Bitter eftersmak av choklad

Finns det något vi kan äta numera?

Det kommer fler och fler grävande reportage från media som tar upp den skandalösa hanteringen av våra livsmedel, det ruttna spelet bakom fasaderna. Nu senast om barnarbete på kakaoplantagerna i Elfenbenskusten.

Vi har haft avslöjande reportage av Uppdrag Granskning om laxfisket, lång serie i Radion om ”Matens pris” som inte lämnat mycket kvar som kan ätas med gott samvete. I går avslöjandes det vilka ägg man använder i produktionen av maträtter – allt sånt som vi aldrig kan ta reda på eller få veta av våra seriösa och stora producenter eller handelsblock – de senare brukar ju inte ens veta när det blir avslöjat. Så kom då TV4 i kväll 2 april med ”den mörka sidan av choklad”

Dokument utifrån

http://svtplay.se/v/1937901/dokument_utifran/chokladens_morka_sida

Med dold kamera åker den prisbelönte reportern Miki Mistrati till Västafrika för att avslöja vad som äger rum djupt inne i kakaofälten. Bakom de stora och ”hederliga” multinationella storbolagen Nestlé, Mars, Kraft, Cargill, ADM, och Barry Callebaut  döljer sig barnarbete och slaveri och korruption hos myndigheterna. Vackra och till intet betydande överenskommelser lovar något annat än verkligheten.

Varför kan vi inte få mat som vi kan lita på? Varför ska skandalerna komma på löpande band?  Varför ska det manipuleras bakom ryggen på oss konsumenter, utan att vi kan få insyn?

Hög tid att vi nu startar diskussionsgrupper eller studiecirklar med temat ”Rädda Vår Mat”. Det hjälper ju inte att vi bara går och mumlar och ojjar oss. Läs mer om projektet Rädda Vår Mat samt om studiecirklarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: