Professor önskar mer helhetsyn på mat

”Rekommendationerna om lättmjölk är en skrivbordsprodukt där man har tappat helhetssynen på barnens totala matintag och livssituation. Det anser professorn i mat- och måltidskunskap Maria Lennernäs.” Så inleder Kristianstadsbladet en intressant artikel

och frågar vidare: Varför är det just mjölk och smör som blir syndabockar när staten ska minska barnens intag av ohälsosamma fetter?

Professor Maria Lennernäs anser att det har blivit för mycket fokus på margarin och lättmjölk.

Javisst, och svaret är enkelt: när myndigheten påbjuder och man i många skolor enbart serverar lättmjölk och LÄTT-margarin, har man tagit ifrån barnen en demokratisk valfrihet.  Man får välja varmrätt och sallad från salladsbordet, men inte vilken mjölk man vill dricka, man förbjuder på vissa skolor alternativ till LÄTTA. Då går diktaturen för långt och detta retar barnen och föräldrarna. Därav opinionen  och kampanjerna för att få tillbaka de nyttigare alternativen, riktig mjölk och smör/Bregott.Gamla förlegade rekommendationer, som inte ens är lag, låter man ersätta sunt förnuft och lyssnar inte ens på den senaste forskningen.

Men det är heller inte konstigt att opinionen skapas när man kollar hur margarin görs och innehåller, mest palmolja och vatten, samt en del oaptitliga tillsatser! Värre är det med mjölken. 100 ml (1 dl) mjölk innehåller 5 g mjölksocker. Läsk ligger på c:a 9 gram socker per dl. I lättmjölken kommer 50% av energin från sockret, men bara 33% för standardmjölk. Ska man då hålla nere sockerkonsumtionen, som är största boven till utvecklingen av fetma och övervikt, ja då ska man välja fetaste mjölken, helst gammeldags. Man står sig 36 minuter på 1 dl standardmjölk, men bara 24 minuter på samma mängd lättmjölk, räknat på samma energimängd. Det finns inget motiv alls att dricka lättmjölk, när det finns riktig mjölk. Skillnaden är ju det nyttiga fettet, som man inte behöver vara rädd för utan snarare prioritera. Se närmare analys av mjölken här i tabell som vi publicerat under ”skolmaten” på hemsidan.

Ge barnen riktig och nyttig mat och sluta med förmynderiet när det gäller mjölk och matfett.

One Response to Professor önskar mer helhetsyn på mat

  1. elisabettan skriver:

    Du har väl sett artikeln om fleromättat fett i DM av Uffe Ravnskov. För inte bara blir det lite fett när barnen får lättmargarin, det blir fel sorts fett. Det blir överskott på omega6, vilket är alldeles för lätt att få.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: