Sluta sälja klimat-sjuka maten

2010-03-14

”Matens pris” i radions P1 har i några veckor skakat om oss konsumenter medan många i livsmedelsbranschen gömt sig  bakom fraser som ”det kände vi inte till”. Det som sändes idag söndagen den 14 mars om produktionen av paprika var även för mig en skakande nyhet. Nu är det slut för min del med paprikan i både sallader, grytor och pålägg på osten. 37 gånger så mycket energi mot vad jag får ut av den, så dålig verkningsgrad borde bara inte vara tillåtet. Trots det bidrar EU med massor av miljoner, samtidigt som man uppmanar oss att handla klimat-smart.

All forskning om klimatpåverkan, goda råd hur man ska leva, handla och konsumera – var finns paprikan? Ska det behövas duktiga reportrar för att avslöja så horribla sanningar? Tydligen, bra gjort av P1:s journalister. Ni har överglänst hela klimatmötet i Köpenhamn.

Men handeln bara kör på, vem har lärt oss bli storkonsumenter av paprika?  Vem styr våra konsumtionsvanor? Ja alla vet det. Men grönsaksdiskarna skulle mista sin dragningskraft om inte de röda, gula och gröna fälten fanns där.

Egentligen borde vi kräva av handeln att inte sälja så klimatvidriga produkter. Det ansvaret tycker jag man borde ta, lika väl som att man inte säljer mellanöl till minderåriga. Alla skyltar gärna med sin CSR-policy, den för det ”sociala företagsansvaret”, men det är tydligen bara en fasad. Allt som ökar omsättningen och vinsten är tydligen legitimt. Det är dags att granska även handelns roll i klimatarbetet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: