancel Keys. Att främst margarinindustrin har drivit vikten av att sänka kolesterolet med ”läkemedlet” Becel är väl ingen som missat, främst från reklamen men också skumma kolesteroltester i butiker. Både från läkemedelsindustrin och margarinindustrin har vi sett ansträngningar för att få myndigheterna att sänka rekommendationerna för kolesterolnivåerna, vilket man bara lyckades med till en del. Pfizer (som sålde kolesterolmedicinen Lipitor för 90 000 000 000 kr i världen 2007) hade lobbat för att få ner värdet till under 5, från tidigare 6. Nu ligger väl rekommenderade värdet på 5,8 om jag är rätt informerad.

Alla minns vi väl skräckpropagandan mot ägg, som ju var ”kolesterolrika” och även myndigheterna varnade och satte rekommendationerna till max 1 ägg om dagen. Men det är ju inte den enda tokiga rekommendationen vi haft. Nu har man väl i alla fall fått klart för sig att det är kroppen som producerar det kolesterol vi behöver, mer eller mindre beroende på vad vi stoppar i oss, så det balanseras automatiskt..

Kvar har vi fortfarande varningar från myndigheterna för det animaliska mättade fettet, som även ska beröra kolesterolet bl a. Men varningar för de inflammatoriska Omega-6 fetterna,  från växtriket, som finns riktligt i margariner, lyser fortfarande med sin frånvaro. Däremot verkar det som konsumenterna tänker själva ibland och har ökat intaget av de animaliska fetterna  och minskat kraftigt konsumtionen av  ”de nyttiga fetterna från växtriket”, med bl a den mycket mättade palmoljan!

När det gäller alla larmen och oenigheterna bland forskare är det ju förståeligt att de måste publicera sig och skapa behov för mera forskning, de behöver ju också pengar för sitt jobb. Men det är vi som ska äta och hålla oss friska som kommer i kläm. Antalet bantningsläror växer och även utgivningen av böcker ökar, men de motsäger ju varandra. Antalet viktklubbar ökar och de tjänar tydligen stora pengar – och alla säger sig ha hela sanningen.

Behovet finns av en opartisk granskning och vem ska göra detta om inte en neutral och opartisk konsumentorganisation. Men varifrån söker vi pengar till detta? Inte från Konsumentverket i alla fall. Som läget är nu gör vi vårt bästa att informera, från vårt håll, så får de intresserade konsumenterna själva fatta sina beslut, något som de alltid ska göra och gör. Men det är obalans i ”råden”, vissa intressen har hur mycket pengar som helst för att ”informera”. Se bhttara reklamen i TV. ”Nu med förbättrad…”, ”Nu med ändrad…” – varje dag.

I nyheten som spreds idag bl a från SR http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4170886

och i Göteborgsposten  ” Lågt kolesterol kan ge demens”

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.488016-lagt-kolesterol-kan-ge-demens

kom indikationer om att man tidigare har sett frågan bara ur en synvinkel med fokus på hjärtat, medan man nog också behöver kolla effekterna på hjärnan.

I dagarna publicerades också en artikel i Dagens Medicin: Forskare: kolesterolet bör sänkas till lägsta möjliga nivå

http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/11/09/lagre-kolesterol-raddade-l/index.xml

Intressant där var kanske just kommentarerna.

Det är inga lätta frågor och frågan om hela det metabola syndromet vet man tydligen för lite om idag. Tyvärr kan vi inte förlita oss på Livsmedelsverket i denna fråga. Själv har jag prova mig fram, från det jag fick beskedet ”i riskzonen för diabetes 2” har jag radikalt dragit ner på de snabba kolhydraterna, måttligt på övriga kolhydrater, helt gått över på animaliska fetter, dricker inte mjölk, bara grädde (!), äter minst 2 ägg om dagen. Senaste provresultat visade på lägre blodtryck och ”bättre” kolesterolvärden (5,8), så jag verkade ju tillfriskna.

Men frågan är, kanske jag håller på att bli dement i stället?

4 Responses to Tänk om vi någon gång skulle få veta sanningen om kolesterolet

 1. Ann-Christin Tjernström skriver:

  Uffe Ravnskovs bok ”Hur kolesterolmyten hålls vid liv” borde ligga på var mans nattduksbord.

  Där belyser han med all tydlighet den bakomliggande orsaken till ”fettskräcken” – nämligen Ancel Keys sätt att exkludera forskningssvar som inte överensstämde med hans egen hypotes. Där det i dödsbevisen framgick att dödsorsaken var hjärtinfarkt och endast hälften av fallen var obducerade.

  Det finns mycket ruffel och båg i det här!!! Synd bara att detta är information som oftast går oss medborgare förbi……

 2. Rolf Löfgren skriver:

  Jag tror Uffe Ravnskov redovisar sanningen i sina böcker. Tyvärr har mat- och medicin-industrin tagit över vad som hålls fram för folket.

  Industrin och politiken går hand i hand. Det är dags för svenska folket att vakna upp och se vad som sker.

 3. redan känt skriver:

  ”Mun- och tarmflorans bakterier
  återfinns i aterosklerotiska plack”

  kolesterolet är nog helt oskyldigt, brandkåren finns alltid där det brinner, finns kolesterolet alltid där det finns en inflammation?

  Klicka för att komma åt 3034.pdf

 4. Peter Jensen skriver:

  Det spelar ingen som helst roll hur mycket eller lite kolesterol vi äter, slutresultatet blir det som kroppen ställer in. Regleringen av kolesterolet styrs av klassiska biokemiska mekanismer så att vid kolesterolbrist ökar kroppen sin egen kolesterolproduktion, medan om kolesterol redan finns i maten stängs egenproduktionen av. Felaktiga kolesterolvärden tyder istället på en obalans i kroppen och lösningen är inte att äta statiner (kolesterolsänkare) utan att se över livssituationen i sin helhet (arbetsmiljö, stressfaktorer, sömn- och kostvanor, familjesituationen etc.). Att dra ner rejält på kolhydraterna är en bra början.

  Enda nackdelen med ett sådant förhållningssätt är att läkemedelsindustrin inte kommer att tjäna så mycket pengar då, men det kan vi nog med fördel leva med. Leva längre dessutom…

  Peter Jensen, Fil Dr. i Biokemi, Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: