Debatt om GMO-fritt blev det sedan City Gross lanserade sitt ”GMO-fria griskött”

Peter Sylwan är känd vetenskapsjournalist, som mycket tydligt står på GMO-sidan och har engagerat sig starkt för att propagera och försvara den utvecklingen. Han är alltså inte en ”grävande journalist” utan mera ”propagerande journalist”. Läs och följ direkt debatten på http://gmo.citygross.se/, här en kort utdrag, senaste inlägget kommer först

Bengt Ingerstam 23:44

Till Peter Sylwan

Först en kommentar till det du skriver om City Gross agerande. City Gross har gett oss konsumenter valfrihet, det gör inte de andra handelsblocken. De accepterar griskött som kan ha fått GMO-foder, eftersom det inte måste märkas (EUs eftergift till GMO-lobbyisterna). Det är att föra konsumenterna bakom ljuset. Jämför med halalslaktat, det måste däremot märkas, för att konsumenterna ska veta och kunna välja eller välja bort, då alla inte uppskattar hur den slakten går till medan andra kräver det av religiösa skäl. Konsumenterna har enligt både FN och EU rätten till information, så att man kan välja.

Den som absolut vill ha kött från grisar som fått GMO-foder kan inte vara säker på att få det i de andra butikerna heller och jag tror att du är ganska ensam om att absolut vilja ha det. Så den frågan är inte så relevant, men däremot att majoriteten ska vara upplyst och kunna välja bort. Det är det valet som City Gross nu möjliggör. Du blandar in CSR men där ingår också att företagen ska ta både ansvar och hänsyn och ge korrekt information. Trycker man på knappen och röstar, så avger man ett omdöme totalt. Precis som vi ska göra på söndag i valet av politiker. Där tar man heller inte upp alla detaljfrågorna utan en sammanvägd uppfattning och det har vi rätt att göra.

City Gross ”skyller inte på” kunderna, det är din tolkning. De har lyssnat på kunderna och opinionen och det hedrar dem. Handeln säljer ju alltid det kunderna vill ha och är beredda att betala för, även om de kan vara lurade av reklamen. Förstår inte din logik, när du mästrar City Gross med ”så gör man inte”. Det borde man rikta främst till de som gör reklam i så fall.

Så till din fråga direkt till oss. Vi anger ”huvudsakligen patentfrågan”. Har inte hört talas om den patentfria grödan utan gluten som SLU framtagit med skattebetalarnas pengar. Men då är det väl dags att granska den ur andra synpunkter då, för den är inte automatiskt ”godkänd” bara för den inte är patenterad. Men jag har  läst om massor av misslyckanden, ihopblandningar, fusk i ansökningar om godkännande och rapporter om negativa hälsoeffekter, så det överväger. Väljer hellre ”nej till GMO” än chansar på den nya obeprövade  ”grödan utan gluten”.

Hälsningar

Bengt på Konsumentsamverkan

Peter Sylwan6:13 pm

Till Robin Martinsson
Såklart att ni måste. Åtminstone om ni är övertygade om att ni vet vart vinden blåser. Ni lever ju på att sälja det kunden vill ha. Men det finn något som heter CSR också Corporate Social Responsibility. Och så enkelt som att skylla på kunderna får man bara inte göra. Det är kraftfull åtgärd och markering från Sveriges fjärde största grupp inom dagligvaruhandeln som når miljontals människor i era butiker. En ansvarig företagare gör inte en sådan sak utan att åtminstone tala om att man gör det enbart av marknadsskäl och att det inte finns några andra hållbara argument för åtgärden. Att ni inte har tänkt igenom saken visas ju av hur ni länkar vidare till människor som söker mer information om själva sakfrågan.
Vänligen
Peter

Peter Sylwan 4:02 pm

Till Bengt Ingerstam –  betyder det att konsumenter i samverkan tycker det är OK med en GMO växt som är fri från t.ex. gluten, kan odlas tagits fram av SLU, med offentliga pengar och erbjuds lantbrukare utan patenskydd?

MessageReport

Bengt Ingerstam2:42 pm

Peter Sylwan! Det var avslöjande det du skrev. Att tysta kritikerna betyder att det finns något att dölja. Alla världens konsumentorganisationer, miljöorganisationer och andra icke kommersiella organisationer säger över lag ”nej till GMO”. Huvudargumentet är PATENTFRÅGAN.
Några få stora dominerande företag, med Monsanto i spetsen kämpar för att få makten över generna, utsädet, bönderna och konsumenterna.
Vi vill inte ha denna form av diktatur.
Löftena om att rädda världssvälten klingar så ihåligt! Varför har väldens multinationella storbolag inte gjort det redan? Vad säger att de ska lyckas med det de inte redan kunnat göra? Nej, ”löftena kunna visst svika”! Fram till bevis, löften tror vi inte på, det ligger för mycket pengar på lut här. Vi vanliga människor förespråkar den biologiska mångfalden, inte några fås makt över maten och framtiden.
http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/gentekn/genindex.html

Peter Sylwan11:39 am

Kära City Gross – om nu era kunder känner oro för GMO – är det då inte en bra idé att försöka lugna dem???? Nu gör ni ju tvärtom och alla de länkar ni lägger upp först går ju till fler som vill skrämmas. Det finns inga pålitliga studier som säger att GMO medför risker för hälsa och miljö – däremot en del erfarenheter av företag som inte uppfört sig så snyggt och en del svårlösta patentfrågor. Men det är väl inte det vi röstar om när vi trycker på knappen

One Response to Debatt om GMO-fritt blev det sedan City Gross lanserade sitt ”GMO-fria griskött”

  1. […] Debatt om GMO-fritt blev det sedan City Gross lanserade sitt ”GMO-fria griskött” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: