Intelligent av fisk – men är EUs beslut om kvoter intelligenta?

En ”soppa” på fisk är vad vi har idag!

Fiskeministrarna har haft möte och enats om en dramatisk minskning av nästa års kvoter för sill och skarpsill. Självklart tycker, som alltid, representanter för det svenska fisket att det är för stor minskning och att det drabbar fiskarena (inte fiskarna). Men det hör till spelets regler. För torsken beslöt man tillåta en ökning av fisket med 15 procent i östra Östersjön. Det var i vart fall fiskeriministern Eskil Erlandsson nöjd med. Tilläggas kan att WWF som offentliggjort sin omarbetade upplaga av Fiskguiden, nu har grönlistat torsken från Östersjön, något man krävt länge från olika håll. Så det var på tiden.Tyvärr har mängder av Östersjötorsk, som inte kunnat säljas i Sverige p g a ”gulmärkningen”, behövt transporteras till Frankrike och vi svenska konsumenter har fått hålla tillgodo med nordnorsk torsk. Rundgång för färgens skull.

Vad vi som konsumenter inte begriper är varför man ska minska på fisket av skarpsillen. Tillväxten av denna fisk, som tros bero på utfiskningen och svartfisket av Östersjötorsk under senaste decennierna har skapat en enorm tillväxt av bestånden av skarpsill. Vissa forskare kräver att man ska öka fisket på skarpsill för att den troligen är orsaken till minskningen av djurplankton, som lever på växtplankton. Därmed ökar algblomningen. Ja det är inte enkelt det där med fisket. Förvirringen är stor och bara blir ännu större. Forskarna (ICES) har sina uppfattningar, EU gör sitt, vissa av våra svenska grannländer har förstört mycket, svenska fiskeintressen gör sitt, handeln gör för lite och orkar inte skylta upp – vad sägs om strömming från Nordostatlanten?

Vår svenska myndighet tillåter fiske av ål, med hänsyn till de fiskare som tidigare levt på detta fiske, men jag ska inte få äta upp den ål de redan fiskat upp! Vilket ansvar läggs inte på oss konsumenter? Nu ska vi helt plötsligt få börja äta Östersjötorsk igen, för att WWF nu har bytt färg ”på torsken”, från gult till grönt. Regnbågsstyrning av oss konsumenter. Varför har inte utvecklingen av NÄRFISKAT kommit längre, när det var ett bra alternativ för att just kunna välja säkra fiskar från nära vatten? Det hade varit en förenkling, att veta att det som finns i fiskdisken kan jag köpa med förtroende, utan att behöva sätta sig in i detta krångliga arbete med så många parter inkopplade, något som vi aldrig blir kloka på, och ovanpå detta de olika alternativen till märkning som växer fram.

Alla har sina guider nu, organisationer, tidningar, handelsblocken och på gång även fiskebranschen. Vi gjorde ett försök att se det ur konsumentsynpunkt, med ”Gröna fisk listan” och den kan vi modifiera löpande på nätet. KONSUMENTERNAS SYNPUNKTER MÅSTE TAS MED I DETTA VIRRVARR. Antingen en enkel och klar märkning i butiken eller får vi lita till vårt samvete – det blir ju så i alla fall till slut. Den så populära hajmalen, som handeln har hårdlanserat till fantasilåga priser, även med namn som ”vietnamesisk sjötunga”, är nu helt plötsligt ”rödlistad”, så vi måste ändra våra inarbetade vanor – helt plötsligt igen.

Se vår  Gröna Lista Fisk:

Göteborgsposten tar upp i dag 1 november just märkningsfrågorna  1 nov

Svenska Dagbladet om fiskmärkningen

Dagens Nyheter om fiskmärkningen

Sveriges Radio från den 29 okt

Lyssna på Sveriges Radios rapportering: Överenskommelse om Östersjöfiske får kritik (27 okt)

EU begränsar sillfisket i Östersjön (26 okt)

Minskat sillfiske i Östersjön (26 okt)

Gott råd: ät mera fisk, helst fet fisk för tillgången på Omega-3, för hälsans skull. Sill är dessutom bra för plånboken. Handla färsk fisk, kolla och fråga efter NÄRODLAT. Denna märkning är utarbetade av den svenska fiskebranschen med bra hänsyn till konsumenternas intressen och inte andra specifika intressen – samt enkelt gör det möjligt att samarbeta för en hållbar utveckling av fiskebestånden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: