Lustgas till köttfärsen

NU IGEN !

Att man bluffar oss konsumenter lite då och då, är vi väl medvetna om. Därför är också förtroendet lågt för både handel och producenter. Med rätta tydligen. Jag kunde i min vildaste fantasi inte tro att man tillsatte syre i gasen för att skydda t ex malet kött. Syre behövs ju för att skynda på förruttnelsen och bakterietillväxten. Var helt övertygad om att den skyddande atmosfären var syrefri, med t ex kväve som skyddande gas. Men tydligen kan man gå mot sunt förnuft bara för att köttet ska lysa rött, för att sälja bättre. Hur kan man inom handeln och i produktionsledet bara vara så svekfulla mot sina kunder, att man syniskt misshandlar maten, bara för att lura oss??? (Tre frågetecken behövs!). Det centralpackade köttet fick vi som resultat av köttfärsskandalen för några år sedan, och inte blev det bättre. Har faktiskt inte tänkt på varför, men jag köper numera aldrig köttfärs. Har tröttnat på det sedan den butiksförpackade med 1-2 dagars hållbarhet försvann.

Man kan fråga sig varför Livsmedelsverket inte vet vad näringen har för sig, eller är lagstiftningen så på efterkälken?

Man kan också fråga sig om vad som ska väcka media, eller var de lika ovetande? Fram för mera grävande!

Så här skrev Göteborgs-Posten i går 21/10 Kött gasas för rödare färg

och Aftonbladet hakade på lika indignerat: Köttindustrin gasar din köttfärs röd

Tack Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm som snappade upp frågan och slog larm

2006 skrev jag ett dokument:   Vårt förtroende för producenter och handeln ligger i deras egna händer!

i samband med att vi startade ett avsnitt på hemsidan: SKAM-PÅLEN för att sedan följa upp med Chicken Race

allt samlat på ett avsnitt som vi kallar ”Ögat på Marknaden”. Om vi bara hade mera resurser så skulle mycket mera komma i dagens ljus. Det är bara att gå med som stödjande medlem så orkar vi mera, till nytta och gang för konsumenterna. Det är hög tid att vi bygger upp vår egen organisation för att testa, granska, ifrågasätta, avslöja och informera.

Visst är det dags för en konsumentresning!

Bengt Ingerstam

ordförande i Sveriges konsumenter i Samverkan eller på Facebook

5 Responses to Lustgas till köttfärsen

 1. Louise Ungerth skriver:

  Hej Bengt,
  Jag tror faktiskt att också många inom handeln blev rejält förvånade över den syrerika gasens negativa påverkan på köttet. Det har inte varit allmänt känt, verkar det som. Tack för beröm! Du är bra du också, som aldrig förtröttas i kampen för god mat. Kram Louise

 2. Rolf Löfgren skriver:

  En till nyhet om hur matfusket går till.

  Det enda ställe jag köper köttfärs på är CityGross, där finns butiksmald och färsk köttfärs.

  Bengt, Du gör ett storartat arbete för allas bästa!

 3. Ola Brönmark skriver:

  Hej…
  Finns ju många fina butiker kvar som maler sin egen färs med 1-2 dagars sista förbrukningsdag bemärkning.
  Så slipper du din atmosfärförpackade köttfärs.

  Sen anser jag personligen att det inte spelat så stor roll att den är det.
  Just för att den är förpackad i en sådan ren tillvaro så att det ”inte” finns nån större mängd bakterier, där av att man kan hålla längre datum på dessa produkter. Och det är väl inte dumt att man då tillsätter lite exta syre så köttet ser rött och fint ut.
  För annars hade inte folk köpt produkten, och vad händer då? Jo det blir högre svinn, och det är inte bra för någon. Det påverkar inte bara handlaren, utan producenten, uppfödaren, kunden, klimatet m.m.

  Så man behöver väl inte göra så stor sak av detta?

  Mvh Ola Brönmark LTH

  • ingerstam skriver:

   Jo det spelar faktiskt stor roll. Dels blir köttfärsen sämre i smak och innehåll och när man packar just i s k skyddande atmosfär är det just för att hålla syre borta foch ör att hindra bakterietillväxten. Alltså är det helt fel att tillföra syre bara för utseendets skull.

   Sedan, eftersom detta endast är kosmetik, så tappar inte handeln någon försäljning om syret förbjuds och alla paket ser lika dana ut. Vi behöver ju inte luras och vänja oss vi att kött alltid ska vara rött.

   • Ola Brönmark skriver:

    Det som egentligen är dåligt med MAP (modifierad atmosfär förpackningar) när det gäller kött är att köttet påverkas negativt genom att det blir ett segare kött av den höga syrehalten. Men man måste även se det positiva med tekniken. Att man kan hålla köttet ”fräscht” en längre tid utan större påverkning, det borde minska svinnet på kött, eller? och det är ju bra miljömässigt.
    Man har en blandning av 20 % koldioxid som hämmar de patogena bakterierna, så att bara mjölksyrebakterier kan växa. Sen har man 80% syrgas för att se till att myoglobinet håller köttet sin röda färg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: