Kolesterol till nytta för oss – eller industrin?

Finns det något som vi är mer lättskrämda för än begreppet kolesterol. Mycket har vi Becel att tacka för det, efter tiders långa TV-kampanjer om hur viktigt det ärt att vi sänker våra kolesterolvärden, för dom påstår ju att vi är många som behöver sänka våra kolesterolvärden.

Ibland får man för sig att kolesterol är en sorts slaggprodukt av fett och ägg, som vi har fått veta att vi ska inte äta så mycket av. Men det är bara gammal villfarelse. Kolesterol bildar vi själva i kroppen och vi behöver det för att våras kroppar ska fungera. Det är alltså ett livsnödvändigt ämne som behövs bland annat för att täta kroppens celler mot omgivningen, och som byggsten för många av kroppens hormoner. Får vi kolesterol med i maten, så behöver inte kroppen producera lika mycket, en slags självreglering.

Men att kolesterol har blivit så lukrativt, både för margarinindustrin och för läkemedelsindustrin, ja det är verkligen värt att granska. Läs ”Kolesterol tema i skräck-kampanj” på Sveriges Konsumenter i Samverkans hemsida:

http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/fettdebatt/kolesterol.htm

Där finns också länk till en sökning på hemsidan och visas 53 träffar.

En informativ krönika ”Kolesterol – något vi behöver vara rädda för?” av en person med förflutet i läkemedelsbranschen, Peter Rost, publicerad i realtid.se, är verkligen läsvärd. Det mest sålda läkemedlet är just mot kolesterol!

http://www.realtid.se/ArticlePages/200804/11/20080411151416_Realtid751/20080411151416_Realtid751.dbp.asp

I dagarna har debatten blossat upp ordentligt. En debattartikel av tre kända professorer och läkare skrev ”Är kolesterol en riskfaktor?” under Brännpunkt på SVD den 14 juli.

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3201249.svd

Den 20 juli kom ett mothugg ”Gott om belägg för riskerna med kolesterol” av professor emeritus Anders G Olsson, välkänd försvarare av läkemedelsindustrins produkter mot kolesterol:  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3226225.svd

Intressant främst att läsa alla avslöjande kommentarer till artikeln.

Kostdoktorn, Sveriges största hälsosajt, kommenterade artiklarna: ”Mothugg om kolesterolet” på ett rätt avslöjande sätt följt av massor av kommentarer:

http://www.kostdoktorn.se/mothugg-om-kolesterolet

Sista ordet är nog inte sagt ännu, men kolesterol-skutan börjar ”ta in vatten” och sanningarna kommer snart att vara uppenbara för alla oss konsumenter, som gått på (inklusive läkarna) myten och som fortfarande spenderar stora pengar både på margarin och på mediciner.

För dig som vill läsa mera, läs boken ”Fett och kolesterol är hälsosamt” av Uffe Ravnskov, docent i Lund, som tidigare skrev boken ”Kolesterolmyten” och som leder ett internationellt nätverk bland läkare och forskare www.thincs.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: