Grisig matproduktion

091126

Så var vi där igen,

väl tajmat inför den grisigaste högtiden av alla, då vi ska frossa i julskinka, julkorv, pressylta, gristunga, rullsylta, grisfötter, aladåb, stekt fläsk, bacon, kokt lägg, revbenspjäll, pastej och om inte annat så se grishuvudet på alla julborden – precis som om vi firar grisen till Jul. Vi glömmer nu vardagsmaten, kotlett, karre, fläskfile (egentligen grisfilé), steken med svål, blodpudding och allt annat. Men visst är det något speciellt med grisen just till Jul.

Så var det ju förr när vi alla var bönder och hade egen hushållsgris, som fick gå fritt och böka och äta upp skulorna, det vi ratade eller det som blev över. Lagom till tiden före Jul blev det mycket potatis, så grisen skulle bli rund och god, det som på människor kallas fetma.

Så var det nu också dags att media skulle få något att vältra sig i också, väl planerat tidsmässigt av ett gäng skickliga och insatta, mediala veganer att också uppmärksamma grisen i våra moderna liv. Grisen som har blivit storindustri och tuff business och som inte behöver ursprungsmärkas som nötköttet efter BSE-katastrofen. Frågan är om inte argumenten nu är tillräckliga för att EU ska utsträcka kravet på ursprungsmärkning även till kompisen med knorren.

Så var det nu de svenska grisuppfödarnas tur, när de länge gottat sig i hur illa det var i Danmark och vi konsumenter matats med branschpropagandan om hur bra djurskyddslagar vi har i Sverige, bäst i världen. Men nu togs de grisiga förhållandena upp och vissa grisbönder fick se hur det såg ut i sina stallar, som de mest har anställda som sköter. Så de visste ju inget!

Så var det dags att efter första chocken, börja hitta syndabockar och vems fel det var att det var som det var och som ingen visste – inte ens vår fryndlige jordbruksminister, som nu fick anledning att resa lite till, ner till Jönköping och sätta sig in i vad myndigheten har för sig.

Det första vi fick uppleva var hur lite koll man har inom ”piggeriet” (branschen), men en av höjdarna sitter ju som övervakare i organisationerna som inte ska veta hur det går till. Handeln fick sin beskärda del, de hade ju inte tillräckliga krav i sina specifikationer, som att kontrollerna skulle fungera.

Så var det ändå någon som blev utpekad, kontrollanterna som nästan aldrig besöker gårdarna, för dom har för lite resurser, eller är dåligt organiserade, eller går pengarna som är avsedda för ändamålet till andra hål att täppa till i den stora administrationen. Helt klart har nu grava brister upptäckts i kontrollsystemet. Regelverket är ju tandlöst och meningslöst om det inte finns kontroller värda namnet. Alla blev chockade, bedrövade och t o m – som Marit Paulsen, förbannad, nere ifrån Strasbourg. Även EUs jordbruksminister blev allvarligt upprörd. Ja så måste man ju uppträda, för att avleda uppmärksamheten på att vare sig EU eller våra svenska lagstiftare och myndigheter har klarat av att hålla koll på vad som sker i praktiken. Och branschen kör med ”går det så går det” och konsumenterna glömmer snart.

Så var det snart dags för konsumenterna att ”glömma det hela, minnet är kort och sånt här brukar gå över”, enligt vd på Svensk Köttinformation, den trevliga, rara och uppriktiga Ella Nilsson. Läs hur bra grisarna har det på deras hemsida.

Nej nu var det inte dags att glömma, detta var mycket för mycket. Men säkert kommer något att hända för att återställa ordningen i ledet. Hoppas verkligen att ”rötäggen” får den behandling de meriterar för att de behandlat grisarna så svinaktigt och lära sin läxa så det aldrig gör om just detta. Någon måste lämna sina platser som förtroendevald, mannen som jag en gång hade en tuff debatt med om GMO-fodret! Han var den som fick igenom att grisuppfödarna inte skulle ha kravet att vara ”GMO-fria” och så fick vi några mindre nogräknade grisbönder som köpte in GMO-foder, av rent ekonomiska och själviska skäl. Han sitter (satt) i Swedish Meats styrelse. Hur ska vi kunna lita på en bransch som har sådana företrädare? Nej nu är det dags att vi får gårdsmärkning av grisköttet, så har vi i alla fall möjlighet att kolla om de kontrolleras.

I december 2005 skrev vi: BOJKOTTA Swedish Meats som från årsskiftet (2005)
tillåter GMO i foder i grisproduktionen

I maj i år skrev jag på vår hemsida om bojkotten av det danska grisköttet!

Men då puffade handeln svinfilén till rekordlåga priser, så flertalet konsumenter orkade inte stå emot utan föll för det billiga danska grisköttet.

Så var det dags att skriva igen i ärendet om den svinaktiga hanteringen av grisarna, som snart skulle bli vår älskade traditionella julmat. Det kan inte bli annat än

”Vi kräver nu igen ursprungsmärkning av allt griskött, både uppgift om land och gård.”

Några duktiga grisbönder vågar redan och är stolta att få synas på paketen. Bra gjort!

Nu är det verkligen dags att granska handelsblockens agerande med lockpriserna varje helg på fläskkotlett eller grisfilé. Ofta är det med gris man slåss om oss för helghandeln. Man styr oss med priserna för att nå sina mål, merförsäljning och marknadsandelar, med oss som gisslan och grisen som offret. Det är inte vi konsumenter som kräver lägre priser, vi kräver valuta för pengarna. Men inte mat från så vidriga produktionsförhållanden. Handeln har kommit för lindrigt undan, dags att granska vad handelns agerande ger oss för matproduktion. Maten är viktigare än tillsatserna. Kolla ingredienserna också!

 

Dags alltså för vår jordbruksminister att öppna ögonen för vad som behöver göras för att Sverige ska bli matlandet nr 1 – så här grisigt vill vi inte ha det!

 

Så var det dags igen att ställa frågan, hur länge ska vi leva med alla köttskandaler och all snuskig hantering av det vi ska äta? Det är inte roligt att vara konsument. Vi ska glatt betala vad det kostar, svälja och hålla humöret uppe. Jag förstår många konsumenter som inte orkar bry sig längre utan slår dövörat till och bara tutar på som vanligt utan att bry sig. Men vi är några stycken som ändå bryr oss. Stöd i alla fall oss så vi kan hålla farten och göra det jobbet som många inte vill göra!

Så var det till slut dags att avge ett jullöfte: Det blir kalkon i år i stället för svinskinka!

Bengt Ingerstam

fortfarande ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan

3 Responses to Grisig matproduktion

 1. Gustaf Andersson skriver:

  Bra kommenterat, men har du bra koll på kalkonuppfödning?
  Mvh
  Gustaf Andersson

 2. Anders Ottosson skriver:

  Hejsan Konsumentvänner.
  Den här debatten har blivit ett stort uppsving för oss som jobbar med småskalig produktion av griskött, där spårbarheten till de enskilda djuren är fullt möjlig redan idag.
  Som liten grisbonde känns det aldrig kul att sätta sina grisar på en grisbil som färdas många mil,(ofta längre än vad en chaufför har laglig arbetstid att köra), bara för att slakteri industrin har rationaliserat till en sådan nivå för att tillgodose handelns lågpriskrav.
  Fram för bättre kontakt mellan producent och konsument där mervärden som hög kvalité kommer producenten till godo.

 3. Bengt Ingerstam skriver:

  Tack för kommentarer,

  självklart har vi ingen koll på kalkonuppfödningen i stort. Vi är ingen myndighet utan en fattig konsumentorganisation som behöver allt stöd i världen för att orka vara en röst på en helt reklamstyrd marknad. Men jag vet i alla fall var jag ska köpa min kalkon. Hos en producent där jag varit på besök och som är stolt för sin produktion. Där ska medlemmar från vår lokala grupp i Göteborg också börja handla, kanske enda lösningen är att skapa bra kontakter mellan producenter och konsumenter. Den vägen kan vi ha koll! Vi litar inte på myndighetskontrollerna.

  Mellanleden har fått för stor makt och tyvärr har även slakten gjort det möjligt att sänka priserna genom att stänga lokala slakterier och skapa storskalighet, i kampen att försöka hålla jämna steg med danska konkurrenter. Vem har styrt den utvecklingen? Jo ”kedjornas” hets och press på leverantörerna för att få tillgång till lägsta pris och sedan styra oss konsumenter till vissa butiker för att göra oss av med helgbudgeten. Se bara hur filén blivit lockvara till storhelgerna! Nu till 1:a advent kom den danska fläskfilen igen till 69:90 medan samma butik tog 169:- för den svenska.

  Visst skulle vi tjäna på bättre kontakter mellan er producenter och oss konsumenter, men då måste ni producenter också berätta för oss konsumenter hur svårt ni har det, annars är det enda vi får veta vad som står i veckobladen som man dränker våra brevlådor med en gång i veckan. Där får vi bara veta hur lite allt kostar, inte hur det producerats eller varifrån det kommer.

  Vi har gjort en ansträngning i dagarna för att nå ut, se pressinformationen på vår hemsida http://www.konsumentsamverkan.se/

  Du som liten producent, gå med som medlem för du är ju också konsument, så kanske vi kan få bättre kontakt och hjälpas åt, för vi konsumenter vill ha kvalitet och valuta för pengarna och något gott och bra att stoppa i oss, utan risk för att bli sjuka. Vi styrs helt av konsumentperspektivet och det kan bara gynna seriösa producenter. Vi behöver varandra.

  Bengt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: