Köttbranschen verkar RUTTEN!

2010-01-18

Nyss var det ”JUL IGEN” och strax innan Jul fick vi gris-chocken. Nu är det ”VARDAG IGEN”  och nu serveras vi Belgisk Blå-fusket. TV4 presenterde nyheten i 19-nyheterna just nu: Belgisk Blå föds upp i Sverige och det rör sig om ett 80-tal djuruppfödare.

Jag minns bråket för ett tiotal år sedan, med ”Nilsson” nere i Skåne, som var först i Sverige och han förutsåg att det inte skulle vara något problem att hitta slakterier som kunde åta sig att sköta slakten.  Ja så är vi där nu, alla löften från LRF och köttbranschen är inte värda något. Kontrollerna fungerar inte, slakterierna arbetar i det fördolda och vem vet vad de döljer idag?  80 bönder bryr sig inte om konsumenterna, bryr sig inte om branschöverenskommelser – ingen har väl frågat! Alla andra bönder då, som försöker uppehålla hedern och respekterar konsumenternas krav, de får stå ut med denna illojala konkurrens, eller tiger man bara?

Sånt här har hänt förr. Får jag citera en gammal debattartikel, som ligger på vår hemsida under DEBATT:

Vårt förtroende för producenter och handel ligger i deras egna händer!

utlagt 2005 i maj. Nu efter 5 år kan sådant här hända igen, det visar bara att finns det några kronor att tjäna, både i uppfödning, slakt och vidare bearbetning samt i handeln, så går allt att göra. Om man nu får gissa så kommer handelns representanter med ”åtgärder” närmaste dagarna, för det här hade man inte en aning om. Men priserna är de bra på att pressa! Föreskrifterna är det sämre med. Vi får väl se.

Nu kommer garanterat en massa konsumenter att sluta äta ”rött kött”. Snart kommer väl ingen att äta kött längre och då får vi tacka djuruppfödarna och hela branschen för deras effektiva insatser mot köttkonsumtionen.

LRF vacklar om gentekniken och och svinproducenterna accepterar GMO-foder till grisarna. LRF har släppt på stoppet att sprida avloppsslam på åkrarna, så nu är det på gång och ett stort antal ”snikna” bönder tackar och tar emot – för att tjäna några kronor.

Nu är det ännu mera viktigt att fler konsumenter ställer upp bakom vår kampanj RÄDDA VÅR MAT och kanske är det många bönder som också kan ställa sig bakom denna viktiga verksamhet. Det är dags att vi konsumenter får mer att säga till om nu! Ännu mera dags idag än i går.

Bengt Ingerstam

PS  Får vi bjuda på en 10 år gammal artikel från ATL som vi sparat:

Torsdag 2 november 2000

Svårt stoppa spridning av Belgisk blå

så sant, så sant! Vad har LRF, Köttbranschen och myndigheten gjort under dessa 10 år?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: