KONSUmindre löser många problem

Apropå maten som slängs i skolorna (och ”köp-och-släng” samhället) och som slängs även i hem och butik, är detta ett exempel på ett systemfel.  Här måste skolorna få en viktig roll, att lära våra barn att

tillväxt generellt och shopping är snabbaste vägen till kaos och nya kriser.

Det är vi medborgare/konsumenter som förlorar på det tillsammans med klimat och miljö – och vår framtid.

Vårt recept, från konsumenternas egen organisation, är

”KONSUmindre i stället för konsuMERA”.

I vart fall behöver vi ju inte producera en massa mat för att slänga i soporna eller slänga ner i magen (då blir vi ju fetare och drabbas av övervikt, CHD och diabetes m m.) Att KONSUmindre skulle lösa minst halva problemet. Dessutom minska jobbet med att omhänderta soporna och minska behovet av att arbeta mera för att betala skatterna för att finansiera vården och att göda läkemedelsindustrin. Alltså viktigt att tänka OM och inte tänka, om. Vi visar på en enkel och bekväm och njutbar väg – KONSUmindre – ett sätt att både gå ner i vikt och få en tyngre plånbok!

Läs flera dokument från sidan på vår web, där vi successivt lägger ut mera, här:

Det gäller på många områden, vilket debattartikeln i Göteborgsposten klart uppmärksammar i debattartikeln i dag 7 november   http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.484550-var-tillvaxt-ar-oekonomisk

Vi tror på konsumenternas kraft och möjlighet att förändra och det kan gå snabbt. Här behövs inga långa parlamentariska utredningar eller forskningsprojekt, men snabb kunskapsspridning på ett enkelt sätt så många kan ta det till sig utan att behöva läsa alla bibliotekens böcker.

Därför startade vi just häromdagen en speciell FACEBOOK-sida, KONSUmindre med uppmaningen att SPRIDA VIDARE

så att vi får i gång en massrörelse mot ”konsuMERA” och för ”KONSUmindre”.

Det är upp till oss konsumenter att bestämma hur vi vill ha framtiden. Vi har köpkraften i våra händer och det är ju bara att hålla hårt i plånboken och undvika det vi inte behöver eller vill ha. Tänk bara hur vi påverkas att öka på utgifterna inför Jul-handeln.

2 Responses to KONSUmindre löser många problem

 1. Martin Saar skriver:

  Hej Bengt!
  Bra initiativ och hoppas oxå att det hörsammas. I alls fall som en påminnare om hur skört vår tillväxtekonomi och livsstil är. Men det finns ju som bekant två sidor av myntet. Slutar vi konsumera och skadar den ekonomiska tillväxten (som på lång sikt är dömd att gå under och i bästa fall ersättas av ngt annat) så förvärras läget på kort sikt.

  Hur transformerar man över till ett lågenergisamhälle med begränsad konsumtion byggd på behov inte begär. Där ”shoppandet” återigen klassas som abnormt och inte är en del av livsstilen.

  Måste denna omställning gå via kaos och upplösning? Är vi så låsta i tanke och handling, att vi glömt vad som skänker mening och innehåll i livet?

  • ingerstam skriver:

   Hej Martin,
   vi befinner oss redan i kaos-fasen och måste börja ändra riktning. Vi ska inte sluta att konsumera, men vi kan börja sluta slänga, säga nej tack till reklamen i brevlådorna, köpa mera av det vi verkligen behöver (börja med att t ex kräva att man slänger ut godishyllorna i butikerna), dra ner på konsumtionen av kolhydrater (för många är redan överviktiga). Detta kommer inte att gå fort nog, så någon kris tror jag inte det skapar men ett successivt tillfrisknande.
   Bengt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: