Världens brist på vatten hotar vår framtid

I dag 13 oktober publicerade SvD artikeln

FN varnar finansbranschen för brist på vatten

Artikeln rapporterar om den av FN:s miljöprogram UNEP:s finansiella initiativ framtagna andra rapporten i serien Chief Liquidity Series. Den presenterades på World Water Week i Stockholm  nyligen.

”Framtida affärer är i hög grad beroende av ett hållbart utnyttjande av världens färskvattenresurser. Tillsammans med 190 banker, försäkringsbolag och fondförvaltare arbetar FN-organet UNEP för att förstå miljömässiga och sociala faktorers påverkan på finansiell avkastning.”

0,4 % av jordens vatten är grundvatten och det pumpar vi upp och gör allt möjligt med – skrämmande perspektiv. Bara att tänka efter. Även om vattnet inte försvinner blandas det till slut ut i havsvattnet och är då salthaltigt.

”Vatten är onekligen en större fråga för framtida ekonomisk utveckling än klimatfrågan av den enkla anledningen att för fossila bränslen finns alternativ, vatten är oersättligt.”  avslutas artikeln.

Artikeln kom lägligt precis när debatten om vatten på flaska blommade upp i samband med filmen ”Dyra droppar”  i TV. Läs mitt förra inlägg och läs också kommentarerna där från Svenska Bryggerier och mitt svar. Kanske värt en tanke på vad vi dricker, hur vi väljer vatten men också om den kommersiella jakten på en av våra viktigaste grundresurser. Koldioxidutsläppen för att transportera vatten i flaska ter sig då fullständigt irrelevant och absolut inte skäl för att ”med gott samvete köpa vatten på flaska” – ett argument i kommentaren från Svenska Bryggerier.

Läs också en gemensam debattartikel i SvD av Forum Syd och oss, redan 2004

och avsnittet på vår hemsida Världens vatten

Det är inte lätt att vara konsument, men det berör oss i allra högsta grad och vi måste bestämma mer och mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: