Smörupproret i Kramfors

Tänk att smör kan vara rena dynamiten!

Ja det kom verkligen fram när några oroliga föräldrar i Kramfors tog saken i egna händer, skickade med Bregott med barnen till förskolorna och skolorna, skrev till de ansvariga i kommunen och kostchefen. De skrev ett Medborgarförslag och krävde ett möte med politikerna. Svaret blev att de ”kallade på hjälp” från Livsmedelsverket och åsidosatte alla demokratiska principer och ska nu basera sin mathållning helt på Livsmedelsverkets kostråd.

Ingen opponent eller kritiker fick komma dit och nu kommer man alltså att helt anamma även felaktigheter och missförstånd som kom fram i Kommunfullmäktiges möte. Man fick garantier för att margarin inte var hälsofarligt! Men de flesta är överens om att övervikt på Omega-6 är inflammatoriskt och skadligt. Forskare på Sahlgrenska har nyligen varnat för det. Man påstod att numera är rapsolja basen i LÄTTA t ex och inte importerad palmolja. Men alla fattar väl att fast margarin gör man inte av flytande olja utan inblandning av hårdare mättade fetter eller härdar rapsoljan och då ska det stå på paketet! Läs själv på LÄTTA, 17% av fettmängden 40% exklusive vattnet är mättade vegetabiliska fetter, alltså palmolja som också innehåller omättade fetter. 17 av de 40 är 42,5 % alltså är palmoljan mer än 50% av fettinnehållet. Då kan man inte stå och intyga att det mesta är rapsolja. Men låt Unilever komma fram ur gömslet och berätta sanningen. Till dess gäller vårt påstående att mer än 50% är palmolja. Samtidigt borde de få berätta om fördelningen mellan Omega-3 och 6, den är viktig.

Läs vad forskarna i Göteborg, på Sahlgrenska, kommit fram till om hälsriskerna med LÄTTA och andra konstgjorda margariner med höga halter av Omega-6:

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/fettdebatt/allergivg.htm

En ömtålig fråga kom upp i utfrågningen och det var att professorer avlönade av margarinindustrin satt i Livsmedelsverkets vetenskapliga råd. Men det förnekades och numera är det tvång på att deklarera jäv och de granskas noga. Det är nu ja, men först efter att det avslöjades och utrensningen började på Socialstyrelsen. Men det är nyligen det skedde. Experten från Livsmedelsverket undvek att berätta hur det var till just nyligen, men under den tidigare processen med kostråden satt de där, betalda av margarinindustrin.

På dessa halvsanningar (för att inte säga halvlögner) ska nu de ansvariga i Kramfors fatta sina kloka beslut att förbjuda smör och Bregott och endast servera margarin. Frågan är nu för vilka andra ingredienser eller maträtter tillämpar man förbudslinjen. Det råder valfrihet för vilken rätt man väljer och vad man föredrar från salladsbordet. Men för smör o Bregott är det annorlunda.

Varför är smör sådan dynamit?  Det handlar inte om barnens hälsa, det handlar om att försvara gamla myter och margarinindustrin. Diabetes, fetma och hjärt o kärlsjukdomar har inte eliminerats med margarinernas hjälp och här fortsätter man av ren prestige att spela med folkhälsan. Vem tar ansvaret? Jo vi som äter och betalar får betala också med vår hälsa. Därför har vi rätten att välja, det passar då inte med kommunala förbud mot oskadligt smörfett och fullfet mjölk. Det är beslut fattade på bristande kunskaper av våra folkvalda.

Dessutom slösar dom med skattepengarna, man skulle spara 1.500.000 per 10.000 elever och år bara på att servera standardmjölken med 3% fett och Bregott i stället för lättmjölk och lättmargarin! Finns det då inget som biter på våra folkvalda? Nej tydligen inte. Frågan om de naturliga svenskproducerade fetterna med hög andel mättat fett är ömtålig. Inte ens klimatet och utarmningen av regnskogarna är argument man lyssnar på. Men det är ju snart val igen, då kan vi rösta bort de som inte vill lyssna och som fortsätter slösa med skattepengarna, tvångsmatar våra barn med tvivelaktiga produkter och som inte ens ser de globala problemen. Men värst är hälsan som man blundar för och då förnekar föräldrar att ta ansvar för sina barn. Det ansvaret har man bestämt att kommunen ska ta.

Smörupproret startade i Kramfors och har fått en oväntad publicitet. Följ rapporteringen därifrån på vår hemsida: http://www.konsumentsamverkan.se .

Bilda en diskussionscirkel där du bor och lär mer om fetterna, skolmaten och hur man kan påverka vad våra barn får att äta. Se mera på vår hemsida om hur man gör för att starta en diskussionscirkel eller studiecirkel. Då är det lättare att fatta kloka beslut för både hälsa, ekonomi och miljö. Lokala initiativ kommer att kunna kommunicera för utbyte av erfarenheter. Sprid det här, för nu gäller det att vi som konsumenter och föräldrar tar tag i  frågorna och inte låter oss styras längre av andra intressen. Vi lär oss välja rätt, för vårt eget bästa.

Stöd Smörupproret i Kramfors, skriv på deras namninsamlingslista här

http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=4290

One Response to Smörupproret i Kramfors

 1. Elizabeth Knudsen skriver:

  Margarin burde vært merket med hodeskalle!

  Myndighetene råder folk å spise MARGARIN fremfor animalsk fett! Margarin er i utgangspunktet laget av flytende planteoljer, som eblir bearbeidet for å bli så lik smør som mulig. Til denne framstillingen kreves at en rekke kjemikalier tas i bruk. Livmedelsverket har vedgått at margarinproduksjonen bruker en mengde kjemikalier for å lage dette smørlignende stoffet.

  ”För första gången medger nu Livsmedelsverket på sin hemsida (mars 2002) att följande kemikalier används vid tillverkning av margariner:

  Extraktionsbensin (hexan)
  Aceton
  Nickelspån
  Natronlut
  Fosforsyra och citronsyra
  Blekmedel

  Som förorening i margarinet behandlar man:
  Metanol (bildas av natriummetylatet vid omestringen)
  PAH”

  Klicka för att komma åt margarinframst-SLV-2.pdf


  Sivilingeniør Gunnar Lindgren, har samlet opptil flere artikler om margarin som man kan lese her:
  http://www.gunnarlindgren.com/matfett.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: