Hjärnkoll – hot mot bantningsindustrin!

2010-01-20

Professor Martin Ingvar har just släppt en efterlängtad bok – ”Hjärnkoll på vikten”.

Låter det konstigt att hjärnan skulle ha en funktion som påverkar hur vi äter? Inte alls enligt ”hjärnprofessorn” Martin Ingvar. Virrvarret i debatten och ”efterhelgs-råden” om hur man ska gå ner i vikt, har inte gjort oss klokare, men fattigare. Alla påstår sig ha sanningen och ofta kostar det en bra slant att gå med i olika klubbar för att få hjälp.

Gomorron Sverige hade idag onsdag 20 januari en nära 20 minuter lång intervju, som utan hets, lyckades öppna ögonen hos många, om sambanden. Det är inte så enkelt som att hålla igen på kalorierna, utan valet av det vi startar dagen med är kanske det viktigaste. Det inverkar mycket effektivt på våra inre funktioner och där de snabba kolhydraterna, som bl a omfattar socker, sockerarter från juice, lättmjölk, sött och vitt bröd, potatis, ris och pasta, är problemet och inte fettet, som vi länge ”matats med” i debatten, som det farligaste.

Lyssna på inslaget via länk: http://svtplay.se/v/1854640/martin_ingvar

c:a 4 min 15 sek in i avsnittet (drygt 20 minuter långt).

Blodsockret är det som snabbt åker jojo och då kommer insulinet in i bilden och lurar oss och så lockas vi att stilla suget med något mer sött och sedan är kaoset igång. Fett är då ett bättre alternativ för att lugna suget och dämpa svängningarna. Det är inte fettet man blir fet av utan av att insulinet lagrar in sockerarterna i cellerna. Äntligen en känd och betrodd forskare och professor som vågat ifrågasätta de inrotade myterna om att akta sig för naturliga mättade fetter (och att luras till att ta till vattenuppblandade fleromättade vegetabiliska fetter, som Omega-6, stor ingrediens i lättmargariner, min kommentar). Lättmjölk eller minimjölk är heller inte bra, med mycket mjölksocker och nästa inget naturligt animaliskt fett.

Väntar med spänning på ett recensionsex, för att mera i detalj kunna berätta vad som nu presenteras från trovärdigt håll.

Bantningsklubbarna och dito industrin, som i mycket hög grad har byggt sina förtjänster på skräcken för de mättade fetterna, kanske nu får uppleva skräcken av att inte kunna förvilla oss okunniga viktjagande konsumenter.

Bengt Ingerstam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: