Älska med hjärtat

2010-01-17

Vad det nu gäller, en person, ett djur, en hobby, en pryl, som man verkligen ”älskar” så brukar man säga att ”man älskar av hela sitt hjärta”. Ja man kan t o m säga att man älskar rotmos med fläsk, eller älskar att dansa.

Men det är skillnad när det gäller en kroppsdel. Vem älskar sina öron, sin lever, sena fötter eller sina värkande knän? Vem är det som uppfunnit att ”älska sitt hjärta”? Jag älskar mitt hjärta av hela mitt hjärta? Låter ju inte klokt. Men det finns ett företag, som älskar oss om vi använder Becel!  Ja tacka för det. Inte för att det är hälsosamt utan för att de får våra pengar. Jag tror inte en sekund på att Unilever är så omtänksamt om min och alla er andras hälsa. Men det försöker lura oss att välja deras Becel, med den falska påståendet att det är bra för ”ditt hjärta”, men man uttrycker det på annat sätt ”älska ditt hjärta”

Enligt reglerna för hälsopåståenden får man inte påstå att en produkt är bra för hälsan, men man kan tydligen skriva om det genom att skriva ”älska ditt hjärta”. Sympatiskt? Ärligt? Förenligt med ”konsumentnytta”? Nej men förföriskt, vilseledande, falskt, avsiktligt och egennyttigt.

Man varnar i reklamen för mättade fetter, smör och Bregott trots att

  • Becel innehåller en mängd palmolja, som är höggradigt mättat fett
  • att det görs av vegetabiliska fetter från växtriket
  • utan att samtidigt påpeka att det är solrosolja och majsolja samt linfröolja med kraftig övervikt av Omega 6 – en inflammatorisk olja och
  • så avslutar man med ”innehåller nyttiga Omega-3 och Omega-6,
  • det är fel Omega-3 och fel balans mellan dem och mest av den inflammatoriska Omega-6 fettsyran.

Det är klart att sånt går man inte ut med, men skriver om reklamtexten till ”älska ditt hjärta” – (underförstått med hela din plånbok och med hälsan på spel).

När någon uppmanar dig att ”älska ditt hjärta” så tro dom inte, det är din plånbok de vill åt, strunt samma om du blir sjuk av deras låtsasfetter.

PS Becel går att Bre på en ”smör”gås, det är inte det som är felet!

Bengt Ingerstam

One Response to Älska med hjärtat

  1. […] Älska med hjärtat  17 januari 2010 […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: