Lättmargarin är inget alternativ!

2009-08-25

Är det någon som har missat att en del rekommenderar lättmargarin och varnar för mättade fetter? Unilever naturligtvis, men de har ju ingen trovärdighet när de gör reklam för sina produkter och skyller på att man ska tänka på SITT hjärta. Men jag avsåg nog mera Livsmedelsverket, som gör så mycket bra, men slinter tyvärr i fettfrågan.

Titta på Lättmargarin  eller LÄTTA t ex. Förutom vatten som ju inte är fett, innehåller det 40 g fett per 100 g varav 17 g är MÄTTADE fetter. 42,5 % av fettet i lättmargarinet är alltså mättade fetter, men det tiger Unilever om, bara rekommenderar oss att vi ska äta mera omättade fetter.  De 15 %  som är fleromättade är i stort sett Omega-6, inflammatoriskt fett, och halten Omega-3 (korta och svårtillgängliga) är den lilla delen. Dessa fleromättade fetter kommer mest från rapsoljan och palm- och kokosfettet (det senare helt utan Omega-3).

Palmoljan ska vi ju helst undvika, det är ett globalt regnskogsproblem. Utan regnskogen får vi över hela världen rubbningar i klimatet, syretillförseln, koldioxidupptaget och påverkan av vattensituationen. Såg ett bra TV-program nyligen ”Växer pengar på träd” och det var skakande. Så stopp för palmoljan.

Den senaste utvecklingen inom näringsforskningen betonar allt mer att äta mera fett och vara försiktiga med kolhydrater, främst de snabba. Då ska vi väl inte dryga ut fett med nära 60 % vatten. Det släcker ju inte ens törsten. Med ökat fettintag står man sig bättre och kan lättare dra ner på kolhydraterna och många vittnar om att vikten rasar och blodfetterna blir bättre. Nyligen sa ju Professor Fredrik Nyström rakt ut detta i EXPRESSENs Söndagsbilaga.

Så var det med rekommendationerna att välja lättmargarin och akta sig för de mättade fetterna. Vilken reklambluff  är inte detta, men även ett tveksamt budskap från många dietister. Sen ovanpå det, regnskogsproblemet och den faktiskt minskade fettkonsumtionen som bidrar till ökad fetma och övervikt. Alltså är Lättmargarin ett folkhälsoproblem och ett klimatproblem. Finns det något bra argument kvar? Billigt? Nej knappast om man inte räknar vatten som fett.

Läs en större analys här av priserna på fett, som visar att smör och Bregott är billigare än alla former av klimat- och hälsofarliga margariner:

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/

livsmedel/fettdebatt/fantasi.htm

3 Responses to Lättmargarin är inget alternativ!

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Hej Bengt.
  Bra inlägg om margariner. Här lite info.

  Det fins en motorolja som är baserat på vegetabiliska oljor. Red Line Oil, den är omestrad. Presis som dom flästa margariner. Den är en av dom bästa motoroljor på marknaden,för att den tål mycket hög värme. Över 240 grader.

  Så, vem vill hälla motorolja i maten??
  MVH Lennart

 2. Birgitta Höglund's Mat skriver:

  Hej.
  Det behövs nog bättre bränsle än Lättmargariner i våra kroppar. Smör är väldigt bra 🙂
  Tack för en intressant artikel.
  Ha det bra./ Birgitta

 3. Sven Erik Nordijn skriver:

  Din artikel är superviktig, och följande tillför kanske inte något nytt i debatten, men i alla fall:

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/04/21/varfor-koper-vi-fororenat-vatten-och-betalar-dyrt-det

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: