Skolornas ansvar ta tag i problemen med slöseriet, kostnaderna och miljön

600 miljoner sköna och goda kronor slänger de svenska eleverna i soporna per år.

900 000 ton mat slänger vi hushåll och vad butikerna slänger är mera osäkert, men är en ökande trend.

Vilket samhälle hav vi skapat?

Visst kan man räkna om detta i utsläpp av koldioxid och visst är det en klimatfråga.

Visst kan man försöka lära om oss alla hur dumt det är med ”bäst-före-datum” och visst kan vi räkna om det i arbetade timmar, något vi gjorde redan 2006 och visade på att vi arbetar 2 månader i onödan för att finansiera detta vansinne. Läs vår analys från 2006:

Många insatser måste sättas in och i debatten skrivs det väldigt mycket, men är inte den viktigaste insatsen som borde göras den att läsa våra barn i skolorna redan vad vi håller på med. De har gratis skolmat och då har de banne mig också ett ansvar att delta och lära sig.

I artikeln i DN: Äldre elever slänger mest mat

visas på bl a ett initiativ, som gett effekt, så visst kan skolorna vara med och påverka.

Men det krävs mera, i undervisningen ska man lära eleverna vad mat är, vad mat är till för, vad mat kostar, vad mat ger för effekt på hälsan, fetman, övervikten och övriga sjuka tillstånd. Ohälsa kostar ofantliga summor, inte bara svinnet. Man ska lära eleverna ekonomi, hur man producerar vår mat, vilka effekter det har på miljö och klimat. Vilka effekter odlingen har på vår åkermark och hur bönderna utsätts för farliga bekämpningsmedel och även hur det kan ge effekter på vår mat.

Att kommunicera detta är ett svårt problem. Vi försöker via vår blogg

och i Facebook. Många andra gör också enorma insatser. Debatten om skolmaten går också på högvarv. Se vårt avsnitt SKOLMATEN

Där det inte mest handlar om vad som slängs utan även hur mycket mer man betalar för skolmaten genom att styras av Livsmedelsverket att välja lättmargariner och lättmjölk! Här finns också pengar och hälsa att tjäna på att välja det som de flesta elever och föräldrar vill ha: naturlig mat, smör, Bregott och helmjölk! Då står sig eleverna längre

Och det kostar mindre, för 10 000 elever kan kommunerna spara in 1,5 miljoner om året!

Har våra ansvariga inget ansvar för våra skattepengar? Samt ansvar för barnens hälsa?

Det här är inte ett litet problem och fråga om detaljer, men ett gigantiskt problem med slöseri, riskerad hälsa, slöseri med skattepengar och ett hot mot klimatet – och en jättebrist på kunskap!

DET ÄR I SKOLAN MAN MÅSTE BÖRJA! Och det är nu.

________________________________________________________________________________________________________________________

PS 28 oktober skriver Anna Ottosson i Annas blogg i Expressen om den nya tidningen Skolmat & Vänner en krönika, hon skriver i bl a Skolmaten är kanske skolans absolut viktigaste ämne. För utan bra skolmat kan du inte tillgodose dig all den kunskap som finns att tillgå.

Jag tycker också att det är dags att svensk skolmat uppgraderas
till färsk nutritionsforskning. Det här skriver jag om mer i krönikan.

http://blogg.expressen.se/halsobloggen/entry.jsp?messid=626590

Länken till bloggen ”100 skolkök på ett år” här.

Mer om Pär Bergkvist i Skånska Dagbladet här.

Skolmat & Vänner på FACEBOOK

Annonser

One Response to Skolornas ansvar ta tag i problemen med slöseriet, kostnaderna och miljön

  1. Ann-Christin Tjernström skriver:

    Tycker inte att det är konstigt att maten i offentlig sektor slängs!! Uppvärmda hel- och halvfabrikat är sällan aptitliga! Hörde i vår lokalradio ett inslag om en man som fick mat via hemtjänsten, där varken han eller reportern kunde utröna vad som låg i den gamle mannens matlåda. Han slängde oftast maten och tog sig en kubb och ett glas mjölk istället! Dyra pengar för en pensionär – som dessutom får i sig för lite näring!!

    Skolbarnen gör likadant! Tar massor av mat när det är pannkakor – så att det inte räcker till andra, och när det är mat som inte faller dem på läppen kastas allt efter en tugga och sedan bär det av direkt till kiosken.

    Inte undra på att barn blir feta och åldringar undernärda!

    Fram för mat tillagat på plats av god kvalitet; naturligt fett, utan kemikalier, när- och kravodlat!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: