Vatten på flaska – världens undergång

Såg just programmet Dyra droppar i Dokument utifrån i SVT2

Skakad. Chockad. Bedrövad. Ledsen. Indignerad. Frustrerad. Inte överraskad. Besviken på myndigheterna. Lurad. Nu räcker det! Vad gör vi nu då?

Sveriges Konsumenter i Samverkan vill utvecklas till den opinionsbildande organisation vi anser Sverige behöver. Att bli medlem innebär inte bara att få ett medlemsbrev 2 ggr per månad utan vara med i truppen som sprider opinionsbildande information. Våra medlemmar står bakom uppfattningarna, hjälper till att sprida opinionen och därigenom samverkar för en bättre värld och uthålligare samhälle. Medlemmarna utgör ”djungeltelegrafen”, alternativet till annonsering och använder sin egen möjlighet att påverka, tillsammans.

Använd nu din möjlighet, som medlem eller om du inte är medlem men sympatiserar med budskapet,  att utnyttja Internet och e-post men även att sprida detta på papper.

Berätta om detta program som går i repris  13:e och 15:e oktober i Kunskapskanalen. Uppmana dina bekanta att se och banda programmet, sprida vidare i sin tur. OMGÅENDE! Du kan t ex bara vidarebefordra länken till detta inlägg.

PET flaskorna innehåller Bisfenol A. Det har förekommit ett omfattande arbete för att få EUs vetenskapliga råd EFSA att ingripa mot Bisfenol A, men vad som framkommit  vill de ha mer tid på sig

Det står för stora intressen på spel, vattenindustrin, plastindustrin, förpackningsindustrin och andra ekonomiska intressen. EFSA är inte känt för att stå på medborgarnas sida utan mera på industrins sida. Människors och främst barnens hälsa står inte högst på listan utan näringslivets välstånd.

Glöm inte bort LÄSKEN, det är också vatten på flaska men ofta med lite tillsatser!

Sprid detta som en löpeld, så att så många som möjligt ser det och slutar köpa främst kranvatten på flaska. Kolla vad literpriset blir för de bekväma småflaskorna – kostar som vin! (siffrorna är några år gamla, men det visar ändå skillnaderna, du kan sedan själv kolla i butikerna för dagsläget).

Om många ser programmet och slutar köpa vatten på flaska kan hela denna gigantiska vattenindustri skaka i sina grundvalar. Det är valdags IGEN. Vi har som konsumenter vattenförpackarnas öde i våra händer, med vår köpkraft.

Känn att du är en viktig del av en opinionsbildande organisation och i förändringsarbetet för en bättre värld..

PS. Tack Thomas för info om direktlänk till avsnittet på TV. Öppet till 9 november endast!

http://svtplay.se/v/2175732/dokument_utifran/dyra_droppar

8 Responses to Vatten på flaska – världens undergång

 1. Bo Alvberger skriver:

  Mycket bra initiativ, Bengt!
  MEN: Har jag en webbplats? Vet ej!
  Kan jag följa RSS 2.0-flödet? Vet ej vad är!
  Kan jag länka till denna blogg? Ingen aning…

  De e möe en ente vet, du orförarn!

 2. Fredrik skriver:

  Svensktillverkat vatten på flaska innehåller käll- eller mineralvatten, INTE kranvatten.
  PET-flaskorna innehåller inte heller Bisfenol A.
  Jämfört med USA där returgraden (enligt programmet) är 20 % pantas i Sverige cirka 90 % av PET-flaskor, aluminiumburkar och returflaskor.

  Det är absolut inget fel på kranvatten, men vill man dricka vatten på flaska kan man göra det med gott miljösamvete (i Sverige). Den svenska årskonsumtionen av flaskvatten ger upphov till motsvarande 2,8 kilo koldioxid per person och år – ungefär som att äta en hamburgare – om året!

  Det är bra med fakta, men jag delar nog DN:s syn på just detta program:
  http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/niklas-wahllof-vad-ar-det-med-vattnet-1.1186987

  Fredrik Sörbom
  Sveriges Bryggerier

  • ingerstam skriver:

   Hej Fredrik från Sveriges Bryggerier,
   vi inser mycket väl att ni har intressen att försvara från Sveriges Bryggerier och detta med vatten och läsk på flaska är ett mycket känsligt ämne. Det står dig fritt att ha synpunkter på artikeln i DN, lika väl som det står författaren fritt att ha synpunkter. Men det står också oss konsumenter fritt att tänka.

   Du påstår att det inte finns Bisfenol A i PET-flaskor i Sverige. Kan du bevisa det lite närmare, det räcker inte med bara ett påstående.

   Sedan när det gäller typ av vatten, finns det enligt Livsmedelsverket naturligt mineralvatten, källvatten, förpackat dricksvatten samt bordsvatten. Det finns på svenska marknaden gott om ”bordsvatten”, som uppenbarligen inte är källvatten eller mineralvatten, då skulle man ju tydligt berätta om det. I bordsvatten finns tillsatta salter, men så länge man inte anger vad ursprunget är kan vi med rätta misstänka att det kan röra sig om vanligt vattenledningsvatten, populärt kallat kranvatten. Här brister informationen, om det nu skulle röra sig om källvatten. Se t ex COOPs Bordsvatten. Vi ser ingen anledning över huvud taget att sälja bordsvatten, när man kan välja betydligt billigare sorter som t o m är naturligt mineralvatten med hög halt av nyttigt magnesium. OBS jag menar här inte Ramlösa som har för hög halt fluorid (som ej ska serveras till barn, och ska ha varningstext).

   Ditt argument om miljöeffekten och koldioxidutsläppen väger mycket lätt i jämförelse med exploateringen av världens vatten från de stora ”dryckesförpackarna” som Coca Cola, Pepsi, Nestlé m fl. Effekterna för tredje världens folk och vattentillgången i världen är ett väsentligt större problem. Kommer senare i dag att publicera här på bloggen ett annat dokument som är väl så tankeväckande.

   Ska vi konsumenter tänka på ”tillväxten” bör vi välja drycker med betydligt mera och bättre näring och inte bara vatten (flaskvatten eller läsk). Då går våra pengar till en nyttigare tillväxt än att bara hålla de stora vattenförpackande företagen under armarna. Det är ett val som vi konsumenter har full frihet att göra och kan inte ifrågasättas.

   Avslutningsvis: ge oss gärna konkretare svar på de första frågorna.

   Bengt

   • Bo Alvberger skriver:

    Tack för det tydliga bemötandet av branschpropagandan. Det är glädjande att det finns någon som har fakta att sätta emot de vältaliga dribblingarna!

   • Fredrik skriver:

    Hej Bengt,

    Här kan du läsa med om PET:
    Petcore (Europeisk Branchorganisation):
    http://www.petcore.org/faq

    BFR Federal Institute for Risk Assessment (Statligt tyskt institut):
    http://www.bfr.bund.de/cd/10044

    Sveriges Bryggeriers medlemmar brygger och verkar i Sverige, därför handlade min tidigare kommentar om svensk konsumtion och LCA av svenskt vatten på flaska.
    Det vatten som Sveriges Bryggeriers medlemmar producerar innehåller käll- eller mineralvatten. Fråga gärna din konsumhandlare var COOP-vattnet kommer ifrån!
    Helt rätt att det finns stora problem globalt med tillgången på dricksvatten. I Sverige har vi dock mycket god tillgång på bra dricksvatten, så pass att det till och med finns planer på att dra pipeline till t ex Danmark för export av dricksvatten från Vänern.
    Läs gärna mer om svenskt flaskvatten här:

    Klicka för att komma åt Om-vatten-p%C3%A5-flaska-2010-05.pdf

    🙂 Fredrik

 3. […] kom lägligt precis när debatten om vatten på flaska blommade upp i samband med filmen ”Dyra droppar”  i TV. Läs mitt förra inlägg och läs också kommentarerna där från Svenska Bryggerier och mitt svar. Kanske värt en tanke […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: