Väl tajmad sockerdebatt till Påsk


De kända fettdebattörerna Claude Marcus och Stephan Rössner och tre andra undertecknare av debattartikeln i DN Skatt på läsk och godis behövs för barnens skull” visste mycket väl när de skulle släppa förslaget om denna ”söta” skatt. Kravet på en skatt på godis var ju genial för att få publicitet, men är en katastrof rent praktiskt. Och visst blev det debatt i massor av media, t o m ”Fråga Doktorn” i TV.

Men hur ska det fungera? Var ska man dra gränsen för choklad t ex? Är den med kakaohalt över 72 % att klassas som hälsokost? Ska syltade tomater vara godis eller tillbehör till steken? Hur skiljer man på naturgodis, t ex nötter, och det som finns i Karamellkungens väggmonument?

Något så fånigt och ogenomtänkt som godisskatt måste komma från berörda herrar som gjort sig kända får vansinnigheter tidigare. Skattemetoden har inte funkat för tobak, bensin, alkohol. Inte för att minska konsumtionen i vart fall, men som inkomstkälla.

Det enda man skulle kunna prova är att kräva mer etik av handeln när det gäller annonsering och exponering, men det rör ju deras vinster och då går det inte. Så då återstår mera undervisning i skolor och aktioner i hemmen, men ack så trubbigt.

Kanske enklast ta ut en sockerskatt, oavsett vad man använder socker till, lika som en alkoholskatt. Men det påverkar ju inte konsumtionen. Möjligen kunde man rikta skattemedlen till upplysning och undervisning, men det brukar ju inte staten klara, utan skatter går ofta till att täppa till andra hål.

Så det återstår nog bara en ökande vakenhet från konsumenternas sida, men vilka krafter vi har emot oss! Problemet är att sockermissbruket inte minskar befolkningsmängden på tillräckligt kort sikt utan ökar bara sjukvårdskostnaderna.

Det är dags att opinionsbilda emot främst de snabba kolhydraterna, där bl a sockerarterna är en av bovarna, men även corn-flakes som har ett högre GI än socker! Återstår alltså bara fortsatt debatt och tuffare föräldrar, för någon revolt från de unga är inte att vänta sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: