Trillern om maten för diabetiker

Det började för några år sedan då Livsmedelsverket passade till Socialstyrelsen, som i sin tur gav SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, i uppdrag att gå igenom kostråden för diabetiker och föreslå ändringar inför nya kostråden. I går kom utredningen och det var mycket intressant att SBU yttrade att det vetenskapliga underlaget var svagt.

Samtidigt var det intressant att läsa hur media tolkat det. Länge har jag förundrat mig över hur både myndigheter och dietister kunnat rekommendera diabetiker att äta mer bröd, frukt, potatis, ris och pasta, som ju höjer blodsockret och råda diabetikerna att minska på fettet. Bakom ligger ju naturligtvis allmänna kostråd, som har sin egen historia och följer man dem så är risken stor att man drabbas av diabetes. Det är en av våra stora folksjukdomar och över 350 000 vet om att de har eller är i riskzonen för diabetes, men många vet inte om att de är ”där”.

I media har en del fokuserat på detaljer i utredningen som vinet (alkoholen) och kaffet medan andra fokuserar på hur bristfälliga forskningsrapporterna är och att ”Dagens kostråd för diabetiker” vilar på bräcklig grund”. Att lägret är delat i samhället, somliga propagerar för mera kolhydrater och somliga för mera fett, är ju den tragiska situationen som skapats med starka lobbyister för i synnerhet kolhydraterna som man ville öka marknaden för och margarinintressena som spätt ut fettet med vatten och använt billiga vegetabiliska oljor som processats. Intressant är att konstatera att man är mer osäker än tidigare och t o m rekommenderar diabetikerna att prova sig fram själva, testa olika kostläror men hålla koll på i synnerhet blodfetterna.

En viktig öppning har i alla fall blottats och gamla inrotade kostråd är inte längre självsäkra. Kanske får det effekter på det arbete som nu pågår för att revidera de allmänna kostråden och näringsrekommendationerna för de som ännu inte drabbats av diabetes. Här några länkar till media som redan varit ute och haft synpunkter:

Ska diabetiker minska på fettet eller dra ner på kolhydraterna?

Trots två års utvärdering av 600 olika studier kan experterna inte ge entydiga råd i den infekterade debatten.

Se Nyhetskanalen

Fett kan vara lika bra som kolhydrater vid diabetes

Det blir dött lopp mellan lågfettkost och den kontroversiella LCHF-kosten för personer med diabetes. Det konstaterar SBU i sin rapport ”Mat vid diabetes” som publiceras i dag, onsdag. Däremot verkar både kaffe och alkohol vara bra.

Läs Dagens Medicin här

Svagt vetenskapligt stöd för diabeteskost

Lyssna på Sveriges Radio här:

Fortfarande oklart om bästa diabetesmaten

Läs EXPRESSEN:

Diabetiker, akta er för Atkins

Ny rapport om kostråd för diabetiker: Ät fisk, grönsaker och drick måttliga mängder alkohol.

Läs Aftonbladet här:

Oklart vad som är bra för diabetiker

Läs Svenska Dagbladet här:

En kommentar till Trillern om maten för diabetiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: