Nu gick jag i taket!


Hörde just programmet ”Matens pris” i radions P1. En fantastisk serie som avslöjar vad som sker bakom kulisserna vid produktionen av vår mat. Här bleknar debatten om tillsatserna, detta rör manipulationen av basproducenterna, djuren och framställningen av fodret (sojan) till våra djur.

Detta om något borde väcka massor av konsumenter, tyvärr lägger väl allt för många ”öronen bakåt” och vill inte höra mera. Vad ska vi välja? Vi har ju inga alternativ!

Nej inte i butikerna, för handeln är tydligen tagna på sängen i dessa frågor. Man ställer inte tillräckligt höga krav.

Men vi har möjligheten att agera som opinion! Vi säger ifrån och kräver större öppenhet och mera dialog producent-konsument.

Här kommer det första grundkravet: ge oss tillbaka friska djur med naturligt fett!

I programmet påstår man att man avlat fram grisar med minsta möjliga fettmängd. Djuren behöver fett för att skydda sig och hålla sig friska och ska kunna vistas utomhus också.

Och för normala kroppsfunktioner. Det behöver vi också!

Visst har vi konsumenter dresserats till att akta oss för fett. Det står t o m fortfarande i vissa skolböcker! Vi har blivit vilseledda och nu börjar det gå upp för allt fler. Skyll då inte på oss. Men det är samma intressen bakom, som ska maximera marknad, avkastning och förtjänst som myntade myterna om kolesterol och det ”farliga” mättade fettet – våra förlegade kostråd. Här har vi sojaintressena, majsintressena, intressena bakom de ”vegetabiliska fetterna rika på Omega-6, köttbranschen och även mjölkintressena, som bara har haft avkastningen för ögonen. Är målet bara djurfabriker, kassar för fisk och växthus för ”grön”saker? Då går det som det går. Åt fanders.

Mer och mer upplysta konsumenter vägrar. Aveln har kört fel. Vad är det som säger att den nya tekniken med genmodifiering skulle vara det enda riktiga?. När vi konsumenter i opinionsundersökningar till c:a 80% säger nej till GMO, även i foder, då vill inte vissa bönder lyssna. Men det går bra att prata om att de behöver bättre betalt (utan att ge konsumenterna det dessa vill ha!). Har i annat sammanhang påtalat att priset i butik för fläskfilé skiljer sig mellan det danska från 49:90 till 169:- för det svenska, nu också med gmo-foder inblandat. Vilket motiv har vi för att diskutera en krona hit eller dit, när det ändå skiljer 120:- kilot i affärerna!

Gör som vi konsumenter vill att vår mat ska produceras och undvik dessa ständiga strömhopp av lik från garderoberna.

Ansvaret vilar tungt på vissa herrar som skapade fett- och kolesterolmyterna. De är skyldiga till mänsklighetens ökade antal feta, överviktiga, sjuka och diabetesdrabbade, som med dietisternas hjälp råder folk att äta ”gödningskosten”, den med mycket kolhydrater (socker, frukostflingor, bröd, potatis, pasta, pizza och ris) och bannlysningen av de naturliga fetterna. Låt Becel fortsätta att dansa vidare, snart åker väl dom ut också från Let´s Dance eller i vart fall butikshyllorna och våra frukostbord och självklart från skolmatsalarna.

Friska människor kan klara det ett tag, att äta så fel, innan de också blir sjuka, men en gång diabetiker – ja då är det bara att avstå – eller tvingas ta medicin!

Att man nu ser hur aveln gått fel, avlat bort fettet, ”för konsumenterna ville ha det så”, ja det är toppen på falskhet, det var något annat som låg bakom. Hela kedjan ska tydligen tvingas i en viss riktning och bli sjuka.

Jag gick i taket när någon sa just att man avlat djuren så de nu blir sjuka för att konsumenterna skull vilja slippa fettet, och också bli sjuka. Det är massmord man hållit på med – vem avkräver dessa manipulatörer det rättmätiga ansvaret?

Ska myndigheten kunna ställa detta till rätta?

One Response to Nu gick jag i taket!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: