VIKTIGT att LYSSNA och SE

Utsänt via Facebook 12.00 den 24 oktober med uppmaning att

SKICKA VIDARE

LYSSNA på Kaliber 13.00 i radions P1 idag söndag 24 oktober 2010 eller någon av repriserna eller via nätet.

I KALIBER redogörs för den trassliga situationen med många inblandade och många skurkar som snott åt sig bärplockarnas pengar. Får sådant här hända i Sverige, bakom bl a KRAV-godkänd sylt? Var är kontrollerna och ansvaret och moralen? För etik kan man ju inte tycka att det andas.

Frågan som återstår är vad man har facken till och hur tandlösa och lättlurade myndigheter har vi, som aldrig lär sig att proffsigt sköta sittjobb? Det blir nog inga plockade bär nästa år, för arbetslösa svenskar har ingen lust att slita för dessa pengar, för att vi ska få billig sylt! Så åter till självhushållning, plocka skattefritt och koka själv din sylt, skattefritt – och godare.

Än en gång blir vi lurade av några bl a i det svenska näringslivet, att köpa sådant vi inte kan veta om, eller se när vi ska handla! Här hittar du materialet från KALIBER:

Söndag kl 13.00 med repris måndag kl 10.30 och natten mot tisdag kl 00.30

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Nästa MÅSTE SE, för att fördriva söndagen, SVT2 22.00:

PROGRAMMET alla måste se går 22.00 i kväll i SVT2

Dokument utifrån

Smaka på soporna! Tysk dokumentär från 2010. Av den mat vi producerar slänger vi mer än 2/3 på soptippen. Samtidigt svälter stora delar av jordens befolkning. Veckans Dokument utifrån frågar hur vi kan få stopp på detta gigantiska slöseri.

Även i K 27/10 och K 29/10 eller via nätet framöver

I SVT2 sänds ett program om ett av de värsta slöserierna – nästan helt i onödan! SOPOR vi slänger! Vi har det för bra för att tänka till för att inte kasta i onödan.

Kommentar:

Jag minns hur Mor gjorde, när mjölken började surna. Då satte hon filbunke. Det gick då, men nu är mjölken så behandlad att den inte surnar, utan ruttnar. Men det både känns och luktar, så prova först! Varför kan man då inte dricka upp den innan ”den går ut”. Det magen har det har den! Nej, våra barn är så upplärda idag att bara det börjar närma sig ”bäst-före-dagen” så slänger man den, t o m oöppnade förpackningar.. Det är fel på märkningen, utbildningen i skolorna och vanorna i hemmen och vi har det för bra.

Frågan om detta slöseri tog vi redan upp 2006 och medverkade i ett TV 4-program med Bosse Holmström (går ej längre att se på nätet). Visade då i rutan en bit Västerbottensost, märkt med ”sista förbrukningsdag” några dagar senare. Den var enligt reklamen ”lagrad 24 månader”. Ifrågasatte vansinnet med märkningar som anger att något blir oätbart men ändå är fullt ätbart.

I dokumentet publicerade vi också ett annorlunda sätt att räkna på kostnaderna.

Bara för att finansiera kostnaden för maten går det åt 2 arbetsmånader för en familjeförsörjare i en  4-personers familj.

(Arbetstid före skatt) Helt i onödan. Lägg därtill kostnaderna för vidarehantering av soporna och alla andra klimatkostnader, då måste vi ställa oss frågan:

Vilket vansinne deltar vi konsumenter i?

Lägg till sedan 3 arbetsmånader för att finansiera reklamen, som vi ofta slänger, i och för sig till återvinning! Men även det kostar i onödan och får oss att köpa på oss mer än vi behöver. (Missa inte att sätta upp en skylt på brevlådan ”Nej tack till reklamen”)

Brevlådereklamen

SKIS direktreklam

Vårt mantra är därför:

KONSUmindre i stället för att konsuMERA

Och tänk på hur många sköna semestermånader vi kan ha i stället och hur bra det blir för klimatet, miljön, vården, skatterna och hela samhället.

€ €€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€ €

Vad kan vi då göra?

Jo SKICKA VIDARE detta dokument,

via mail, ring dina vänner som kanske inte har e-post, skicka det via e-post, SMS eller vidare från FACEBOOK (sök på ”KONSUMENTSAMVERKAN”). Vi lägger en snutt på FACEBOOK med länk till hela dokumentet på Bengts nya blogg (https://bengtingerstam.wordpress.com/) samt på måndag även på vår hemsida,

men just nu är det bråttom och vi har nu denna dynamiska kommunikationsplattform.

One Response to VIKTIGT att LYSSNA och SE

  1. Bo Alvberger skriver:

    Bra, Bengt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: