Den eviga vattenfrågan, nu i Aftonbladet

2010-02-17

Ett vanligt trick för att sälja mera lösnummer är att testa diverse produkter. I mitt fall fick jag betala 29:- för att läsa resultatet på nätet – resultatet av 5 personers test av 6 vatten på flaska.

Det var en besvikelse, en av de sämsta tester jag sett. Urvattnat! Rena felaktigheter också, som när Annika Creutzer skriver ”tre tryck och vi har världens godaste mineralvatten”. Hon åsyftade det hemmakörda bubbelvattnet där man kolsyrar kranvatten.  Sånt får inte kallas mineralvatten.

Sen testade man mineralvatten och kranvatten i flaska (köpt i butik med kolsyra) om vart annat. Jag har testat i många år, jämfört både priser och smak och innehåll och köper inte annat än mineralvatten. Kranvatten kan jag också dricka, direkt från kranen med en citronskiva i. Men det finns mineraler i det riktiga mineralvattnet, som ger både god smak och ett bra tillskott, t ex på magnesium.

Dock undviker jag Ramlösa p g a den alltför höga halten fluorid.

Kranvatten, kolsyrat eller stilla på flaska, ser jag som rena bedrägeriet och då kan man lika gärna ”bubbla” kranvatten hemma, så slipper man transporterna. Men jag vill ha friheten att dricka riktigt mineralvatten. Ska vi minska transporterna så stoppa all läsk med det fetmande sockret! Dra inte upp klimatfrågan när det gäller mineralvattnet innan man stoppat läsken och det buteljerade kranvattnet!.

Ett sådant dåligt alternativ, gjort på kranvatten, blev föresten vinnare i testet, COOP X-tra naturell, som man dessutom kallade ett av de billigaste alternativen. Men urvalet var ju riggat! 3 av 6 var dyra importerade märken. Var fanns alla de övriga storsäljarna? AQUA H som Netto säljer för strax över 2:- litern och med högt magnesiuminnehåll? Ska man testa vatten på flaska ska man åtminstone testa de stora säljarna och utelämna de allra extremaste och Ramlösa för sin höga salt- och fluoridhalt. Men sex varianter är för lite för att vara rättvist och seriöst. Man tar ju ändå betalt, lösnummer eller Plus-avgift på nätet.

Vi har gjort flera jämförelser, både på priser och innehåll, drygt 30 märken. Visst finns där pengar att tjäna. Läs direkt på Sveriges Konsumenter i Samverkans hemsida:

Aktion 30 % lägre kostnader för maten

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/30procent/matutgifter.htm

Lista över innehåll i olika mineralvatten

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/konsumentnytta/Vatten_mineral.htm

Prisjämförelse mineral-, käll- och bordsvatten (priserna från 2004)

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/konsumentnytta/Vatten_pris.htm

Sök flera artiklar om vatten i sökfunktionen med ”mineralvatten” som sökord, eller flaskvatten. Söker du på ”vatten” hittar du även till margariner med 60% inblandat vatten.

Skål!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: