Spiken i kistan för industrifetterna och därmed Becel

(med bakgrund av SVD:s artikel i dag 2 augusti Omega-6 bakom svår tarmsjukdom

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3293587.svd)

Nu vet vi väl tillräckligt om de industriella matfetterna, som margariner med Becel i spetsen, lättmargarinerna och de flytande margarinerna, alla med höga kvoter Omega-6, samt majs- och solrosoljorna. Propagandan och de förlegade kostråden som puffar för just de fleromättade fetterna, borde varit en väckarklocka och kostråden borde varit omvärderade för länge sedan. Här leker man ”Svarte Petter” med folkhälsan och skyller bara på att vi måste ha mera forskning och flera rapporter. Om man ifrån myndigheten inte ändrar uppfattning stup i kvarten har man förståelse för, men många har länge efterlyst förändringar då man redan vet tillräckligt. Men det verkar vara någon annan bakomliggande orsak till att så inte sker.

För mig som konsument gäller att jag ska ta mitt beslut idag och helst så att jag mår bra och inte blir sjuk. Det samma gäller allt fler konsumenter, som numera går helt emot myndighetens kostrekommendationer och äter mer smör/Bregott och försäljningen minskar kraftigt för de industriella fetterna, se NC Nilsens rapport:

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/folkhalsoproblem/bytautlight.htm

Det visar att vi konsumenter inte inväntar 4 år till för att möjligen få nya kostråd, vi agerar med sunt förnuft och är lyhörda för information vi har tillgång till. Man kan säga att vi tillämpar ”Försiktighetsprincipen” och nu kommer ytterligare en rapport som säger att just industrioljornas (majs- och solrosoljorna) höga innehåll av Omega-6 än en gång bevisas vara inflammatoriska och hotar vår hälsa.

Läs mer under avsnittet ”Omega-3 och Omega-6” på ”Konsumentsamverkans” hemsida

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/omegaindex.htm

Artikeln som publicerades i dag söndag 2 augusti och visar på ännu ett område där Omega-6 hotar vår hälsa. Forskningen har skett av en internationell forskargrupp vid Världshälsoorganisationens stora cancerinstitut i Lyon i Frankrike, alltså inte av en liten suspekt grupp forskare med pengar från margarinindustrin bara::

Omega-6 bakom svår tarmsjukdom

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3293587.svd

Några tidigare publicerade artiklar och rapporter:

2006-01-30 Bregott och Becel – ja det är en hälsofråga

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/antligen.htm

där finns bild på Becels botten med innehållsdeklaration som bl a visar obalansen mellan Omega-3 och Omega-6,  3 resp 14, alltså långt ifrån vad man anser optimalt, lika delar.

Välj Bregott framför Becel för kärl och hjärta

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/Becel.pdf

som bl a skriver:

”I stället kopplas hjärt-kärlsjukdomar till metabola syndromet och ett överintag av

fleromättade omega-6-fettsyror från fröoljor. De skadar via metabolisk bildning av

eikosanoider och oxidation av LDL.”

Vidare: ”Omega-6 hälsofarligt: Tidigare har fleromättade fetter okritiskt betraktats som hälsomässigt positiva, och ökat intag har rekommenderats. Bakgrunden är att de liksom vitaminer är livsviktiga och måste tillföras utifrån. Man har då förbisett att ett överintag kan vara hälsofarligt på liknande sätt som för vissa vitaminer.”

Ur ett annat dokument av professor Göran Petersson från Chalmers

Kost och Ateroskleros – omega-6 och socker hotar, men

rätt omega-3 och antioxidanter skyddar

http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/26518.pdf

citerar vi: Margariner med högt innehåll av omega-6 (fleromättat) kan väljas bort med hjälp av innehållsförteckningen. Vegetabiliskt fett och vegetabiliska oljor kan innehålla mycket omega-6 som majsolja, solrosolja, safflorolja och druvkärnolja eller jämförelsevis lite som palmolja, rapsolja och olivolja. Man bör därför undvika både oljor med mycket omega-6 och livsmedel som inte deklarerar källan till vegetabiliskt fett och vegetabiliska oljor.

Vad blir då sammanfattningen?

För oss konsumenter räcker underlaget till och vi lägger in det under ”Konsumenternas kostråd” nu utan dröjsmål. http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kostrek/kostrad.htm

Välj så naturliga fetter som möjligt och se upp för förhållandet mellan Omega-3 och Omega-6, det står oftast på näringsdeklarationerna. Står det bara ”vegetabiliska oljor/fetter” köp det inte.

Se också ”Konsumenter granskar” en aktivitet som just nu byggs upp, för vem ska granska för oss?

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/granskar/granskaridx.htm

Ja frågan är om inte fettfrågan är en av de största och viktigaste att knäcka, för vår framtida hälsa och för folkhälsan och kostnaderna för vården.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: