Kemikalier, läkemedel, GMO, tillsatser och lite ingredienser

Dagens inslag i Malous serie om vår mat i Efter tio i TV4 handlade om kemikalierna, sådant som från vårt slamhanterande samhälle sprider kemikalier i naturen, via vatten till fiskar och andra djur, och via slam som ”gödsel” på åkrarna som sedan ansamlas i växterna och sedan hamnar i maten till djuren och oss människor.

 

Kemiindustrin håller också på att ta makten via GM-tekniken och GMO i mat och foder.

För kemikalierna är kontrollerna mycket bristfälliga medan lobbyn är stark.

En annan väg för kemikalieindustrin är våra läkemedel, se nyligen utlagt inslag i bloggen. Där är kontrollen mera rigorös, men ändå inte tillräcklig. Vi efterlyser ”Historiska fakta”, vetenskapliga fakta säljer inte längre.

Sen har vi tillsatserna, där också kemikalieindustrin är inblandat. Där är kontrollen styrd av ILSI, företagens eget organ för att rådgiva EFSA, EUs livsmedelsmyndighet! Livsmedelsverket försvarar massor av ifrågasatta tillsatser, men varnar för naturlig mat, som smör, grädde, fet mjölk.

I vissa livsmedel finns också något som heter ”ingredienser” framställda i det kemikaliserade samhället – hur kan vi lita på dem? Godkända av EU? Jo via EFSA och ILSI!

Förpackningarna och transporterna inverkar också och ju längre avstånd ju mera packmaterial och tillsatser.

Vilken karusell med kemi i centrum.

1993 skrev Gunnar Lindgren boken ”ARVET” – där finns (fanns) allt om allt detta!) varningarna för vilket ARV  vi ger våra barn. Varför tar det så lång tid att vakna?

Jo helt enkelt, finns det pengar att tjäna så går det fort, annars ser lobbyn till att det går sakta, helst stoppar man upprensningen.

Idag pratar man (konsumenterna) om att köpa närproducerat och ekologiskt. LOGISKT!

EKOlogga

EKO är LOGISKT för vårt VAL

Det är en logisk reaktion och en bra bit på väg för att från vårt håll bidra till förändringar.

Det är förändringar på gång. Välj bort Becel, LÄTTA, Flora. Milda och alla andra ersättningsmedel för naturligt smör och grädde och blandningar av dessa. Grädden från våra kossor är så nära naturen vi kan komma, men väld då inte 36% som tillsatts karragenan! Ren 40 % är det rätta. Smör kan vi använda som pålägg, medan margarin mest tjänar som klister om man ska ha en glutamatskinka på mackan. Välj så nära och naturligt som möjligt och ekologiskt där det finns. Välj så färskt du kan, det är också en bra väg. Ät upp det du köper och sluta kasta mat som är ätbar, är en annan väg för oss konsumenter att lösa det som kemikaliesamhället inte vill att vi ska lösa.

Dessa åtgärder är så enkla men så genomtänkta och logiska. Ta oss konsumenter på allvar.

Och vi konsumenter gör vårt:

KONSUmindre än konsuMERA!

SKICKA VIDARE!

2 Responses to Kemikalier, läkemedel, GMO, tillsatser och lite ingredienser

  1. […] Kemikalier, läkemedel, GMO, tillsatser och lite ingredienser […]

  2. Rolf Löfgren skriver:

    En fara som inte är så debatterad är fruktos som används i många olika sammanhang. HFCS, glukossirap m.fl. beteckningar används för att lura konsumenterna.

    Tydligen kan högt intag av fruktos ge fettlever, det kan driva på cancertumörer mm. Det är dags att detta elände blir påtalat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: