ÄGGRÖRAN

2010-02-22

Just nu kampanjar ICA 24-pack frigående under sitt egna märke ICA. 32:90 per paket och uppgivet styckepris 1:37. Inget kilopris angivet, så det är svårt att jämföra. Var tvungen köpa ett paket för att reda ut.

Vid närmare granskning visade det sig att det skulle vara ägg med storlek Small enligt märkningen. Det är klart att Small med vikt mellan 43-53 gram borde vara billigare än Medium med vikt mellan 53-63 gram eller Large med vikter 63-73 gram.

Paketet vägde i verkligheten 1,55 kg inkl kartong och 1,45 kg utan kartong. Då blir genomsnittsvikten 60,4 gram vilket är Medium och inte Small, verklig vikt låg mellan 57 och 62 gram när jag kollade olika ägg.

I samma butik fanns också frigående 15 pack M med pris 1:93 per styck och 28:90 per kg, vilket ger en genomsnittsvikt på 57,5 gram.

Fullständigt omöjlig att göra ett medvetet val i butiken.

På en förpackning fanns kilopris medan för denna 24-pack fanns inget kilopris. Kilopris är det mest relevanta för jämförelse, men Konsumentverket har i sina rekommendationer föreskrivet att priset ska anges per styck. Det gör ju inte valet enklare och inte jämförbart.

I samma butik fanns EKO-ägg också, men ingen prismärkning. Fick priset i kassan och det var 20:90 för 6 ägg, alltså 3:48 och 59:55 kr/kg. På Willys kostade EKO-ägg i 12-pack 2:48/st, alltså 1:- mindre per ägg (storlek M/L) = 30% lägre pris.

Var detta enkelt?

En fullständig prisjämförelse mellan tre kedjor visar alla olika förpackningar, varianter som EKO, Omega, Gula, Bruna och extra stora, olika storlekar på ägg och pris per ägg men också kilopriserna. Denna kompletta översikt kommer att finnas tillgänglig för medlemmar och prenumeranter på KONSUMENT-NYCKELN (lösenordskyddat) och ger där klara köpråd för att förenkla. Kommer i medlemsbrev nr 33 den 29 februari.

Vi reder ut ÄGGRÖRAN!

3 Responses to ÄGGRÖRAN

  1. Lena Laine skriver:

    Vilken bra redogörelse för äggpriserna, tack! Jag sökte på äggpriser 2010 och hittade hit. Jag blir nästan irriterad över just det där med hur de prissätter ägg i affärerna, det är svårt att veta vilket som är fördelaktigast. En riktig äggröra, precis som du skriver!
    Här i stan brukar jag handla ägg av Äggkungen, ett litet företag som kör hem ägg bl a, och får då betala 65 kr för en hel platta ägg, dvs 30 ägg. Och då är det alltid stora ägg.

    Hälsningar/Lena

  2. […] Det är alltså en komplicerad process att välja ägg, läs “ÄGGRÖRAN” här: https://bengtingerstam.wordpress.com/2010/02/22/aggroran/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: